Lifestyle

Komentari 1

Jedna šalica kave tjedno dobra je za zdravlje srca i dulji život

Jedna šalica kave tjedno dobra je za zdravlje srca i dulji život

Istraživaći su otkrili da je kod onih koji su pili barem jednu šalicu kave tjedno 14 posto manje vjerojatnosti da će umrijeti iz bilo kojeg razloga. Za osobe koje su preživjele srčani udar učinak kave je bio još snažniji

Redovito pijenje kave, čak i u malim količinama, povezano je s manjim rizikom od rane smrti, posebno za osobe koje su preživjele srčani udar, ali i za zdrave odrasle osobe, pokazalo je istraživanje objavljeno 4. veljače u časopisu Stroke, Američkom udruženju za srce.

POGLEDAJTE VIDEO:

Istraživači sa Sveučilišta Osaka, Sveučilišta Tsukuba i Sveučilišta Hokkaido u Japanu pogledali su podatke više od 46 000 odraslih Japanaca, prateći njihove navike pijenja čaja i kave i zdravstvene ishode.

Otkrili su da je općenito kod onih koji su pili barem jednu šalicu kave tjedno 14% manje vjerojatnosti da će umrijeti iz bilo kojeg razloga. Za osobe koje su preživjele srčani udar učinak kave je bio još snažniji, smanjujući rizik od rane smrti za 22%.

Čini se da jedina skupina koja nije imala koristi od pijenja kave bili su ljudi koji su preživjeli moždani udar. Istraživači su otkrili da njima pomaže veća količina pijenja zelenog čaja. Najmanje sedam šalica dnevno smanjuje rizik od rane smrti za 62%.

Za sve ostale ispitanike zeleni čaj nije imao utjecaja na zdravlje. 

Bez mlijeka i šećera

Rezultati studije su promatrački, tako da ne pokazuju da pijenje tog napitka može izravno prouzročiti zdravstveno poboljšanje.

Ključni je čimbenik da se u Japanu i kava i čaj često konzumiraju bez mlijeka ili šećera, što još više pridonosi poboljšanju zdravlja.

- Najzdraviji način pripreme ovih napitaka je bez nepotrebne količine dodanih šećera - rekao je u priopćenju dr. Hiroyasu Iso, koautor studije i profesor javnog zdravstva na Sveučilištu Osaka.

Prethodne studije sugeriraju da kava i čaj (svih vrsta) sadrže puno fitonutrijenata, biljnih spojeva koji su dobri za zdravlje.

Jedna nedavna studija otkrila je da čaj može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, jer je bogat određenom vrstom mikronutrijenata zvanim flavanoli (koji se nalaze u jabukama i bobicama).

Kava je također bogata zdravim hranjivim tvarima, s visokom razinom antioksidansa koji mogu smanjiti upalu i smanjiti rizik od
srčanih bolesti.

I kava i čaj sadrže malo kofeina, koji pruža tijelu više energije i zdrav metabolizam, ali mogu se i pojaviti nuspojave poput mučnine. S druge strane, kofein u čaju, dovoljno je nizak da ne bi trebao uzrokovati zdravstvene probleme.

Opsežno istraživanje otkrilo je da je sigurno popiti do pet šalica kave dnevno za dobro zdravlje, piše Insider.

Najčitaniji članci