Obavijesti

Lifestyle

Komentari 40

Ginekologinja o tome koji su prirodni lijekovi njoj pomogli ublažiti simptome menopauze

Ginekologinja otkrila kojim si je  prirodnim lijekovima pomogla ublažiti simptome menopauze

Dr. Suzanne Gilberg-Lenz pristalica je integrativne medicine i uključivanja prirodnih pripravaka u liječenje, no kaže da bi se žene uvijek trebale posavjetovati s ginekologom o terapiji koja je za njih primjerena

VIDEO

Napadi vrućine, promjene raspoloženja, nepredvidljivi menstrualni ciklusi, suhoća rodnice, smanjen libido, problemi sa spavanjem, debljanje, sve su to simptomi s kojima se mnoge žene suočavaju tijekom menopauze, što predstavlja najmanje trećinu, pa sve do polovice života, ako u obzir uzmemo i postmenopauzalnu fazu. Često se nije lako nositi s tim, kaže dr. Suzanne Gilberg-Lenz, ginekologinja koja se u svom radu bavi bavi integrativnom medicinom.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Savjeti za menopauzu 00:50

- Nedavno istraživanje u časopisu Menopause proučavalo je razlike u ublažavanju simptoma, nuspojavama i sigurnosti žena koje koriste konvencionalnu hormonsku terapiju (sve terapije su odobrene od strane FDA i koriste se samo na recept) u odnosu na one koje koriste hormonsku terapiju peletom, pri čemu se pelete koje sadrže estradiol i testosteron apsorbiraju u tijelu i traju tri do devet mjeseci. Prema toj studiji, žene koje su primale pelete imale su više komplikacija, poput abnormalnih krvarenja koja zahtijevaju histerektomiju i drugih dosadnih nuspojava, poput gubitka kose, akni i debljanja - kaže dr. Gillberg. Dodaje kako je sljedeća zabrinjavajuća stvar to da kada se pelete i daju ženi, vrijeme potrebno da se lijek apsorbira i tijelo ga metabolizira uvelike varira od žene do žene.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Ušla sam u menopauzu kada mi je bilo 17. Samo sam tugovala'
'Ušla sam u menopauzu  kada mi je bilo 17. Samo sam tugovala'

Budući da su nuspojave različite, neke se žene možda ne žele pouzdati u farmakološke metode i umjesto toga traže prirodne načine za upravljanje simptomima menopauze. Usprkos tome, uvijek se preporučuje suradnja s liječnikom, kako biste pronašli najsigurniji i najučinkovitiji plan za vas.

Prirodne metode za upravljanje uobičajenim simptomima menopauze

Kao ginekologinja i liječnik integrativne medicine, te žena koja je preživjela karcinom dojke, mogu govoriti o prirodnim metodama ublažavanja simptoma menopauze koje sam sama isprobala. Kada koristite suplemente, obavezno razgovarajte sa svojim liječnikom i pobrinite se da ne miješate lijekove, već budite strpljivi. Suplementima će trebati više vremena (obično 30 do 90 dana) i zahtijevaju dosljednu upotrebu prema uputama.

woman cooling herself

Za navale vrućine i noćno znojenje:

Moj trenutno omiljeni dodatak je ekstrakt kore primorskog bora, koji prema jednoj maloj studiji marke Pycnogenolmay, smanjuje znakove i simptome povezane s prijelazima menopauze, uključujući valunge i noćno znojenje.

Genistein iz soje, crvena djetelina i sibirska crvena rabarbara smatraju se fitoestrogenima, a kod nekih dobro djeluju povećavajući udio molekula biljnog podrijetla nalik estrogenu (hormonu koji se prirodno smanjuje tijekom menopauze).

Za promjene raspoloženja:

Na početku menopauze, pacijentice se često žale na promjene raspoloženja. Tjeskoba, panika i depresija rađaju se naizgled niotkuda, što može promijeniti odnose i osjećaj za stvarnost.

Šest razloga zašto menopauza manje pogađa libido nekih žena
Šest razloga zašto menopauza manje pogađa libido nekih žena

Volim konopljiku, jer pomaže kod promjena raspoloženja, kao i nekih fizičkih simptoma 'PMS-a', poput osjetljivosti dojki. Iako su potrebna dodatna istraživanja, neki stručnjaci vjeruju da ona djeluje na povećanje proizvodnje vlastitih zaliha progesterona, što može spriječiti pomak prema 'dominaciji estrogena'.

Ashwagandha, pasiflora, rodiola i tulsi (ili sveti bosiljak) također obećavaju, sugeriraju neka ograničena istraživanja, koja su pokazala da mogu pomoći u popravljanju lošeg raspoloženja i smanjenju stresa.

Dreamstime

Za poremećaj spavanja:

Poremećaji spavanja ogroman su problem, no pacijenti često ne prepoznaju kako to utječe na njih: U stvari, spavanje utječe na gotovo svaki drugi problem u menopauzi. Ako se ne uspijemo oporaviti kroz spavanje, ne možemo normalno razmišljati, raspoloženje nam se pogoršava, manje nas zanima seks i tijelo će teško zadržati optimalnu težinu, odnosno veća je vjerojatnost za debljanje, a to može povećati rizik od drugih zdravstvenih problema, poput metaboličkih bolesti, inzulinske rezistencije i srčanih problema.

Libido žene mijenja se i prije nego one same žele - evo kako
Libido žene mijenja se i prije nego one same žele - evo kako

Neka istraživanja sugeriraju da pasiflora koju konzumirate u obliku čaja može poboljšati san 

Preporučujem i organske proizvode dobivene iz konoplje punog spektra. Način primjene također je ključan: Tinkture ili sprejevi koji se koriste pod jezikom najbrže se apsorbiraju i metaboliziraju, što će pomoći da zaspite. Ako trebate pomoć da se ne bi budili tijekom noći, dobri su i pripravci poput gelova, žvakaćih guma ili tinktura, jer će djelovati i satima nakon što se probave i obrade.

Za nizak libido:

Kad bi libido imao prekidač za uključivanje i isključivanje! Sve, od našeg odnosa prema vlastitom tijelu pa do toga kako komuniciramo s ljubavnicima, može utjecati na seksualni interes, seksualni odgovor i zadovoljstvo. Kako se naše tijelo mijenja pod utjecajem hormona, pa se može javiti suhoća rodnice, uslijed pada razine estrogena, odnos bi mogao postati bolan .Za sve one koji su odlučni u tome da izbjegavaju primjenu hormona čak i lokalno, u vaginalnim kremama, razmotrite uređaje za povećanje protoka krvi i proizvodnju kolagena, jer oboje mogu vratiti sposobnost samopodmazivanja rodnice, te uživanja u seksu. 

- Zbog toga volim radiofrekvencijske uređaje, poput Votive (morat ćete posjetiti pouzdanog medicinskog stručnjaka sa seksualnim zdravljem da biste se liječili).

Iskustva žena sa seksom nakon menopauze: Nikad mi nije dosta
Iskustva žena sa seksom nakon menopauze: Nikad mi nije dosta

Infekcije mokraćnog sustava (UTI) i suhoća rodnice mogu se vremenom povećavati zbog gubitka estrogena na osjetljivom intimnom tkivu reproduktivnog trakta: Dodatak D-manoza i ekstrakt brusnice već se dugo koriste za smanjenje infekcije mokraćnog sustava i mogu se sigurno koristiti u menopauzi, ali jednako je važno održavati tkivo dobro hidratiziranim i zaštićenim. Ne koristite agresivna sredstva za pranje vagine, već pH-uravnotežene gelove, te razmislite o korištenju probiotika koji ima pozitivan utjecaj i na vaginalni microbiome.

Iako smatram da su gore navedeni prijedlozi korisni za mene, uvijek surađujte sa svojim liječnikom kako biste utvrdili što će vama najbolje odgovarati. I ne zaboravite, bez promjena u načinu života, poput vježbanja, spavanja i smanjenja stresa, teško će se postići trajni utjecaji, zaključuje ginekologinja, prenosi Mind Body Green. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'