Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Izum učenika: Pametni pojas sprečava loše držanje kod djece

Izum učenika iz Velike Gorice, kično:bit najbolji je u Europi, a zvukovima i vizualnim signalima upozorava dijete da nepravilno sjedi. Osmišljen je za prevenciju skolioze

4 komentara

Informatički klub “VEL_IK” iz Velike Gorice napravio je veliki uspjeh u Europi. Njihov projekt kičmo:bit proglašen je najboljim na natječaju BBC micro:bit. Projektirali su pomagalo za sprečavanje skolioze kod djece pod nadzorom mentora, 37-godišnjeg inženjera informatike, Jurice Levaka.

Ovaj informatički klub postoji već 20 godina. Trenutačno imaju 55-ero djece i 14 odraslih članova kluba koji pomažu u radionicama ili u organizaciji događaja. 

Foto: Privatni albumI

- Tijekom listopada objavljen je globalni BBC micro:bit zadatak na teme UN-ovih ciljeva održivog razvoja. Teme su bile sigurnost u prometu i sprečavanje nezaraznih bolesti kod djece. Mi smo se u Klubu odlučili za prevenciju skolioze i u toj kategoriji smo kreirali pomagalo koje upozorava na ispravno sjedenje. Od milja smo ga nazvali kičmo:bit - pojasnio je Jurica Levak.

KLIJENTI U CIJELOM SVIJETU Martina je uspjela u Hrvatskoj: 'Od trepavica se može živjeti'

Klupski projekt

Na projektu je sudjelovalo 15 učenika koji pohađaju tečaj robotike u Klubu. Svi zajedno su dali pokoju ideju i sudjelovali u testiranjima.

Na razvoju pomagala radili su tri tjedna na redovitim radionicama Kluba. Uz Levaka, u Klubu mentoriraju i volontiraju dvije profesorice matematike, Vesna Cundeković i Snježana Ruklić, te programer Vladimir Cundeković. Neispravno sjedenje najčešće je tijekom školskih sati i pisanja zadaća, a kičmo:bit zvučnim i vizualnim signalima upozorava dijete na nepravilno držanje i potiče ga da uspravi kralježnicu. Ocjenjivači projekata ovu ideju Velikogoričana proglasili su jednostavnom, ali i primjenjivom na sve uzraste. 

Foto: Privatni albumI

- Razmišljali smo o unapređenju ovog prototipa, ali se i nadamo da ćemo moći provesti istraživanje o navikama djece - kaže Levak te dodaje kako se nada daljnjem razvijanju kluba. 

- Nadamo se da će Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija i dalje prepoznavati tehničku kulturu kao osnovu za razvoj društva te da će nastaviti ulaganja kao i do sada. Tako će se sam po sebi i naš klub razvijati u pozitivnom smjeru za sve postojeće i buduće naraštaje djece - kaže Levak. 

Ulaganje u budućnost

Ističe i kako je interes djece jako velik te broj zainteresiranih premašuje njihove kapacitete. 

- Djeci zanimljivi projekti puno znače i svaki dan imaju sve veću volju za STEM načinom rada. Nas će u budućnosti voditi inovativnost - zaključio je na kraju. 

NJIMA NE TREBA VJEROVATI: Ovih 5 horoskopskih znakova su najveće tračare i ne znaju kad treba stati

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message