Trikovi kulinarskih znalaca: Topla jaja, kist s maslacem i okretanje posude jamče savršeno tijesto u pripremi omiljenih slastica, a svježina kvasca provjerava se u vodi
Hladna jaja sabotirat će uspjeh u izradi kolača, peciva i torti
Da bi kolač savršeno uspio, ne samo da maslac mora biti sobne temperature nego i jaja koja ćete umiješati u smjesu. Ako su prehladna, neće se dobro spojiti s ostalim sastojcima, a ni bjelanjci se neće moći dobro istući u snijeg. Možete ih na brzinu ugrijati tako da ih uronite na desetak minuta u toplu vodu. Biskvit će biti rahliji i bolje će se dignuti i ako brašno prije upotrebe dobro prosijete.
Svaki biskvit, a osobito suh koji se priprema bez maslaca, ulja i margarina prije nadijevanja možete poškropiti mlijekom. Tako će biti puno mekaniji i ukusniji. Biskvit se neće zalijepiti za posudu ako je prethodno premažete maslacem, a to možete najravnomjernije napraviti kistom. Tijesto se neće ni zalijepiti za ruke ako ih prethodno namažete uljem ili maslacem. Nakon što stavite lim u pećnicu, ona se ne smije otvarati dok ne prođe barem polovica vremena predviđenog za pečenje kolača. Čim je otvorite, preporučuje se preokrenuti posudu u kojoj je biskvit kako bi se ravnomjernije ispekao.
Svježi kvasac pluta na površini vode
Ako želite biti sigurni da je kvasac svjež, zamijesite tijesto pa otkinite komadić. Stavite ga u kipuću vodu - ako odmah ispliva na površinu, kvasac je svjež.