Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Genijalan trik kako spriječiti klijanje krumpira i još nekoliko top savjeta za čuvanje hrane

Genijalan trik kako spriječiti klijanje krumpira i još nekoliko top savjeta za čuvanje hrane

Donosimo vam nekoliko trikova koji pomažu da dulje sačuvate voće i povrće kao i neke druge namirnice u kuhinji - bez kvarenja i sušenja. Neke od njih ne moraju u hladnjak

VIDEO

Jedna trula jabuka u košari s ostalima pokvarit će i ostale, zbog plina etilena koji ispušta, no ako trulu jabuku prebacite u kutiju s krumpirom, produljit će mu život, jer sprečava klijanje krumpira. To je tek jedan od trikova koje je dobro znati u kuhinji, da biste dulje sačuvali namirnice i održali njihovu kvalitetu. Evo još nekih: 

POGLEDAJTE VIDEO: Kako ispeći savršeni steak

Pokretanje videa...

Chef kuhinje otkrio što rade s ostacima hrane | 10 BIZARNIH PITANJA 05:45

Sitne kolače ili fine kekse kojih ste napekli u velikim količinama za blagdane pohranite u plastičnu posudicu i držite u hladnjaku s komadićem kruha koji će povući vlagu kad je kolačići počnu gubiti. Tako će dulje ostati prhki i jestivi. 

Povrće poput salate, krastavaca ili tikvica osušite i dobro obrišite krpom prije nego što ih pohranite u hladnjak, jer vlaga koju sadrži ubrzava kvarenje. Možete ih čuvati u foliji ili plastičnoj vrećici iz koje ste prethodno istisnuli zrak. Uvenulu salatu možete spasiti ako je uronite u ledenu kupelj. Veliku posudu napunite hladnom vodom i ponovno će izgledati svježe.

Veća pakiranja su isplativija opcija, ali pazite na rok trajanja
Veća pakiranja su isplativija opcija, ali pazite na rok trajanja

Rajčicama i gljivama više odgovaraju papirnate vrećice. Ako ste ih kupili u plastičnoj ambalaži, prebacite ih u papir, jer tako neće ispuštati tvari koje potiču kvarenje. 

Celer ili brokula dulje će zadržati svježinu ako se zamotaju u prozirnu foliju. Tako mogu stajati u hladnjaku i do dva tjedna. 

Luk će dulje ostati svjež ako ga objesite u za to predviđenoj mrežici, a mladi luk možete oprati, osušiti i narezati. Ubacite ga u plastičnu bocu i stavite je u zamrzivač.

Umjesto u originalnoj ambalaži ili plastici zamotajte sir u papir za pečenje, a maslacem premažite odrezanu stranu - tako će puno dulje trajati. Mekše sireve spremite u aluminijsku foliju, a brojni kuhari čuvaju ga u zatvorenim posudama s kockom šećera protiv plijesni.  

Općenito, da biste spriječili bacanje hrane, namirnice koje treba brže potrošiti čuvajte na prednjem dijelu police ili u razini očiju u hladnjaku. 

Vodič kroz proljetne namirnice: Paprika je puna vitamina, a šparoge su odlične za dijetu
Vodič kroz proljetne namirnice: Paprika je puna vitamina, a šparoge su odlične za dijetu

Zaledite svježe začine 

Svježe začinsko bilje možete spremiti u led. Nasjeckajte ga i stavite u posudu za pravljenje kockica leda. Prelijte maslinovim uljem i zaledite pa iskoristite za kuhanje umaka, juha i variva. 

Sačuvajte limun dulje

Ako trebate samo nekoliko kapi limuna, izbušite rupicu čačkalicom i kroz nju iscijedite sok pa čuvajte limun u hladnjaku. 

Bobičasto voće

Svježe jagode, maline i borovnice namočite u ledenoj kupelji od octa - razrijedite ocat u vodi u omjeru 1:10, namočite voće, ocijedite i dobro osušite. Bobičasto voće nakon toga možete čuvati danima u papirnatoj vrećici jer je ocat prirodni ubojica plijesni i sredstvo za dezinfekciju. 

Rajčice čuvajte izvan hladnjaka

Rajčice pohranite tako da leže na onoj strani gdje raste peteljka, na ravnoj površini. Čuvajte ih na sobnoj temperaturi jer ih hladnjak isušuje. Ako nemate dovoljno prostora, pokrijte vrhove rajčice selotejpom kako ne bi imale dodir sa zrakom pa složite jednu na drugu.

Birajte sezonske namirnice za zdraviji okoliš i bolje zdravlje
Birajte sezonske namirnice za zdraviji okoliš i bolje zdravlje

Vrh banane omotajte folijom

Peteljku banana umotajte u foliju da se spriječi oslobađanje etilena pa će dulje trajati. Ako se počnu kvariti, narežite ih i zamrznite za pripremu smoothieja. Kruške neka budu na sobnoj temperaturi dok ne sazru te ih držite u papirnatoj vrećici u hladnjaku. 

I brašno može u zamrzivač

Brašno koje planirate čuvati dulje zamotajte u vrećicu i na nekoliko sati stavite u zamrzivač kako bi hladnoća neutralizirala od nametnika. 
POGLEDAJTE I 'DOM IZ BAJKE' NETFLIX OBITELJI KRETZ:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti