Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
3 komentara

Gripa i prehlada ne idu zajedno, jedan virus potisnut će drugi

Pokazalo je to istraživanje provedeno između 2005. i 2013. godine, u okviru kojega se pokazalo da dva virusa imaju različite vrhunce tijekom sezone i ne mogu djelovati zajedno

Foto: Dreamstime
3 komentara

Gripa i prehlada ne dolaze zajedno. Zaključak je to studije provedene na 44.000 ispitanika u Glasgowu u Škotskoj, koje su znanstvenici pratili između 2005. i 2013. godine, čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak, u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Bilo je jasno da virus gripe i rinovirusi koji uzrokuju prehladu ne mogu djelovati zajedno, odnosno potiskuju jedan drugog - kaže dr. Pablu Murcia, iz Centra za istraživanje virusa na Sveučilištu u Glasgowu.

Kada među populacijom ima puno virusa gripe, nema prehlade i obrnuto, kaže. 

To bi moglo objasniti zašto gripa i prehlada imaju vrhunce u različito vrijeme i ponavljaju se iz sezone u sezonu, kaže dr. Sema Nickbakhsh, postdoktorantica na Sveučilištu. Naime, virus prehlade se povlači svaki puta kad je gripa na vrhuncu i to se ponavlja svake godine, kaže. 

STRUČNJAK O GRIPI U HRVATSKOJ Gripa hara, oboljelo i 30 beba: 'Čude nas brojne komplikacije'

- Mislim da je stvar u tome da onaj virus koji se prvi javi razvija upalni odgovor, nakon čega se ne možemo zaraziti drugim virusom, odnosno ne može se dogoditi da 'zaradimo' oba virusa - kaže dr. William Schaffner, profesor iz Odjela za zarazne bolesti na Sveučilištu Vanderbilt. 

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Virusi su paraziti koji moraju napasti ljudski organizam da bi se mogli replicirati i zadržati u okolišu. Neki se mogu razmnožavati u bilo kojem dijelu organizma, a neki u specifičnim dijelovima tijela. Na primjer, polio virus zadržava se u crijevima, jer su ona osjetljivija na zarazu. Bronhitis i upala pluća razvijaju se u donjim dišnim putevima, dok su gripa i prehlada virusi gornjih dišnih puteva, dakle nosa i grla, zbog čega se relativno lako šire, prenosi CNN. 

Vrijeme gripe OPREZ! Gripa: Koliko dugo smo zarazni i kad je bolesti službeno kraj?

No, u nekim situacijama jedan je virus toliko snažan da djeluje kao 'brana' drugome, pojašnjava te dodaje kako tek treba otkriti je li stvar u tome da u potpunosti isključuje drugu infekciju, ili je samo ublažava. 

Valja imati na umu i da čovjek koji nema simptome bolesti može biti zarazan, pa se često pitamo gdje smo i od koga dobili prehladu, kad nismo bili u kontaktu s prehlađenima, dodaje. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message