Obavijesti

Lifestyle

Komentari 56

Hrvatske šume objavile pravila, a kazne su do 7000 kn: Koliko se smije brati kestena, gljiva...

Hrvatske šume objavile pravila, a kazne su do 7000 kn: Koliko se smije brati kestena, gljiva...

Iz Hrvatskih šuma poručuju da za branje gljiva, kestena ili divljeg šipka treba dozvola te da se dnevno smije ubrati ili skupiti samo određena količina plodova

VIDEO

S jeseni počinje i sezona sakupljanja i branja jesenskih plodova. Ali, ove godine ljudi koji žele malo šumskih plodova moraju obratiti pozornost na pravila Hrvatskih šuma.

POGLEDAJTE VIDEO: Što s nepoznatim gljivama?

Pokretanje videa...

Vodič kroz gljive 00:53

- Uz gljive, ostali šumski plodovi su kesteni, aromatično, jestivo i ljekovito bilje, šumske bobice i slično. Svim sakupljačima šumskih proizvoda za osobne potrebe omogućena je samostalna izrada dozvole - izjavili su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iz Hrvatskih šuma poručuju da za branje gljiva, kestena ili divljeg šipka treba dozvola te da se dnevno smije ubrati ili skupiti samo određena količina plodova.

Svim sakupljačima šumskih proizvoda za osobne potrebe omogućena je samostalna izrada dozvole putem web aplikacije koja je objavljena na portalu Hrvatskih šuma.

Sakupljanje kestena na Samoborskom gorju

- Dozvola se izrađuje za tekuću godinu i važi do 31. prosinca iste godine. Izrađuje se tako da se odabere uprava šuma podružnice na čijem se području sakupljaju biljke i gljive, a zatim se odabiru zakonom dostupne biljke za sakupljanje. Zakonom dostupne biljke su one koje nisu strogo zaštićene vrste čiji je popis definiran pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama. Izrada dozvole potpuno je besplatna - izjavili su. 

- Po završetku izrade, sustav generira dozvolu u obliku PDF-a koju automatski isporučuje korisniku na registrirani mail. Zaprimljena dozvola se mora isprintati i nositi sa sobom. Ako berač u šumi naiđe na službenu osobu, mora pokazati dozvolu. Osim na papiru, može je pokazati i u elektronskom obliku preko mobitela - objasnili su iz Hrvatskih šuma za RTL.

Ubrani plodovi se ne smiju dalje prodavati, već se smatra da su ubrani za vlastite potrebe.

Koliko se plodova smije ubrati?

Dnevno se smije ubrati ili sakupiti:

  • 3 kg gljiva
  • 10 kg kestena, divljeg šipka, žireva i sl.
  • 2 kg češera
  • 1 kg listova ili cvjetova
  • 5 komada lukovica, gomolja ili korijena
  • 5 kg crnogoričnih grana
  • 5 kg humusa
Sipak obitelji Zelenika iz Velike

Dozvola Hrvatskih šuma vrijedi za šume i šumsko zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske kojim gospodare Hrvatske šume. 

U slučaju da se odlučite brati plodove bez dozvole - kazna je od 1000 do 7000 kuna, a izriče ju Šumarska inspekcija Državnog inspektorata.

POGLEDAJTE VIDEO: KAKO PRAVILNO KUHATI JAJA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru