Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Formula pravog skleka: Jača cijelo tijelo i potiče mršavljenje

Formula pravog skleka: Jača cijelo tijelo i potiče mršavljenje
1

Trostruki efekt: Osim što jačaju mišiće ruku, grudi i leđa sklekovi ubrzavaju metabolizam i potiču mršavljenje, no kod izvedbe cijelo tijelo mora biti u ravnoj liniji

VIDEO

Sklekovi su vježba koja odolijeva trendovima, a u njima se koristi težina tijela i gravitacijska sila kako bi se mišići ojačali. Prednost je sklekova u tome što su jednostavni, ne zahtijevaju nikakvu opremu i postoji varijacija za sve, od početnika do naprednih vježbača. 

- Sklekovi prije svega pogađaju mišiće grudi i stražnje strane nadlaktice koji postaju snažni i definirani. Osim mišića prsa, ojačat će i ruke, ali i mišići ramena. Ako promotrite način na koji je tijelo postavljeno u pravilno izvedenom skleku, primijetit ćete da su aktivirani i mišići leđa i trbuha: trbušnjaci su ti koji drže tijelo u pravilnom položaju i pružaju potporu kralježnici. U osnovnoj se varijanti skleka dlanovi nalaze položeni ispod ramena, a noge su u širini kukova - objašnjava Andrea Valušek, magistra kineziologije. 

Kako bi sklek bio savršeno izveden, treba paziti da se cijelo vrijeme tijelo nalazi u ravnoj poziciji. 

- Tijelo bi trebalo biti u ravnoj liniji od vrha glave pa sve do stopala, a tijekom spuštanja i podizanja kukovi ne smiju padati prema podu - upozorava Valušek te nastavlja: - Dok se spuštate, nemojte se spustiti skroz do poda: neka tijelo ostane nekoliko centimetara iznad razine poda. Sklekovi razvijaju snagu, izdržljivost i definiciju mišića, a mogu pomoći i kod mršavljenja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako ćete, kaže Valušek, teško izgubiti veću količinu kilograma samo zahvaljujući sklekovima, oni pridonose mršavljenju. Ubrzavaju bazalni metabolizam, što znači da ćete imati povećanu potrošnju tijekom cijelog dana. 

Sklekovi nisu nimalo lagani te, ako niste u formi, možete početi s takozvanim ženskim sklekovima, u kojima su koljena na podu. Pritom opet pazite da su ramena i kukovi u liniji te da su mišići trbuha aktivirani. Nakon što svladate ženske sklekove i ojačate, možete raditi i sklekove u kojima su koljena odvojena od poda. Kako jačate, tako neka se i rutina vježbanja mijenja: sklekove vrlo lako možete otežati. 

- Jedna od težih varijanti je da noge podignete na klupicu, stubu ili veliku loptu te izvodite sklekove iz tog položaja. To će dodatno pojačati rad mišića gornjeg dijela tijela, no pazite da tu varijantu počnete raditi tek nakon što ste svladali osnovnu varijantu. Možete raditi i sklekove na jednoj ruci. Ta će varijanta, osim snage, zahtijevati i dobar osjećaj za ravnotežu pa budite pažljivi - napominje mag. kineziologije Andrea Valušek. 

Provjera u zrcalu

Kad počinjete s vježbanjem sklekova, zamolite nekog da provjeri je li vam tijelo cijelo vrijeme u ravnoj liniji. Ako to nije moguće, radite sklekove pokraj zrcala i provjerite sami propadaju li vam kukovi tijekom izvođenja sklekova. 

Pumpaj sklek na zidu

Sklekove možete raditi i iz stojećeg položaja. Odmaknite se od zida tako da možete ispružiti ruke. postavite dlanove na zid i “spuštajte” se prema zidu. Tako ćete moći napraviti više sklekova jer radite s manjom težinom. 

Ideje za razbijanje rutine

Kako biste razbili rutinu, možete mijenjati razmak između dlanova te on može biti i širi od širine ramena. Nakon što ojačate, možete raditi i sklekove u kojima je jedna noga podignuta od poda. Pazite samo da napravite jednak broj ponavljanja na obje noge.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...