Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Hrana koja je preživjela 'vrime' - a ovaj je kuhar vraća u život

Hrana koja je preživjela 'vrime' - a ovaj je kuhar vraća u život
11

Danas ćete teško upoznati Trogir kroz tanjure koji se obično nude gostima, jer u gradu možete pojesti malo toga će vam pripremom i receptima kazivati o običajima, tradiciji, muci težaka i žuljevima ribara

VIDEO

Ako stanete u samo središte otočića koji je ujedno i grad Trogir, pa pogledate u bilo kojem smjeru naići ćete na brojne stoljetne izvore vrhunskih namirnica koje su činile trogirsku gastronomiju velikom, cijenjenom i bogatom. Nažalost samo činile, jer svakim danom jedan pijat, jedna riceta ode u zaborav. Najveći žal ostaje da su namirnice s tog pijata uspjele preživjeti vrime, ali ne i
jude - priča nam Vjekoslav Grgantov, trogirski chef i istraživač gastro baštine iz predaje starih Trogirana.

Ovih dan sprema jela po starim receptima vezanima za kralj ljeta i jematvu. Na stolu su mu skuša ili 'mala plava'; kako Trogirani nazivaju ovu plavu ribu, za koju, Grgantov dodaje, da je sa svojim rodicama lokardom i palamidom najbolja u ovo doba godine. 

Zaboravljena jela Trogira

Takvu ribu Vjeko priprema po starinski na 'grezoj'(gruboj) šalši od kasnih i zrelih rajčica sa smokvom, grožđem i prošekom te služi uz palentu začinjenu mediteranskim biljem.

- U ovo vrime, okupane zadnjim ljetnim zrakama sunca, na trogirskim poljima crvene se sočne pome, a sve što su pokupile iz zemje i zraka pretvaraju u najfinije šećere. Spremne su da ih ruke težaka pažljivo slože u kašete i donesu pred kućni prag ženama koje će svu ljubav unijeti u njihovo pripremanje. Grezoj šalši dodaju se posljednje smokve i prva zrna grožđa za balansiranje kiselina,a to je i prikaz završetka jednog doba i koračanjem u novo. U takvu šalšu se u prošlosti stavljala riba, ne bilo kakva, nego plava riba kao što su skuša, palamida, lokarda, ovisno što se imalo. Ovo jelo kojim se najavljuje kraj ljeta i početak jeseni, danas teško da gdje možete naručiti – uputio nas je chef Vjeko.

Zaboravljena jela Trogira

Grgantov veli kako ćete danas teško upoznati Trogir kroz tanjure koji se obično nude gostima, jer u gradu možete pojesti malo toga će vam pripremom i receptima kazivati o običajima, tradiciji, muci težaka i žuljevima ribara.

Siromaške obitelji hranile su se nekad ulovima srdele, girica i skuša, dok kod bogataša nije nedostajalo brancina, arbuna, liganja, rakova, kamenica, Jakovljevih kapica i drugih školjki. Dodajmo da su i susjedna Kaštela stasala u naselja oko utvrda (kašteleta) splitskih i trogirskih plemića podignutima za zaštitu njihovih tamošnjih imanja i polja. 

Na nekadašnjim poljima izvan zidina sadile su se masline, žito, pšenica, orzo, slanutak i bob, a berba grožđa na susjednom otoku Čiovu nosila je i svoju spizu i gušte uz mukotrpan rad.

Zaboravljena jela Trogira

- S prvim grozdovima koji su dolazili u konobu najavljivao bi se početak novog gastronomskog ciklusa koji se osjećao u zraku! Da ne bi došlo do kuvanja grožđa u kašetama, kojeg su tovari dovozili s Velog i Malog poja i s Čiova, znalo se i preskakat obid, ali zato se vodilo računa o dobrim i brzim marendama, koje su bile ispunjene slanim srdelama ili konzerviranom ribom. Takva je palamida iz tegle - riba koja je nakon kuhanja u limunu, ružmarinu i lovoru, pa dobro osušena bila spremljena u staklenke ispunjene uljem. Ovako pripremljena riba mogla je trajati danima, a davala je energiju za daljnji naporni rad! - naveo je Grgantov, inače šef kuhinje trogirske konobe Best i Ville Luna.

Zaboravljena jela Trogira

Na području otoka Čiova, grada Trogira i okolice poznata je i 'palamida na zeca', riba koja se priprema kao i mala divljač toga kraja. Naime, priprema jela za koja su se koristili ocat i crveno vino na otoku kolokvijalno bi, ističe Grgantov, u prošlosti dobivala nazive na 'divljač', kako su se najčešće pripremali zečevi.

Uh, što je fino: Šest domaćih specijaliteta za prste polizati
Uh, što je fino: Šest domaćih specijaliteta za prste polizati

- U kućama di su se činile velike količine vina, gdje su bili prisutni i plaćeni težaci, za kasni obid oli večeru pravila se plava riba na zeca; još jedan nezaobilazan gastronomski užitak koji spaja sav trud i znoj težaka, ribara i trogirskih domaćica. Sva muka iscicana iz stina nadojenih solju i sva žestina mora proteže se tećom koja bezuvjetno nagrađuje svaki žulj i svaku suzu. Ta plava i divlja riba
pečena i kuvana u vinu, uju i kvasini uz dodatak tek otvorenog prošlogodišnjeg prošeka s mirisnim travama, težaku i ribaru dale bi snagu za nastavak radova, a dok bi je blagovao osjećao bi i svu ljubav žene koja ju je spremala. Ova spiza je nastala iz želje da se napravi obrok koji se može jist tepal oli ladan, a koji će trajati - tako da se more konšumavat više dana - kazao je po trogirski
Vjeko.

Zaboravljena jela Trogira

Krajem tjedan predstavio je stara trogirska jela na Danima otvorenih vrata udruga u Kuharskoj Akademiji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija.  

Pripremali su se 'kumpari i lovine na ladno', što su volci i nanari na salatu nazvani po trogirski, a koje je Vjeko izronio blizu obale. 

Zaboravljena jela Trogira

Bila je spomenuta skuša s grezon šalšom te rogač kocke, a radi se o jelima koja dobrim dijelom vuku korijen iz venecijanske gastronomske tradicije.

Zaboravljena jela Trogira

- Vino se još neće ni prvi put istočiti, a dolaze masline koje treba pobrati i konšumati u ulje. Bilo je nekad puno maslina i puno 'cabala', a pobrane su se čuvale u sudima napunjenim morem, jer makinja nije mogla učiniti sve masline koje su dolazile. Takvo ulje je za razliku od današnjih bilo mekše, otvorenije i puno pitkije, bez mirisa na zelenu travu i paprenih nota. Sve spomenuto je trogirska gastronomija koja je ostala još samo u tragovima i koja se jako malo predstavlja našim gostima. Želja mi je da se ožive ta jela koja predstavljaju mnijenje u prirodi, a i ponovno buđenje grada koji je nažalost postao samo sezonska destinacija izletnika! - zaključio je Grgantov.

Zdravo i fino jelo: Patlidžan s mesom, parmezanom i povrćem
Zdravo i fino jelo: Patlidžan s mesom, parmezanom i povrćem
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'