Plan za vitkost: Uravnotežen doručak potiče metabolizam i smanjuje poriv za kasnijim prejedanjem, a želite li biti "tanki", za početak "stanjite" svoju večeru
Hranom po svijetu: Mršavite i stojeći uz neobične savjete
Svakodnevno plivanje, dugotrajne večernje šetnje uz plažu i raznovrsnija prehrana bogata svježim voćem, povrćem i ribom razlozi su zbog kojih se s godišnjeg odmora vraćate vitkiji. No kako biste održali novu liniju, ne trebate svakog dana bjesomučno trenirati u teretani ili otrčati polumaraton. Jednostavno rješenje moglo bi biti stajanje.
Najnoviji plan za mršavljenje i održavanje optimalne tjelesne težine američkih WeightWatchersa, udruženja koje se bavi promicanjem zdrava načina života, češće je ustajanje sa stolca, iz fotelje ili kauča. Istraživanja WeightWatchersa pokazuju kako 67 posto ispitanika više od 20 sati na dan provodi sjedeći ili ležeći, a i ako svaki dan vježbate 30 minuta, to neće biti dovoljno kako bi anuliralo negativne posljedice sjedilačkog života. Stoga se ustanite i, sve što možete, obavite stojeći.
- Taktika ustajanja neće previše poremetiti vaš dnevni ritam. Svakih pola sata prošećite nekoliko minuta i učinit ćete čuda za zdravlje - objašnjava Stuart Biddle, profesor kineziologije. Ustanite i prošećite kad telefonirate, umjesto dizalom koristite se stubama, a ako ste za ručak isprljali samo dva tanjura i dvije čaše, nemojte ih stavljati u perilicu za posuđe, nego ih operite ručno, stojeći za sudoperom.
- Kad već stojite, možete svjesno stiskati i mišiće stražnjice te tako maksimalno iskoristiti taj položaj - savjetuje Biddle.
Ako ne stojite na mjestu nego šećete, dobrobit će biti i veća, a najveća je prednost te metode što su rezultati spori, a time i dugoročniji, ali i to što polako i trajno mijenjate životni stil iz pretežito sjedilačkog u aktivniji.
Meso može biti prilog – Grčka i Azija
Povrće poput artičoka, špinata, patlidžana, luka i rajčica te slanutak i mliječni proizvodi kao izvor bjelančevina središte su grčke prehrane. Meso je samo prilog, a ne vrhunac obroka. Slično je i u azijskim zemljama. Većina se bjelančevina u tijelo unosi iz ribe i soje, a glavninu prehrane čine povrće, riža, tjestenina i povrtne juhe.
Začinite jelo – Tajland i Malezija
Ljuti začini, prema kojima je poznata tajlandska kuhinja, dvostruko su korisni: ubrzavaju metabolizam i ne dopuštaju da brzo jedete jer ljutu hranu ne možete strpati u sebe pa tijelo stigne detektirati da je sito. Kurkuma, začin azijske, posebice malezijske kuhinje, povećava sposobnost tijela da sagorijeva masnoću.
Kuhajte kod kuće - Poljska
Kako biste lakše održali težinu, na posao nosite ručak koji ste si skuhali kod kuće. Tako ćete znati što točno jedete, bez straha od preprženog ulja. Uz to, uštedjet ćete novac. Poljaci su jedan od naroda koji najčešće jede hranu koju si pripremaju kod kuće.
Jedite u dobru društvu i uživajte – Francuska
S obitelji svaki dan večera 92 posto Francuza. Tako ne samo da uživaju u hrani nego i učvršćuju odnose. U društvu dragih ljudi nećete se pretrpavati hranom, a to će se odraziti i na kilograme.
Ne zaboravite na rižu i grahorice - Brazil
Prehrana koja se temelji na riži i grahoricama smanjuje rizik od pretilosti za 14 posto. Te su namirnice siromašne masnoćom i bogate vlaknima te održavaju stabilnu razinu šećera u krvi.
Za doručak se jede juha
Kako biste bili zadovoljni izgledom, ne treba mučiti tijelo izgladnjivanjem. Upravo suprotno – uživajte u hrani, ali budite umjereni.
Slobodno se prepustite slatkoći dva reda čokolade ili čaši crnog vina, no nemojte raditi klasičnu pogrešku te zbog osjećaja krivnje nakon toga pojesti pola hladnjaka uz obećanje kako će vam od sutra prehrana biti savršena. Savršena je prehrana upravo ona u kojoj je zastupljeno sve.
Najvažniji je obrok u danu doručak. Iako se čini nelogično da veći kalorijski unos može rezultirati gubitkom kilograma, zdrav i uravnotežen doručak potiče metabolizam i smanjuje mogućnost prejedanja nezdravom hranom tijekom prijepodneva. Pojedite tvrdo kuhano jaje, integralni kruh, jogurt i voće te započnite dan na pravi način. Želite li eksperimentirati, dan započnite juhom, poput Japanaca. Japanski doručak sastoji se od juhe te katkad tofua, riže i morskih algi.
Iako se jesti juhu za doručak možda čini čudnim, vrijedi probati jer se samo tri posto Japanaca bori s pretilošću, a prosječan je životni vijek 83 godine.
Poludite za oraščićima – Afrika
Orašasti plodovi bogati su bjelančevinama i zdravim masnoćama te su izvrsna zamjena i za crveno i za bijelo meso. U cijeloj Africi, a posebno u Gambiji, obvezan dodatak jelima je kikiriki, a upravo je u Gambiji najniža stopa oboljelih od raka u svijetu, i to je najmanje svih tipova raka.
Ručak kao najobilniji obrok – Meksiko
Ako vam je poznat scenarij preskakanja doručka pa brzinskog ručka na poslu nakon kojeg slijedi višesatno prejedanje kad napokon izgladnjeli stignete doma, vrijeme je da promijenite navike. Počnite dan uravnoteženim doručkom, a nastavite obilnim ručkom te završite laganom večerom.
Bez napitaka bogatih šećerom – Njemačka
Čaj se u Njemačkoj rijetko pije zašećeren, a omiljeni su biljni čajevi. Drugo omiljeno piće je pivo, a Nijemcima su najdraža ona bez dodanog šećera ili s vrlo malo šećera.
Nemojte počistiti tanjur - Kina
U kineskoj je kulturi nepristojno pojesti sve što je na tanjuru. Možete zaboraviti onu krišku kruha kojom čistite tanjur od ostataka umaka. Poslužite se tim trikom barem kad jedete masnu i tešku hranu te pokušajte pojesti samo dvije trećine porcije.
Prestanite jesti prije nego što se osjetite sitima - Japan
Japanci prestaju jesti kad su 80 posto siti. Logika je takve odluke sljedeća: jedete li do potpune sitosti, želudac će se širiti te će vam trebati sve više hrane da ga napunite. A naučite li napustiti stol kad vam je najukusnije, smanjit ćete ukupan kalorijski unos i mršavjeti. Zahvaljujući tomu, prosječan indeks tjelesne mase na japanskom otoku Okinawi je 21,5, za razliku od američkog, koji je 28.
Kad si "gladan", popij šalicu čaja
Žeđ utažite rooibos-čajem. Ljudi često misle da su gladni kad su zapravo žedni pa uvijek imajte spremnu šalicu čaja. Crveni čaj ili rooibos prirodno je sladak te je punijeg okusa i od zelenog čaja, a posebno je popularan u Južnoj Africi. U kulturama u kojima je čaj dio svakodnevice niža je stopa pretilosti nego u onima u kojima se ne pije često.
A kako biste bili aktivniji, ugledajte se na Nizozemce i, umjesto autom, kraće rute, posebno na proljeće i ljeto, odvozite biciklom. Ne samo da činite dobro vlastitom tijelu nego čuvate i okoliš. Uz to, ne zaboravite jesti ribu - Japanci jedu najviše ribe u svijetu. Riba sadrži mnogo omega-3 masnih kiselina, koje poboljšavaju rad mozga, održavaju kardiovaskularni sustav zdravim i snižavaju razinu kortizola, hormona stresa.
Većina je ribe niskokalorična, a to ćete primijetiti i prema struku nakon što je češće budete jeli.
Jedite manje porcije – Francuska
Iako uživaju u vinu, kroasanima i sirevima, Francuzi nemaju problema s pretilošću. Razlog je što u takvoj hrani uživaju u malim količinama. U redu je pojesti jedan, dva kroasana za doručak, čak i ako pazite na prehranu. Ako i pretjerate, ugledajte se na Francuskinje i sljedeći dan malo više pripazite.
Što više boja na tanjuru - Japan
Japanski su obroci raznobojni, a što više povrća i voća različitih boja pojedete, tijelo ćete bolje opskrbiti potrebnim nutrijentima. Uz to, Japanci jedu mnogo riže, tofua i ribe.
Najzdravije je ‘lokalno’- Švedska
Šveđani jedu ponajprije lokalne namirnice, a one su izvrsne jer su manje prerađene, imaju manje dodanog šećera te manje dodanih masnoća.
Važna je priprema, ali i češnjak - Kina
I najzdravije namirnice možete “upropastiti” pripremom. Izbjegavajte pohanje i prženje u dubokom ulju te eksperimentirajte s kuhanjem, kuhanjem na pari, pečenjem na naglo ili pripremom hrane u woku. Kinezi obožavaju češnjak, koji pomaže regulirati razine šećera u krvi te ga se preporučuje dodavati jelima.
To nije prehrana, to je životni stil - Mediteran
Mediteransku se prehranu smatra jednom od najzdravijih na svijetu. No za zdravlje, dobar izgled i dugovječnost zaslužan je i životni stil - druženje s prijateljima i obitelji tijekom obroka, šetnje uz more ili poslijepodnevni odmor (fjaka ili siesta).