Formula pravog skleka: Jača cijelo tijelo i potiče mršavljenje | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Formula pravog skleka: Jača cijelo tijelo i potiče mršavljenje

Formula pravog skleka: Jača cijelo tijelo i potiče mršavljenje
1

Trostruki efekt: Osim što jačaju mišiće ruku, grudi i leđa sklekovi ubrzavaju metabolizam i potiču mršavljenje, no kod izvedbe cijelo tijelo mora biti u ravnoj liniji

VIDEO

Sklekovi su vježba koja odolijeva trendovima, a u njima se koristi težina tijela i gravitacijska sila kako bi se mišići ojačali. Prednost je sklekova u tome što su jednostavni, ne zahtijevaju nikakvu opremu i postoji varijacija za sve, od početnika do naprednih vježbača. 

- Sklekovi prije svega pogađaju mišiće grudi i stražnje strane nadlaktice koji postaju snažni i definirani. Osim mišića prsa, ojačat će i ruke, ali i mišići ramena. Ako promotrite način na koji je tijelo postavljeno u pravilno izvedenom skleku, primijetit ćete da su aktivirani i mišići leđa i trbuha: trbušnjaci su ti koji drže tijelo u pravilnom položaju i pružaju potporu kralježnici. U osnovnoj se varijanti skleka dlanovi nalaze položeni ispod ramena, a noge su u širini kukova - objašnjava Andrea Valušek, magistra kineziologije. 

Kako bi sklek bio savršeno izveden, treba paziti da se cijelo vrijeme tijelo nalazi u ravnoj poziciji. 

- Tijelo bi trebalo biti u ravnoj liniji od vrha glave pa sve do stopala, a tijekom spuštanja i podizanja kukovi ne smiju padati prema podu - upozorava Valušek te nastavlja: - Dok se spuštate, nemojte se spustiti skroz do poda: neka tijelo ostane nekoliko centimetara iznad razine poda. Sklekovi razvijaju snagu, izdržljivost i definiciju mišića, a mogu pomoći i kod mršavljenja. 

Iako ćete, kaže Valušek, teško izgubiti veću količinu kilograma samo zahvaljujući sklekovima, oni pridonose mršavljenju. Ubrzavaju bazalni metabolizam, što znači da ćete imati povećanu potrošnju tijekom cijelog dana. 

Sklekovi nisu nimalo lagani te, ako niste u formi, možete početi s takozvanim ženskim sklekovima, u kojima su koljena na podu. Pritom opet pazite da su ramena i kukovi u liniji te da su mišići trbuha aktivirani. Nakon što svladate ženske sklekove i ojačate, možete raditi i sklekove u kojima su koljena odvojena od poda. Kako jačate, tako neka se i rutina vježbanja mijenja: sklekove vrlo lako možete otežati. 

- Jedna od težih varijanti je da noge podignete na klupicu, stubu ili veliku loptu te izvodite sklekove iz tog položaja. To će dodatno pojačati rad mišića gornjeg dijela tijela, no pazite da tu varijantu počnete raditi tek nakon što ste svladali osnovnu varijantu. Možete raditi i sklekove na jednoj ruci. Ta će varijanta, osim snage, zahtijevati i dobar osjećaj za ravnotežu pa budite pažljivi - napominje mag. kineziologije Andrea Valušek. 

Provjera u zrcalu

Kad počinjete s vježbanjem sklekova, zamolite nekog da provjeri je li vam tijelo cijelo vrijeme u ravnoj liniji. Ako to nije moguće, radite sklekove pokraj zrcala i provjerite sami propadaju li vam kukovi tijekom izvođenja sklekova. 

Pumpaj sklek na zidu

Sklekove možete raditi i iz stojećeg položaja. Odmaknite se od zida tako da možete ispružiti ruke. postavite dlanove na zid i “spuštajte” se prema zidu. Tako ćete moći napraviti više sklekova jer radite s manjom težinom. 

Ideje za razbijanje rutine

Kako biste razbili rutinu, možete mijenjati razmak između dlanova te on može biti i širi od širine ramena. Nakon što ojačate, možete raditi i sklekove u kojima je jedna noga podignuta od poda. Pazite samo da napravite jednak broj ponavljanja na obje noge.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 31

VIDEO

Čudo od napitka: Pijte ga svaki dan i gledajte kako kile nestaju
SMANJUJE GLAD

Čudo od napitka: Pijte ga svaki dan i gledajte kako kile nestaju

Jedna žlica dodana u vodu mogla bi vam pomoći da se osjećate siti i spriječiti prejedanje. Ispijanje vode od chia sjemenki ujutro posebno može poboljšati probavu i rad crijeva

'Vodila sam ljubav i s mlađim i sa starijim muškarcima. Evo koja je razlika i tko je bolji'
ISKUSNA JE

'Vodila sam ljubav i s mlađim i sa starijim muškarcima. Evo koja je razlika i tko je bolji'

Britanka Almara Abharian ispričala je vlastito iskustvo s muškarcima s kojima je imala odnose, a posebnu je pažnju pritom posvetila tome koliko su godina imali
Studentica Ira ima dijabetes, a alergična je na inzulin! Uporni tata smislio moguće rješenje
VIDEO: RIJETKOST U HRVATSKOJ

Studentica Ira ima dijabetes, a alergična je na inzulin! Uporni tata smislio moguće rješenje

Nakon primjene inzulina, Ira Mareković dobila je bolne kvrge koje su joj smetale i u kretanju. Roditelji su našli rješenje: inhalacijski inzulin. Doza stoji 1100 eura