Obavijesti

Lifestyle

Komentari 31

Holivudski glumac završio na Hitnoj zbog gusjenice koje je puna Dalmacija, opasna i za pse

Holivudski glumac završio na Hitnoj zbog gusjenice koje je puna Dalmacija, opasna i za pse

Mikrodlačice koje otpušta borov četnjak, gusjenica koja živi na stablima, mogu biti vrlo opasne za pse i izazvati snažnu alergijsku rekciju kod ljudi, upozorava dr. sc. Milan Pernek iz Šumarskog instituta

VIDEO

Jamie Dornan, zvijezda filma 50 nijansi sive, završio je u bolnici sa simptomima nalik srčanom udaru tijekom ljetovanja u Portugalu. Glumac je bio na putovanju s voditeljem Gordonom Smartom i društvom, koji je e u BBC-jevoj humorističnoj emisiji 'The Good, The Bad and the Unexpected' progovorio o tome što se dogodilo kad su on, Dornan i trojica prijatelja iz  Sjeverne Irske, otišli na golf u Portugal.  

POGLEDAJTE VIDEO: Ovisnost o kremi stvorila joj alergijsku reakciju na licu

Pokretanje videa...

koža 01:04

Liječnici su isprva posumnjali da im je obojici pozlilo zbog toga što su večer prije popili dosta alkohola, no pokazalo se da je uzrok onoga što je sličilo na srčani udar zapravo borov četnjak, gusjenica koje ima i u našem podneblju.  

Borov četnjak Jamie dornan

- Odlično smo se zabavljali prvoga dana, igrali golf, izlazili, pili puno vina, a zatim i espresso martinije - priznao je Smart te dodao da su se sutradan svi osjećali loše. No osjetivši trnce u lijevoj ruci te ubrzano lupanje srca, u jednom trenutku izmjerio je 120 otkucaja u minuti. Pomislio je da je riječ o srčanom udaru. Ušao je u taksi s ciljem da ode u bolnicu, no onesvijestio se i nakon toga probudio u bolničkom krevetu, ispričao je voditelj. 

Alergije oko nas: Organizam slabi zbog prečestog čišćenja
Alergije oko nas: Organizam slabi zbog prečestog čišćenja

Izmjerili su mu visoki tlak i liječnik ga je pitao što je konzumirao večer prije, pa je počeo nabrajati alkohol. No kad su ga vratili u bolničku sobu, vidio je da su liječnici pored njega na bolničkom krevetu dovezli Jamieja Dornana, jednog od momaka s kojima se družio večer prije. 

- Slušao sam kako mu postavljaju ista pitanja kao i meni te kako govori o sličnim simptomima i pomislio da nije dobar znak to da je stigao u istom stanju kao i ja - dodao je Smart. Jamie mu je rekao da mu je dvadesetak minuta nakon njegovog odlaska utrnula lijeva ruka, zatim lijeva noga, a onda i desna noga, zbog čega je pozvao Hitnu i našao se u bolnici. 

Tjedan dana kasnije liječnici su ih iznenadili priopćivši im da za njihove zdravstvene probleme nije kriv alkohol, nego bobov prelac - otrovna gusjenica. Sitne dlačice koje ima na tijelu sadrže iritantni protein koji može izazvati bolne iritacije kože, očiju i grla, kao i osip, a u rijetkim situacijama i alergijske reakcije. Prenose se i vjetrom pa tako mogu dospjeti do ljudi, rekli su im. 

Borov četnjak Jamie dornan

- Kasnije sam saznao da na golf terenima na jugu Portugala postoje gusjenice koje mogu ubiti pse, a kod muškaraca u 40-ima mogu dovesti do srčanog udara. Imali smo veliku sreću da smo ostali živi, zaključio je Smart. 

Alergijska reakcija: Ibuprofen dječaku 'pojeo' 65 posto kože
Alergijska reakcija: Ibuprofen dječaku 'pojeo'  65 posto kože

- Riječ je vjerojatno o tome da su došli u kontakt sa sitnim mikrodlačicama borovog četnjaka, ili borovog prelca (Thaumetopoea pityocampa), jedne od gusjenica koja može izazvati vjerojatno najžešće alergijske reakcije u odnosu na kukce iste vrste ako čovjek dođe u kontakt s njima. Riječ je o gusjenici koja je pokrivena sitnim dlačicama ispod kojih su mikrodlačice koje su otrovne. Žlijezde luče alkaloid thaumetopoein, koji izaziva alergijsku reakciju kad se te mikrodlačice nađu u kontaktu s kožom čovjeka. Borov četnjak živi u gnijezdima na drveću, no vrlo je lako doći u kontakt s njima kad se nađete u prirodi jer praktično stalno otpuštaju otrovne mikrodlačice. Istraživanja su pokazala da otrov u njima ostaje aktivan i do dvije godine. Ukratko, one lete zrakom i padaju po raznim površinama u prirodi i ako dodirnete neku površinu na koju su pali i prije godinu dana, može doći do reakcije – pojašnjava  dr.sc. Milan Pernek, znanstveni savjetnik Šumarskog instituta.

Kaže da se borovi četnjaci uglavnom nalaze na borovima i cedru   

Dodaje kako u prirodi postoji još jedan kukac sličnih osobina, hrastov četnjak, koji može izazvati alergijsku reakciju, no bobov četnjak pokazao se žešćim i otpornijim. 

Opasnost od kontakta veća je od jeseni do proljeća, u fazi dok su to još gusjenice, a najuočljivije su kad izlaze iz gnijezda i hodaju po tlu u formaciji kolone. Noću se  skupljaju zajedno u gnijezda i tako štite od hladnoće. Ljeti se pretvaraju u leptire, pa je opasnost od širenja otrova ipak nešto manja, jer lete dalje od mjesta gdje obitavaju ljudi. 

- Općenito im pašu više temperature, iako se zna da dugo mogu preživjeti i na minusima, a pokazalo se da globalno zatopljenje i promjena klime doprinose njihovom širenju iz Dalmacije i Zagore, gdje su im bila prirodna staništa kod nas, prema kontinentu. Tako smo u zadnje vrijeme primijetili da su se značajno proširili u Lici, posebno na području Ogulina. Ovaj snijeg malo će usporiti ta kretanja, no ako se ponovo vratimo zimama bez niskih temperatura i snijega, velika je vjerojatnost da će se još brže širiti prema kontinentu, pa bismo mogli imati problema s njima i u gradovima – upozorava sugovornik.

 Posebno su opasni za pse, kojima su gusjenice posebno zanimljive, pa se vlasnicima preporučuje da dobro paze kako ne bi dirali gnijezda. 

Dječak (7) alergičan na zimu: Dobije jaki osip i može umrijeti
Dječak (7) alergičan na zimu: Dobije jaki osip i može umrijeti

- Kod pasa koji su bili u kontaktu vidjet ćete da su im natečene oči, napadaju sluznicu jezika. Moguće je da pas doživi vrlo snažnu reakciju, uz povraćanje - priča dr. Pernek. Kod čovjeka se obično manifestira osipom i crvenilom te sitnim mjehurićima i svrbežom kože, dok u težim slučajevima može doći i do oticanja sluznice u usnoj šupljini. Ako osjetite simptome, kožu bi trebalo namazati kremom koja ima protuupalno djelovanje, a ako se jave jače reakcije, posebno otežano disanje, odmah se javite liječniku. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...
kako se slavio 1. maj

Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...

Evo zašto je 1. maj proglašen Međunarodnim praznikom rada i kako su ga ljudi nekada slavili: Do 50-ih godina u prvom planu bile su parole za bolji život radnika i izgradnju zemlje, a otad postaje prilika za obiteljsko druženje uz roštilj, janjca na ražnju, karte i smijeh