Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
5 komentara

Evo koliko vode morate popiti tijekom izolacije - po kg težine

Manja dehidracija može uzrokovati glavobolju, umor i manjak koncentracije, a što je stupanj dehidracije veći, povećava se i rizik za zdravlje, kažu u Hrvatskom javodu za javno zdravstvo

Foto: 123RF
5 komentara

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ukoliko se zarazite koronom, kolike su šanse da preživite?

- U ovo vrijeme ograničenog kretanja, kada smo osuđeni na dugotrajni boravak u kući, kako bi osigurali adekvatnu brigu za sebe, svoje zdravlje pa samim time i za zdravlje osoba o kojima skrbimo, s kojima dijelimo stambeni prostor, nikako ne smijemo zaboraviti na adekvatnu hidraciju tijela - upozorili su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

POGLEDAJTE VIDEO - 7 znakova da ne pijete dovoljno vode:

- Zdravstvena preporuka je piti 0,3 dl vode/kg tjelesne mase dnevno što znači da osoba od 60 kg treba popiti malo manje od dvije litre vode dnevno, osoba od 80 kg malo ispod 2,5 l dok dijete od 25 kg treba popiti oko 7,5 dl vode - dodali su.

Naglasili su da i sasvim mala dehidracija može uzrokovati glavobolju, opći umor i manjak koncentracije, a što je stupanj dehidracije tijela veći, povećava se i rizik za zdravlje. Voda je izuzetno važna jer oslobađa naš organizam od štetnih tvari, regulira nam tjelesnu temperaturu, olakšava probavu i čini kožu zdravom. 

APEL HRVATSKIH MALIŠANA Djeca vas mole: Ostanite doma, zbog vas naša srca mogu stati!

- Riziku od dehidracije izloženi smo svi, ali mala djeca i nemoćne osobe posebno su rizična skupina jer ovise o brizi drugih. Ne zaboravimo ih podsjetiti da redovito piju vodu, toplu limunadu i čajeve i to prije nego što osjete žeđ. Ne zaboravimo im ponuditi i toplu juhu i variva koji će osim okrijepe doprinijeti ukupnom unosu tekućine i potrebnih elektrolita - kažu u HZJZ-u.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Posebno naglašavaju važnost učenja djece od najmanjih nogu da je voda najzdravije piće.

- Znamo da su upravo oni skloni ispijanju slatkih i gaziranih pića koja su izrazito visoke energijske vrijednosti i  koja brzo smanjuju osjećaj gladi, ali im nedostaju prijeko potrebni vitamini i minerali. Vrlo je važno da razgovarate s djetetom o važnosti vode za zdravlje - dodali su.

DEZINFEKCIJA Veliki vodič za dezinfekciju kod kuće: Sredstva napravite sami

Spomenuli su da u Hrvatskoj više od 87 posto stanovništva koristi sustav javne vodoopskrbe i pije vodu iz slavine. Kažu da se ta voda redovito kontrolira i zdravstveno je ispravna. Također, upozorili su da je u slučaju evakuacije iz doma ili prekida vodoopskrbe važno pri ruci imati bocu pitke vode, pa i to imajte na umu. 

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Za bolji imunitet i protiv stresa češće jedite čokoladu i češnjak

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa našim Ćirom:

#zajedno24sata
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message