Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Idete ljuti spavati? To remeti vaš san i opasno je za zdravlje

Idete ljuti spavati? To remeti vaš san i opasno je za zdravlje
1

Ako idete ljuti u krevet to je jedna je od najgorih stvari koju možete učiniti. Kad smo budni, imamo priliku obraditi negativne emocije. Ali, ako odemo spavati s njima, one mogu postati veće

Ovih pet stvari se mogu dogoditi ako idete ljuti spavati:

1. Ljutnja remeti san

Poznato je da stres i teški osjećaji pokreću reakciju borbe ili bijega. U tim okolnostima zaspati i ostati u snu postaje puno teže.

Također je dokazano da poremećeni san može uzrokovati još više bijesa. Vjerojatno ćete se probuditi iscrpljeni umjesto odmorni. U ovom slučaju bijes dovodi do lošeg sna, a loš san dovodi do još bijesa.

POGLEDAJTE VIDEO (plan za dobar san): 

Pokretanje videa ...

01:55

2. Ljutnja je opasna za zdravlje

Znanstvenici su već utvrdili da kvaliteta spavanja utječe na cjelokupno zdravlje. Spavanje obično djeluje kao 'terapija preko noći', stabilizirajući emocije kako bismo se sljedeći dan mogli bolje nositi sa svojim osjećajima. Ali, bijes i intenzivan stres mogu ugroziti ovaj proces. Negativne emocije oslobađaju hormone stresa, čineći vas razdražljivijima ili uzrokujući neke druge simptome.

3. Teže je zaboraviti loše osjećaje 

Istraživači tvrde da smo manje sposobni suzbiti negativno iskustvo ako odemo spavati nakon njega. Spavanje uvećava sve emocije, misli i probleme. Kad spavamo, mozak obrađuje nove informacije i pohranjuje ih u kratkotrajno i dugoročno pamćenje. Tijekom spavanja ljutnja ulazi u naše dugotrajno pamćenje i može imati dugotrajan učinak.

woman in bed late night trying to sleep suffering insomnia

4. Ljutnja ubija iskrenost

Odlazak u krevet s ljutnjom sigurno uništava raspoloženje, ali uspostavlja i toksični obrazac. Na kraju, vrijeme spavanja počinjete povezivati s bijesom umjesto s utjehom i povezanošću s partnerom. A, ako se to redovito ponavlja, može prerasti u gorčinu i na kraju će uništiti vezu.

5. Šalje negativnu poruku vašem partneru

Ako usred svađe odlučite okrenuti se i čvrsto povući pokrivač, šaljete poruku da više volite 'pobjedu' u sukobu nego održavanje zdrave veze s osobom s kojom se prepirete. Način na koji rješavate nesuglasice može ili ojačati ili oslabiti vašu vezu, prenosi Bright Side.