Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Jednostavne stvari koje možete učiniti za poboljšanje probave

Jednostavne stvari koje možete učiniti za poboljšanje probave

Zbog povezanosti crijeva i uma, oboje mogu utjecati jedno na drugo, a zdravlje u jednom području važno je za očuvanje zdravlja drugog. Zato bi bilo korisno da prakticirate meditaciju svjesnosti

VIDEO

Ne postoji brzo rješenje za optimalno zdravlje crijeva. Možete uzimati neke dodatke prehrani, ali će proći i do nekoliko mjeseci dok konačno počnete osjećati neku razliku. No zato postoje neke druge, vrlo jednostavne stvari koje vrijedi raditi često i redovito radi dobrog zdravlja i probave.

POGLEDAJTE VIDEO: Vitamin B dobar je za probavu

Pokretanje videa...

01:37

Povezanost crijeva i mozga je stvarna pa vrijedi jednako voditi računa o svojem fizičkom, ali i emocionalnom stanju. Miguel Mateas, nutricionist i klinički neuroznanstvenik otkrio je što možete učiniti kako bi poboljšali zdravlje crijeva.

Kako jesti više kalorija i gubiti kilograme: Zapravo je vrlo jednostavno i vrlo učinkovito!
Kako jesti više kalorija i gubiti kilograme: Zapravo je vrlo jednostavno i vrlo učinkovito!

Zasadite vlastito povrće

Vrtlarstvo, iako se često smatra svjesnom aktivnošću, zapravo može pomoći i vašim crijevima.

- Mikrobi u našem okruženju utječu na one u našim crijevima. Najbogatiji izvor bakterija je tlo, zbog čega izravni kontakt s njim može pomoći u raznolikosti crijevnih bakterija. Idealne aktivnosti su vrtlarstvo, lončarstvo ili uzgoj vlastitog povrća, čak i ako je to samo nekoliko teglica na vašem balkonu - kaže Miguel.

Jedite sezonski

- Većina voća i povrća jarkih boja dostupna je krajem ljeta, pa zašto to ne biste maksimalno iskoristili i nahranili crijeva šarenilom svaki dan? Ciljajte na dva nova komada voća svaki dan bez ponavljanja tjedan dana. To će vam crijeva učiniti zdravijima i imat ćete veću raznolikosti crijevnih bakterija - tvrdi Miguel. 

Umjetnica stvara nevjerojatnu odjeću iz Bridgertona od papira
Umjetnica stvara nevjerojatnu odjeću iz Bridgertona od papira

Snaga je u eteričnim uljima

Dokazano je da eterična ulja ublažavaju osjećaj tjeskobe i pomažu u koncentraciji. Anksioznost je važno ukrotiti kada je u pitanju zdravlje crijeva, jer ona može utjecati na način rada crijevnih bakterija.

- Anksioznost ima snažan učinak na crijeva, a u konačnici i na probavu. Može i ubrzati i usporiti pokrete crijeva. Snažan aromatičan miris eteričnog ulja limuna pomaže u poticanju koncentracije, a također pomaže i u smirivanju uma kada se osjećate tjeskobno ili ste pod stresom - dodaje Miguel.

Začinite jela

Uz dobro jelo, začini također imaju pozitivan utjecaj na probavu.

- Jeste li znali da su začini poput kurkume, đumbira i crnog papra odlični za probavu i da mogu poboljšati apsorpciju hranjivih tvari? I ne samo to, biljke poput bosiljka, korijandera, ružmarina ili kadulje pomažu u sprječavanju pojave infekcija u crijevima. Zato u svoju zdravu prehranu svakako uključite kulinarsko bilje i začine - savjetuje.

Zbog čega se javlja ljetni umor i kako ga možemo izbjeći: Evo što jesti i piti, kako vježbati...
Zbog čega se javlja ljetni umor i kako ga možemo izbjeći: Evo što jesti i piti, kako vježbati...

Uvježbajte svjesnost

Zbog povezanosti crijeva i uma, oboje mogu utjecati jedno na drugo, a zdravlje u jednom području važno je za očuvanje zdravlja drugog.

- Crijeva i mozak neprestano međusobno komuniciraju. Kao što ono što jedete utječe na vaše raspoloženje, tako i vaše misli utječu na vaša crijeva. Pokazalo se da svakodnevna meditacija svjesnosti od nekoliko minuta regulira odgovor na stres, što pomaže u smanjenju upala u cijelom tijelu i održavanju zdravlja crijeva, što je jako bitno za dugotrajno mentalno blagostanje - kaže Miguel.

Pijte dovoljno tekućine

Iako vam je možda dosadilo slušati ovaj savjet, održavanje hidratacije je zaista jako važno. Ako vam je potrebna dodatna motivacija da popijete više vode, Miguel kaže kako je crijevo obavijeno tankim slojem sluznice. Tu se nalaze mnoge korisne bakterije koji će vam pomoći da ostanete zdravi i sretni kroz dulji period.

- Kao samo jedan primjer, čak i neznatna dehidracija ima veliki utjecaj na ovaj sloj jer se gubi gipkost i sposobnost da se hrane crijevne bakterije koje reguliraju apetit i metabolizam te pomažu u kontroli razine šećera u krvi. Voda, biljni čaj i hladne biljne infuzije, poput grančice ružmarina ili svježe mente u hladnoj vodi, idealni su načini da održavate crijeva hidratiziranima, a crijevne bakterije nahranjenima - zaključuje Miguel, piše Metro.

POGLEDAJTE I NOVU EPIZODU SERIJALA 'TKO JE TU LUD?!': 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku