Lifestyle

Komentari 3

Hrvatice smislile hit vodič uz koji ćete sigurno uštedjeti: Ne bacaj hranu i iskoristi ostatke!

Hrvatice smislile hit vodič uz koji ćete sigurno uštedjeti: Ne bacaj hranu i iskoristi ostatke!

Ivu i Mateju spojila je ljubav prema kuhanju, a svoja znanja i vještine pretočile su u vodič o tome kako pametnije kupovati te odgovorno kuhati da bi se bacalo što manje hrane.

“Jedem pametno, kuham odgovorno” naziv je besplatnog vodiča za sve koje zanima kako smanjiti otpad od hrane koji nastaje u kuhinji, ali i otkriti nove recepte s namirnicama koje svakodnevno koristimo. Osmislile su ga blogerica i magistra nutricionizma Iva Finderle (30) iz Pule te blogerica i fotografkinja Mateja Zvirotić Andrijanić (29) iz Zagreba.

POGLEDAJTE VIDEO: Smanjite količinu otpada i napravite kompost

- Ljudi bacaju sve više hrane, stoga smo Iva i ja imale došle na ideju da sakupimo naša iskustva na jednom mjestu i pretočimo ih u jedan koristan pdf priručnik popraćen receptima. U nadi da će se naši savjeti primjenjivati svakodnevno, pazile smo da sve bude lako razumljivo, praktično i jednostavno za primjenu - pojašnjava Mateja dok se Iva nadovezuje da se globalno oko 1/3 proizvedene hrane baca, a posljedice utječu i na financije, ugljični otisak, visoku potrošnju vode, deforestaciju i općenito uništavanje okoliša.

Samo na razini Europske unije godišnje se baci 90 milijuna tona hrane, a prosječni Hrvat na godinu baci oko 75 kilograma hrane, uključujući jestivi i nejestivi dio.

- Pojedinac nema utjecaja na proizvodnju, transport niti skladištenje hrane. No, u trenutku kada ona dođe do nas, imamo potpunu kontrolu i odlučujemo što ćemo s njom napraviti. Vjerujem da kada bi svatko napravio samo jednu malu promjenu u tome kako se odnosi prema hrani, globalno bi nastao veliki pomak - ističe Iva dodajući kako su vodič pisale s nadom da će ljudi obratiti pozornost na pitanje odakle dolaze namirnice, a time osvijestiti i vlastitu prehranu te promijeniti loše navike.

Potrošači su zadnji u lancu, a oni su ti koji stvaraju čak 53 posto ukupnog otpada od hrane. Razlozi su različiti, a protežu se od krivog planiranja kupovine, krive interpretacije roka trajanja, nepravilnog skladištenja do pripreme prevelike količine obroka te neznanja o iskorištavanju ostataka obroka. Iva kaže da i sama već duže vrijeme razmišlja o svojim navikama te se trudi da stvara što manje otpada od hrane, pa joj nije bilo teško svoja iskustva podijeliti s drugima.

- Vodič smo počele pripremati početkom svibnja, a sav materijal smo pripremile i izradile same, od recepata do fotografija. Kuhale smo i pritom pazile da, od velikog broja recepata koje smo imale, odaberemo one koji prate priču. Primjerice, željele smo pokazati i da se mogu iskoristiti dijelovi namirnica koje inače bacamo, pa smo tako pripremile recept za pesto od lišća mrkve. Uključile smo i recepte koji se bave tematikom konzerviranja hrane poput ukiseljenih tikvica i pekmeza, a pisale smo i o fermentaciji hrane kroz, primjerice, izradu vlastitog kefira od svježeg mlijeka - pojasnila je Mateja.

Naše sugovornice kažu kako nisu očekivale tako velik interes te ih je iznenadio podatak da je u svega nekoliko dana više od 7.000 ljudi preuzelo njihov priručnik.

- Nadale smo se da će se ljudima priručnik svidjeti, no reakcije koje smo primile su nas oduševile - kaže Iva koja vodi blog Healthy Little Tooth na kojem se fokusira na recepte pripremljene uglavnom s lokalnim i sezonskim namirnicama. Mateja je po struci politologinja, zaljubljenica u hranu i fotografiju te samouka kuharica. Vodi blog Food and Mood na kojem objavljuje svoje recepte također s fokusom na domaću i lokalnu hranu.

Kako biste smanjili količinu otpada nastalog od hrane, autorice savjetuju da prije svega procijenite dosadašnju potrošnju namirnica.

- To znači da odredite koliko su vam namirnice koje kupujete potrebne i koliko od njih stvarno iskoristite. Vrlo je važno prilikom kupovine ograničiti se i kupiti onoliko koliko je potrebno. Osmislite tjedne jelovnike kako biste kupovali ono što vam doista treba, a u kupovinu odlazite s popisom. Također, pratite ono što bacate u kantu za smeće te razmislite zašto ste tu hranu bacili - savjetuju Iva i Mateja koje u vodiču pojašnjavaju kako organizirati hladnjak i smočnicu te kako spremati hranu da biste joj produljili rok trajanja.

- U priručniku možete naći savjete poput toga da kruh čuvate u drvenim kutijama kako bi duže ostao svjež, a korijenasto povrće čuvajte u hladnjaku u zatvorenoj posudi s vodom. Lisnato povrće, primjerice, nakon kupovine valja dobro oprati i još bolje osušiti jer vlaga potiče kvarenje, te ga spremiti u vrećice na zip u koje ste ubacili papirnati ručnik kako bi prikupio višak vlage - kaže Mateja.

Kažu kako im je želja zbog iznimno velikog interesa pripremiti prošireno tiskano izdanje pripručnika u koji će uključiti još više recepata i savjeta, a u tome ih ohrabruju svakodnevni pozitivni komentari onih koji su isprobali njihove recepte.

RECEPTI:

Pesto od lišća mrkve i mente

60 g lišća mrkve

20 g listova mente (spearmint npr.)

60 g oraha

40 g parmezana

2-3 režnja češnjaka

2 žlice limunova soka

120-140 ml maslinovog ulja

sol i papar (količina po želji)

Mladim mrkvama uklonite listove, operite ih i dobro posušite. Trebat će vam samo gornji dio listova, a stabljike možete ukloniti i koristiti ih za povrtni temeljac. Listove metvice također odvojite od stabljika. Orahe sameljite u blenderu ili multipraktiku. Potom dodajte grubo nasjeckane listove metvice i mrkve, češnjak, limunov sok, sol i papra. Miksajte dok se sve ne usitni, a potom postepeno dodajte maslinovo ulje i parmezan dok ne dobijete željenu gustoću. Ako je smjesa pregusta, dodajte po želji još malo limunovog soka ili maslinovog ulja. Pesto spremite u čistu prethodno steriliziranu staklenku, na vrh dolijte malo ulja, zatvorite i čuvajte u hladnjaku oko sedam dana.

Čips iz pećnice od kora krumpira

Sastojci:

200 g oguljene kore krumpira (3-4 veća krumpira)

1,5 žlica maslinova ulja

⅓ žličice soli

⅓ žličice mljevenog šarenog papra

½ žličice češnjaka u prahu

1 žličica sjeckanog ružmarina

Krumpir dobro operite od zemlje i ocijedite. Ako ima oštećenih dijelova, njih odrežite. Ogulite ga i dalje nastavite pripremati za jelo za koje ste ga predvidjeli, a oguljene kore stavite u čistu kuhinjsku krpu da se ocijede od viška vlage. Ovako mogu ostati nekoliko sati. Zagrijte pećnicu na 210 stupnjeva s upaljenim ventilatorom. Kore krumpira pospite uljem i začinima te dobro izmiješajte. Istresite na plitki pleh za pečenje i rasporedite tako da ima malo mjesta između svakog komada. To će omogućiti da se ravnomjernije ispeku i budu hrskaviji. Pecite oko 15 minuta, odnosno dok ne postanu hrskavi. Na pola pečenja pleh izvadite, krumpiriće preokrenite vilicom te ih vratite nazad u pećnicu. Poslužite odmah dok su još hrskavi i topli.

Tortilje punjene ostacima mesa

Tortilje su odličan način kako ih iskoristiti višak mesa ili ribe, pečenog povrća ili različite polpeta, pa čak i umaka od pečenog mesa.

Sastojci za tortilje:

4 tortilje

2 šalice* zelene salate

1/2 šalice* kukuruza

1 šalica* ostataka mesa

Sastojci za umak od jogurta:

150 g (1 komad) grčkog jogurta

50 ml tekućeg jogurta

2 manja režnja češnjaka

2 žličice suhog vlasca

malo soli i papra

*šalica = 250 ml

Narežite češnjak na sitno te ga pomiješajte s jogurtom, vlascem, soli i paprom. Zelenu salatu narežite na trakice. Tortilje ugrijte na tavi. Meso podgrijte na istoj tavi te ga iskidajte na komadiće. Toplu tortilju namažite s umakom od jogurta, dodajte joj zelenu salatu, kukuruz i toplo meso, zamotajte i uživajte!

Najčitaniji članci