Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Istežete se prije trčanja? Bolje je ako se postupno zagrijavate

Mnogi vjeruju da istezanje prije trčanja smanjuje rizike ozljeda i poboljšava izvedbu aktivnosti, no za to nema dokaza, kažu znanstvenici koji umjesto toga savjetuju aktivno i postupno zagrijavanje.

Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1 komentara

Prema radu objavljenom u časopisu British Journal of Sports Medicine postupno jačanje treninga uz aktivno zagrijavanje može smanjiti rizik od ozljeda.

Postoje dokazi da istezanje može pomoći održavanju fleksibilnosti zglobova i ono neće naštetiti no neće ni poboljšati trčanje.

- Trkači vjeruju u neke stvari vezano uz rizike od ozljeda pri trčanju i sprječavanje tih ozljeda ili uz osiguravanje boljeg trčanja, no to je u suprotnosti s raspoloživim rezultatima istraživanja - kaže James Alexander sa svečilišta La Trobe u Melbourneu u Australiji za Reuters.

Running couple runners jogging in city park | Autor: Maridav Foto: Maridav

- Zbog tih vjerovanja trkači ustrajavaju na neučinkovitim strategijama ili lošijim pripremama za trčanje, bilo statičnim vježbama istezanja radi sprječavanja ozljeda ili vježbama jačanja uz malo opterećenje radi boljeg trčanja - kaže Alexander.

Alexander i njegovi suradnici su fizijatri, fizioterapeuti i znanstvenici koji sami trče gotovo svakodnevno i rade s različitim vrstama trkača, različitih sposobnosti i snage.

NEOBIČNA PROSIDBA Zaprosio djevojku surfajući na valu, ali - ispao mu je prsten

S njima često razgovaraju o mitovima o ozljedama povezanim s trčanjem i objašnjavaju što se preporučuje u okviru zagrijavanja prije trčanja.

Kako bi informirali druge trkače stvorili su seriju od pet infografika o mitovima povezanima s trčanjem.

Ističu da je neutemeljeno vjerovanje da istezanje mišića po 30 sekundi smanjuje rizik od ozljeda, kao i da istezanje smanjuje zamor mišića nakon intenzivnog trčanja.

NEVJEROJATNA SLIČNOST Na ultrazvuku svoje nerođene kćeri vidi siluetu pokojnog oca

Istezanje može poboljšati pokretljivost zglobova i pomoći trkačima da se opuste nakon trčanja, poručuju autori rada.

S obzirom na to da trčanje povećava opterećenje zglobova i mekog tkiva, trkači su suočeni s većim rizikom stanja poput bolova u zglobovima, upala tetiva ili s tzv. bolnim trkačkim potkoljenicama. Ti se problemi često javljaju kad trkači prebrzo povećaju učestalost trčanja, intenzitet i trajanje.

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako bi omogućili tijelu da se prilagodi i ojača trkači bi postupno trebali raditi na intenzitetu trčanja koje uključuje aktivno zagrijavanje poput pet do 10 minuta hodanja ili laganog džogiranja, razgibavanje zglobova u punom opsegu te nekoliko kratkih trkova od po stotinjak metara.

OPTIČKA ILUZIJA Pogledajte noge ove djevojčice - izgledaju li vam kako treba?

Postupno povećanje intenziteta trčanja je ono što će smanjiti rizik od ozljeda, dodaju stručnjaci.

Oni upozoravaju da statično istezanje kratkoročno smanjuje osjećaj ukočenosti ili napetosti jer isteže živce no ne smanjuje dugoročno rizik od ozljeda. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message