Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Formula za savršenu pizzu - promjer od 35cm i rub od 8mm

Formula za savršenu pizzu  - promjer od 35cm i rub od 8mm
6

Bogat nadjev nije jamstvo za ukusnu pizzu jer od previše sastojaka tijesto postane gnjecavo, važniji je omjer tijesta i nadjeva pa na to treba posebno pripaziti

VIDEO

Matematičarka dr. Eugenia Cheng nadmašila je sve pizza-majstore osmislivši formulu za savršenu pizzu. Znanstvenica sa Sveučilišta u Sheffieldu tvrdi da se njome osigurava bolji omjer tijesta i sastojaka, a time i ukusnija pizza. Pri izračunu je uzela u obzir i koliko okusa čovjek može osjetiti u zalogaju. Prosječan zalogaj pizze promjera 28 cm ima 10 posto više sastojaka na tijestu nego prosječan zalogaj pizze od 35 cm. 

- Ljudi koji prave pizzu kod kuće mogli bi je upropastiti dodavanjem previše sastojaka, pa će tijesto biti gnjecavo - ističe dr. Chang. Veličina je pizze obrnuto razmjerna debljini kore, pa je na velikim pizzama kora tanja. Tajna je u o odnosu tijesta i nadjeva, koji obično ovisi o veličini pizze, pa s manjom pizzom u zalogaju pojedemo više nadjeva. Na većima se nadjev raspoređuje po većoj površini i razlije se bliže krajevima, pa nema toliko hrskave kore. 

Količina nadjeva po zalogaju, tvrdi, ne ovisi samo o debljini tijesta nego i o odnosu ukusa tijesta i nadjeva. Vjeruje da se formulom n/t x r6/(r3 - 15)2 dobije savršena pizza. Tako je na pizzi promjera 35 cm idealan rub od 8 mm, a onoj od 28 cm 13 mm.

Tijesto - temeljni recept

Sastojci: 500 g brašna, 1 svježi kvasac (42 g), 1/8 l mlake vode, žličica soli, žlica maslinova ulja

Priprema: Malo brašna stavite u zdjelu, u sredini utisnite udubinu, izmrvite kvasac i, dodajući vodu, umiješajte tijesto. Nakon 10-ak minuta pustite prekriveno tijesto da nabuja. Nakon toga dodajte preostalo brašno, sol, ulje i sve dobro izmijesite. Ostavite tijesto pokriveno na toplome mjestu da se ponovno digne barem 30-ak minuta. Razvaljajte ga na dasci posutoj brašnom ili na limu premazanom uljem ili na papiru za pečenje kojim ste obložili lim. 

Loptice tijesta 

Nakon što premijesite tijesto, najbolje ga je razdijeliti u loptice, koje ćete razvaljati rukama u okrugli lim za pečenje u kojem ćete peći pizzu. 

Dva brašna 

Tijesto se priprema od glatkog, a razvlači na oštrom brašnu. Ostavite ga na toplome mjestu i pokrijte kuhinjskom krpom dok se ne udvostruči. 

Formula za savršenu pizzu 

n/t x r6/(r3 - 15)2 - konstanta volumena tijesta je “t”, nadjeva “n”, a “r” je polumjer pizze. Ostatak formule je najbolji mogući omjer tijesta i nadjeva

Čuvaj zdravlje, dodaj papriku i špinat

Pizza može biti masna i prepuna ugljikohidrata, ali i zdrav obrok s potrebnim vitaminima te mineralima. Bijelo brašno zamijenite integralnim, koje je bogato antioksidansima, kukuruznim ili pirovim. Rajčice su prepune beta-karotena, vitamina C i likopena, snažnog antioksidansa koji sprječava nastanak određenih bolesti, stručnjaci tvrde i malignih. Šunke, kobasice i drugi masniji mesni sastojci mogu se zamijeniti piletinom. 

Dodate li pizzi špinat, obogatit ćete je željezom, a volite li papriku vitaminom C. Kozice, dimljeni losos, tuna, kiseli kupus, rikola, matovilac, šparoge, artičoke, gljive, i masline su zdrave namirnice. Odaberite omiljene zdrave sastojke i pretvorite pizzu u jelo na kojem će vam tijelo biti zahvalno. Izbjegavajte zamrznute gotove pizze jer sadrže cijelu dnevnu dozu soli, zasićenih masti imaju dovoljno za cijeli dan ili više, a drugih sastojaka koji trebaju organizmu uopće nemaju, pokazalo je škotsko istraživanje.

Pizza s kozicama, dagnjama i lukom

Sastojci: 800 g pelata, 300 g kozica, 3 luka, 250 g dagnji, 250 g naribane gaude, sol, papar, origano, mljevena crvena paprika, maslinovo ulje

Priprema: Na razvaljano tijesto složite nasjeckane pelate pa očišćene kozice. Luk narežite na tanke kolutiće i rasporedite preko rajčica, a na njega dagnje. Pospite origanom i paprikom, pokapajte maslinovim uljem i na kraju pospite sirom. Pecite 35 minuta na 200°C. 

Pizza od integralnog brašna s rukolom

Sastojci: 250 g integralnog brašna, 250 g bijelog brašna, 150 g trapista, 1, 5 dl soka od rajčice, 50 g matovilca, 50 g rukole, 4 rotkvice, mrkva,  pola manje konzerve kukuruza šećerca, 8 cherry rajčica, 3 žlice maslinova ulja, origano, mješavina začina

Priprema: Umijesite klasično tijesto za pizzu, pola s bijelim brašnom, pola s integralnim. Razvaljano tijesto  stavite u nauljen lim za pečenje pa ga premažite sokom od rajčice koji ste pomiješali s maslinovim uljem i začinima. Naribajte sir, rasporedite kukuruz, matovilac, rikolu, narezane rotkvice, mrkvu narezanu na ploške i cherry rajčice prerezane na pola. Pokapajte još malo maslinova ulja i pecite 20-ak minuta na 200° C. 

Kraljevska pizza s dagnjama i lososom

Sastojci: 200 g dagnji, 200 g kozica, 150 g dimljenog lososa, 40 g maslaca, 20 g brašna, 2 dl slatkog vrhnja, 100 g naribanog sira

Priprema: Tijesto razvaljajte na nauljenom limu ili limu obloženom papirom za pečenje razvaljajte i pecite 20-ak minuta na 200°C. Na maslacu zagrijte brašno te ga prelijte vrhnjem. Stalno miješajte dok ne prokuha, zatim umiješajte naribani sir. Premažite polugotovo tijesto umakom pa na njega složite dagnje, rajčice i dimljeni losos. Vratite u pećnicu i zapecite još 10-ak minuta. 

Pizza s mljevenim purećim mesom

Sastojci: 500 g mljevenog mesa, 3 luka, 2 režnja češnjaka, 250 g pelata, sol, papar, umak tabasco, 2 paprike, 150 g šampinjona

Priprema: Na ulju propirjajte nasjeckani češnjak i luk. Dodajte mljeveno meso i pirjajte ga. Umiješajte nasjeckane pelate, začinite i stavite smjesu na tijesto. Na vrh stavite paprike narezane na kolutove, kolutove luka i šampinjone nasjeckane na listiće. Pecite 40-ak minuta na 200° C.

Pizza sa šampinjonima i vrhnjem

Sastojci: 500 g šparoga, 300 g šampinjona, 2 žumanjka, 2,5 dl kiselog vrhnja, 200 g naribanog sira, sol, papar, origano, maslinovo ulje

Priprema: Tijesto za pizzu prelijte vrhnjem u kojem ste razmutili dva jaja. Tome dodajte naribani sir. Skuhane šparoge (ili konzervirane) ocijedite, šampinjone očistite i narežite na listiće i rasporedite. Dodajte malo soli, papra i origana. Pokapajte maslinovim uljem i pecite na 200°C 30 minuta. 

Pizza s kiselim kupusom

Sastojci: 500 g narezanoga kiseloga kupusa, kiselkasta jabuka, 200 g nasjeckanih rajčica, 250 g mozzarelle, 10 maslina, papar, sol, origano, češnjak u prahu, ulje

Priprema: Kiseli kupus dobro ocijedite te ga rasporedite na tijesto. Preko njega složite oguljenu jabuku narezanu na tanke kriške ili trake pa nasjeckane rajčice pomiješane sa začinima. Na vrh stavite mozzarellu narezanu na komadiće i masline. Pokapajte uljem i pecite 30 minuta na 200° C.

Pizza s ovčjim sirom i pistacijama

Sastojci: 2,5 dl kiselog vrhnja, origano, papar, 300 g ovčjeg sira, 50 g usitnjenih pistacija, rajčica, maslinovo ulje,  200 g špinata, luk

Priprema: Razvaljano tijesto premažite kiselim vrhnjem, pospite origanom i pokapajte maslinovim uljem. Na to rasporedite blanširani špinat, narezan ovčji sir pa pospite usitnjenim pistacijama. Na vrh složite rajčicu narezanu na kockice i luk narezan na kolutove. Prema želji ukrasite maslinom. Pecite 30 minuta na 200°C.

Pizza sa skutom, slanim srdelama i artičokama

Sastojci: Tijesto: 600 g brašna, 300 g nemasne skute, 6 žlica mlijeka, 10 žlica ulja, 1,5 prašak za pecivo, jaje, malo soli; nadjev: 200 g sira narezanog na kriške, 500 g pelata, 6 slanih srdela, konzerva artičoka, sol, papar, origano, češnjak u prahu

Priprema: Pomiješajte u glatku smjesu skutu, mlijeko, sol, ulje i jaje. Dodajte pola količine brašna s umiješanim praškom za pecivo i izmiješajte. Dodajte ostatak brašna i umijesite glatko tijesto. Razvaljajte ga i stavite na nauljeni lim za pečenje ili na okrugle kalupe za pizzu (količina je za četiri kalupa). Na tijesto rasporedite narezane pelate, sir, slane srdele (koje možete isprati vodom da ne budu preslane) i artičoke. Začinite češnjakom u prahu, solju, paprom i origanom. Pecite 30-ak minuta na 200°C.

Pizza sa svježim špinatom i jajima

Sastojci:  200 g svježeg špinata, 300 g pelata, 6 jaja, 2 režnja češnjaka,  250 g mozzarelle narezane na komadiće, sol, papar, maslinovo ulje, origano

Priprema: Špinat operite, očistite i ostavite da se ocijedi. Tijesto razvaljajte, stavite ga u nauljen lim za pečenje te na njega rasporedite nasjeckane i začinjene pelate. Na njih složite komadiće mozzarelle te  pecite na 200°C 20 minuta. Izvadite tijesto iz pećnice, na njega rasporedite špinat, a na njega razbijte jaja i vratite peći još pet minuta. 

Naučite tajne pripreme idealnog tijesta, saznajte koji su najpopularniji sirevi za pizzu i kakve pizze vole naši celebritiji, pronađite recepte za tri idealne pizze i još mnogo ukusnih zanimljivosti u seriji članaka posvećenoj Savršenoj pizzi na portalu Gastro.hr!

Gastroigra: Kuhajte jednput, a jedite slasna jela cijeli tjedan

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'
FRUSTRIRANA JE

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'

Umjetna inteligencija sve je prisutnija u svijetu ljepote, a nemoguće lijepe ikone gledaju nas s Instagrama te se uistinu čine stvarnima. Čak se s time 'bore' i one koje uistinu postoje

Danas je Velika srijeda, evo zašto je vjernicima to važan dan
ZAVIRITE U SEBE

Danas je Velika srijeda, evo zašto je vjernicima to važan dan

Na Veliku srijedu u mnogim se crkvama održavaju mise, a naglasak se stavlja na analiziranje vlastitih postupaka, na odnose s drugim ljudima i učenje iz vlastitih pogrešaka
Ako se ne perete svaki dan na koži se događaju određene promjene - evo koje su to
Higijena je pola zdravlja

Ako se ne perete svaki dan na koži se događaju određene promjene - evo koje su to

Ako se koža ne pere, na njoj se nakupljaju masnoće i prljavštine, što uzrokuje začepljenje pora, prišteve te iritacije. To se odnosi i na one koji pate od raznih ekcema, koji se tako mogu pogoršati