Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Farma budućnosti: Uzgajalo bi se 24 sata dnevno bez otpada

Farma budućnosti: Uzgajalo bi se 24 sata dnevno bez otpada

Ova inovacija zamišljena je tako da svaki grad može imati lokalni izvor hrane, uzgojen na najsigurniji mogući način, gdje se ne gubi ni kap vode ili čestica svjetlosti

VIDEO

U zemljama razvijenog svijeta svakoga dana baca se na tone hrane, dok u nekim nerazvijenima ljudi umiru od gladi. Ovakav disbalans loše utječe na ljude i zagađuje okoliš. Industrije koje proizvode hranu jedne su od najvećih zagađivača prirode. Zato je profesor javnog zdravstva i mikrobiologije, Dickson D. Despommier, napisao knjigu o  vertikalnoj farmi, inovaciji koja može promijeniti čitav svijet.

'The Vertical Farm: Feeding the World in the 21st Century' objašnjava korisnost vertikalne farme koja ne proizvodi nikakav otpad. 

Zabrinuti ste zbog okoliša? Evo kako možete mudro reciklirati
Zabrinuti ste zbog okoliša? Evo kako možete mudro reciklirati

- Naime, ova inovacija zamišljena je tako da svaki grad može imati lokalni izvor hrane, uzgojen na najsigurniji mogući način, gdje se ne gubi ni kap vode ili čestica svjetlosti, a jednostavna vožnja liftom može potrošače odvesti do prirodne trgovine - opisuje. 

Vertikalna farma omogućila bi uzgoj 24 sata dnevno, 365 dana u godini i zaštitila bi usjeve od nepredvidivih i štetnih vremenskih uvjeta.  

- Kod ovakve proizvodnje nema nikakvih štetnih zagađivača okoliša, jer se ponovno koristi voda prikupljena iz unutrašnjosti, ne koriste se pesticidi, gnojiva niti herbicidi - objašnjava.

Isto tako, može se drastično smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima i spriječiti gubitak usjeva zbog transporta ili skladištenja. Iako se čini gotovo nemogućim, ovakve farme postoje i budućnost su što se tiče moderne industrije poljoprivrede. Princip rada ove iznimno efikasne inovacije vrlo je jednostavan.

Vertikalna farma radi na principu anaerobnog probavljivača, što znači da ljudski i životinjski otpad služi kao izvor energije i sirovina za funkcioniranje cijele farme. Kompleks cijele farme sastojao bi se od uzgajanja piletine (kokoši), svinja i riba. 

Recikliranje odjeće i kupovina rabljenih stvari čuvaju okoliš
Recikliranje odjeće i kupovina rabljenih stvari čuvaju okoliš

Sav otpad u obliku stajskoga gnoja će kroz korijenski sustav biljaka pročistiti tlo natopljeno metanom i takvo će se koristiti opet kao gnojivo.

- Voda koja se koristi u proizvodnji će se filtrirati i može se ponovno koristiti - tvrdi. 

Isto tako, na vertikalnoj farmi može se proizvoditi voće i povrće tijekom cijele godine. Koje vrste voća i povrća će se uzgajati, odlučit će lokalno stanovništvo. 

- Još jedna prednost vertikalne farme je to što se može graditi u napuštenim zgradama i parcelama - objašnjava autor i dodaje kako je vjerojatno najvažniji aspekt vertikalne farme to što se one mogu sagraditi s malo ili bez obradive zemlje. Tako se pridonosi razvoju gospodarstva i pretvara neiskoristivu zemlju u vrhunskog proizvođača hrane.

- Vertikalna farma poboljšat će ekonomiju i smanjiti nezaposlenost - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!
NOVI INTERNETSKI TREND

Skrivaju novac po Hrvatskoj! Ako ga nađete, vaš je. Sretno!

Novac se može skrivati ispod kamena, u pukotini u zidu, u prometnom znaku... Ponekad se u potrazi za novčanicom odvija prava utrka, a katkad autori videa snimaju ljude koji ih traže i rugaju im se
Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu