Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Jaja, riba, lisnato povrće i voće će stres ‘pojesti za doručak’

Jaja, riba, lisnato povrće i voće će stres ‘pojesti za doručak’

Hrana bogata magnezijem smanjuje umor uzrokovan stresnim situacijama, pa je vrlo važno uvrstiti u prehranu tamnozeleno lisnato povrće, nutricionistica ističe Sandra Marić Bulat

VIDEO

Vrijeme kad smo izloženi pojačanom stresu, kao što je to ovih dana kad se suočavamo s potresima i neizvjesnošću zbog straha da bi ih moglo biti još, svakako bi trebalo izbjegavati alkohol i pretjerivanje s napitcima koji sadržavaju kofein. Naime, alkohol koji popijete kako bi ugušili socijalnu tjeskobu i stres, zapravo ga pogoršava i može negativno utjecati na hidrataciju i san, a oboje može potaknuti simptome stresa, nelagode, straha i panike koji su duboko u nama potisnuti, upozorava nutricionistica Sandra Marić Bulat, u odgovoru na pitanje kako organizirati prehranu u ovom razdoblju, da bismo barem donekle ublažili stresan odgovor organizma.

POGLEDAJTE VIDEO: Pomozite djeci da lakše prebrode traumu

Pokretanje videa...

Djeca u potresu 01:06

Dodaje kako alkohol mijenja razinu serotonina i neurotransmitera u mozgu, čime dodatno pogoršava stanje stresa. A kad popusti njegovo djelovanje, možda ćete se osjećati još tjeskobnije.

- Zato u ove dane pijte umjereno, ili otprilike dvije porcije alkohola dnevno. Pivu zamijenite bezalkoholnom, a od pića uvrstite pjenušava ili gazirana pića raznih gorkih okusa – savjetuje sugovornica. I visoke razine kofeina mogu ne samo povećati stres, tjeskobu i nervozu, već i smanjiti proizvodnju kemijskog serotonina koji je zaslužan za dobro raspoloženje u organizmu, što može uzrokovati depresivno raspoloženje.  

Umjereno s alkoholom, šećerima i kofeinom

- Kofein je obično siguran u malim dozama, ali velike doze mogu izazvati neugodne učinke, među kojima su tjeskoba i nervoza – kaže. Istraživanja su pokazala da su osobe koje su konzumirale oko 300 miligrama kofeina dnevno, zabilježile gotovo dvostruko veći stres u odnosu na one koje su ga konzumirali u manjim količinama, dodaje. U prosjeku, u jednoj šalici kave ima između 60 i 100 miligrama kofeina, pa ako popijete tri do četiri šalice kave na dan, opasno ste se približili toj granici. I neki čajevi, kao i nekoliko dodataka prehrani, pa i neki lijekovi, sadrže kofein, pa dodatno mogu pridonijeti tjeskobnim osjećajima. Među njima su kantarion, ginseng, kao i neki lijekovi protiv glavobolje, upozorava nutricionistica. 

- S druge strane, Matcha čaj izvrsna je alternativa kavi, zahvaljujući L-teaninu, koji je poznat po svojim opuštajućim učincima, bez da izaziva pospanost – dodaje. 

Želite li održati dobro raspoloženje, klonite se i sušene i fermentirane hrane. Tijekom procesa fermentiranja bakterije razgrađuju proteine hrane na biogene amine, od kojih je jedan histamin, a histamin je neurotransmiter koji pogoršava probavu, stanje hormona, te utječe na kardiovaskularni i živčani sustav, kaže Marić Bulat. U osjetljivih osoba, dodaje, takve namirnice mogu izazvati tjeskobu i nesanicu, pa je u vrijeme kad smo pod kontinuiranim stresom 'bolje birati svježe i cjelovite namirnice'.

Fotolia

- Dodani šećeri dodatno doprinose osjećaju stresa, razdražljivosti, napetosti i straha, pa izbjegavajte namirnice koje ih sadrže - začine poput kečapa, nekih preljeva za salate, tjesteninu i bijeli kruh te industrijski proizvedene slatkiše, koji mogu sadržavati visoku razinu dodanog šećera – kaže sugovornica. Umjesto slatkiša bolje je birati voće i sušeno voće. 

Izbjegavajte i razne slane i slatke grickalice, koje - osim  velikih količina soli  koje utječu na rad bubrega i nadbubrežne žlijezde, stvarajući emocionalnu nestabilnost, mogu sadržavati i znatne količine šećera.

Ovo je deset znakova da imate pogrešan odnos prema prehrani
Ovo je deset znakova da imate pogrešan odnos prema prehrani

BIjelo brašno i proizvodi od njega: Kao i rafinirani šećer, bijelo brašno brzo podiže razinu šećera u krvi uzrokujući jednako brz pad tih vrijednosti što vodi do letargije, opće slabosti i manjak energije.

Gotova i polugotova hrana:  Iako se čini kao praktično rješenje,, takva hrana sadrži velike količine natrija, masnoća i kemikalija te šećernih sirupa kojima proizvođač utječe na produljeni rok trajanja te pojačava okus. Konzumacijom takvih jela utječete ne samo na privremeno raspoloženje nego zdravlje općenito.

Plate with cooked green beans on wooden background


Hrana pržena u dubokom ulju: Iako je utješno zagristi pohani batak ili slasnu krafnu, imajte na umu da je riječ o hrani s velikom količinom masnoća, kalorija, natrija i šećera koja imaju razoran učinak na naše tijelo.

Svježe vože i povrće te cjelovite žitarice ublažavaju posljedice stresa

- Da biste ublažili posljedice stresa, najvažnije je konzumirati svježe voće i povrće i cjelovite žitarice. Također, hrana bogata magnezijem daje nam energiju i smanjuje umor uzrokovan stresnim situacijama, pa je vrlo važno uvrstiti u prehranu tamnozeleno lisnato povrće, sušeno voće, jaja i mahunarke – ističe Sandra Marić Bulat. Na tanjuru se obavezno moraju naći losos i plava riba, jer su bogati vrijednim masnim kiselinama. Od dostupnije ribe u tu kategoriju spadaju papaline, inćuni i srdele, a tu su i skuše, šaruni i tuna.  

- Konzumacija adekvatnih količina EPA i DHA potiče sposobnost mozga da se prilagodi promjenama, pa ćete zahvaljujući tome bolje podnositi stresore. Losos je bogat omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D, koji pomažu ublažavanju općeg stresa, napetosti, straha – pojašnjava sugovornica. Zato preporuku da se plava riba jede barem dva puta tjedno treba shvatiti još ozbiljnije, dodaje. U prehranu obavezno uvrstite maslinovo ulje i orašasto voće, jer oboje sadrže omega-3 masne kiseline.  

Da biste što bolje funkcionirali nužno je i piti puno tekućine, najbolje obične vode, barem 1,5 do 2 litre na dan. Dio tekućine možete nadoknaditi i kroz čajeve. 

Savjeti psihologa: Djeci nemojte obećati da neće biti više potresa
Savjeti psihologa: Djeci nemojte obećati da neće biti više potresa

- Pokazalo se da kamilica pomaže u smanjenju napetosti jer sadržava antioksidanse i ima protuupalni učinak, dok čaj od melise, odnosno matičnjaka, ima snažno umirujuće djelovanje i vrlo dobro utječe na čvrst i kvalitetan san. Pijte jednu do dvije šalice na dan.

 - Jedan od aduta za to da se lakše izborite sa stresom je i tamna čokolada, koja također sadrži antioksidanse, uslijed čega smanjuju stres i povećava razine serotonina. Međutim, preporučena je porcija jedan do 1,5 red tamne čokolade dnevno, jer je bogata kalorijama i lako se sa njome pretjera – dodaje nutricionistica. Osim toga, jogurt sadrži probiotike, koji mogu imati pozitivan učinak na zdravlje mozga i razinu stresa, o čemu svjedoče i rezultati nekoliko istraživanja. 

- Osobe koje svakodnevno konzumiraju jedan jogurt ili kefir na dan, lakše se nose sa stresom od onih koje su konzumirale mliječne proizvode bez probiotika, poput masnih tvrdih sireva i vrhnja, zaključuje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa