Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Jeftina, ukusna i plava: Srdela se priprema kao prava delicija

Jeftina, ukusna i plava: Srdela se priprema kao prava delicija
4

Za uživanje u sitnoj plavoj ribi najvažniji je preduvjet da je svježa. Gotovo da nema načina na koji se tu, svima pristupačnu i jako zdravu ribu ne bi moglo pripremiti

VIDEO

Ako ste, kao mali, često jeli prženu srdelu, pa vam je prisjeo njezin težak miris, tada ste imali nesreću da vam je prečesto posluživana nedovoljno svježa riba. Ne dopustite da vas to odvrati od tih slasnih ribica koje možete često kupiti po vrlo pristupačnoj cijeni, a toliko su zdrave da ih se preporučuje jesti i tri puta na tjedan. Pod uvjetom da ste u ribarnici naišli na svježu srdelu - što ćete znati po tome što su još ukočene, bistrih očiju i sjajne, bez tragova krvi - svakako ih uzmite jer mogu postati izvorom velikoga gastronomskog užitka.

Većina srdele priprema u kući tako da ih uvalja u brašno i naglo isprži na malo ulja. Ostatak pak prženih ribica možete staviti u marinadu i tako ih čuvati i do nekoliko dana te uživati u nešto drukčijem okusu. Marinadu možete pripremiti tako da na malo ulja na kojem ste pržili ribice popržite luk narezan na tanke krugove. Omekšalom luku dodajte ploškice češnjaka, lovorove listove, grančice ružmarina, papar u zrnu te, prema želji, klinčić i cimet. Pirjano povrće prelijte vinskim octom koji ste pomiješali s jednakom količinom vode i kuhajte nekoliko minuta. Marinadu prelijte po toploj ribi, sve zajedno prokuhajte još minutu i ostavite neka se ohladi.

Za profinjeniji doživljaj, što znači manje bockanja košćica u ustima, možete izvaditi kost kroz trbušni dio, raširiti ribice kao odrezak, uvaljati ih u brašno i potom ih popržiti na tavici. Servirajte ih posipane peršinovim lišćem i uz kriškice limuna. Očišćene, filetirane ribice mogu se puniti nadjevom od usitnjena peršina, bosiljka, maslinova ulja, parmezana i pinjola te zarolane popržiti na malo maslinova ulja. Od Sicilije, preko Portugala i Španjolske do Jadrana, i svih ostalih zemalja u kojima se uživa u toj sitnoj plavoj ribi, vjerojatno je najomiljeniji način pripremanja srdela na roštilju, odnosno na gradelama. Uz tako pripremljene zalogaje dovoljna je samo sezonska salata.

No osim tih svima znanih načina pripremanja sitne plave ribe, manje je njih došlo na ideju da srdelice ispeče u pećnici. Tako ribice ne upiju previše masnoće, što se pri prženju na ulju gotovo redovito događa. Ako se odlučite iskušati tu metodu pripremanja, samo imajte na umu da je riječ o malim ribama koje se predugim pečenjem mogu previše isušiti. Za dijetalnije i nemasne zalogaje posložite srdelice jednu do druge u plitak lim za pečenje. Ako je okrugao, slažite ih u krug. Pokapajte ih maslinovim uljem i limunovim sokom te pecite desetak minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Ako želite nešto aromatičnije, napunite ih nadjevom na bazi ljutike, sira ili kapara, te ih i s usitnjenim rajčicama i prelijane vinom zapecite u pećnici. 

U nekim se mediteranskim zemljama pripremaju zamotane u lišće vinove loze, preliju ih vinom i zapeku. No ako nema svježih, i konzervirane sardine mogu biti ukusan i hranjiv obrok ili dodatak salatama. Mnogi uživaju u namazu od sardina sa svježim sirom, lukom i češnjakom ili u ribljem dodatku omiljenoj salati s tjesteninom. Tu su i slani fileti bez kojih mnogi ne mogu zamisliti namaze, umake pa i pogače i kruh, poput glasovite viške pogače. No treba spomenuti i kako mnogi gastroznalci najboljim smatraju svježe odkošćene odreske netom iz mora izvađene srdele; filetilane i začinjene s malo maslinova ulja, soli i limunova soka. Jer, kažu, najbolje je kad je najbliže prirodnom. Oni koji žele kušati svježe zalogaje ribe, a nisu baš spremni jesti sirovu ribu, mogu očišćene srdelice potopiti u kipuću vodu na doslovno desetak sekundi te ih potom pripremiti kao i svježe filetirane zalogaje.

Ukusan brodet

Iako sitne, srdele mogu biti osnova za odličan brodet. Na malo maslinova ulja pirja se nasjeckani luk s češnjakom, doda se koncentrat rajčice, sol, lovor, ružmarin, malo vina i vode, te, naravno, srdele. Prokuhajte petnaestak minuta i poslužite.

Namaz od srdela s pinjolima

Sastojci: 10 slanih srdela, 1 mali luk, 2 češnja češnjaka, 1 žlica kapara, 1 žlica senfa, 5 dag maslina, 1 žlica pinjola, papar, vezica peršina, maslinovo ulje

Priprema: 1. Luk i češnjak očistite i sitno nasjeckajte. Slane srdele očistite od kože i kostiju, ako nisu prethodno filetirane, i nasjeckajte ih. Ako se bojite da će namaz biti preslan, možete ih oprati prije usitnjavanja. Kapare isperite pod vodom i usitnite ih.

2. Maslinama izvadite koštice i narežite ih na sitno, ostavite samo nekoliko krugova za ukras. Peršin nasjeckajte te ostavite nekoliko listića za ukras. Sve sastojke dobro izmiješajte. Popržite pinjole na tavici, dok puste miris i dobiju malo zlatnosmeđe boje.

3. Narežite bijeli kruh na kriške debljine prsta. Prepecite ih u tosteru ili na teflonskoj tavi. Prema želji, možete ih natrljati češnjakom. Na svaku krišku kruha stavite žlicu namaza. Po vrhu posipajte poprženim pinjolima i ukrasite s nekoliko krugova maslina te grančicom svježeg peršina.

Slana pita sa srdelama 

Sastojci: 500 g svježih srdela, 1 jaje, 3 žlice glatkog brašna, 1,5 dl mlijeka, ulje za prženje, maslinovo ulje, 3 češnja češnjaka, vezica peršina, 2 žlice kapara, polutvrdi sir, limun 

Priprema:  1. Od brašna, kvasca, soli, malo vode i maslinova ulja umijesite tijesto. Možete ga mijesiti i mikserom dodacima za tijesto. Pustite da se malo odmori, te ga razvaljajte tako da odgovara limu u kojem ćete peći. Nabodite ga viljuškom.

2. Na maslinovu ulju pirjajte luk narezan na kolutove. Kad omekša dodajte rajčicu, nasjeckani peršin i pola srdela narezanih na komadiće. Kad se sve pomalo propirja i poveže, maknite s vatre.  

3. Smjesu pirjanog povrća i srdela rasporedite po tijestu. Potom posipajte kapare. Pola slanih srdela koje ste ostavili sa strane sada složite po vrhu. Između srdela  rasporedite masline i pokapajte maslinovim uljem. Pecite oko pola sata u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva. Poslužite vruće. 

Punjene srdele  

Sastojci: 500 g brašna za dizana tijesta, vrećica suhog kvasca, malo soli, maslinovo ulje, 500 g luka, 300 g rajčice iz konzerve , vezica peršina, 10 dag maslina bez koštica, 200 g slanih srdela, peršin

Priprema: 1. Svježe srdele operite u hladnoj vodi. Skinite im ljuskice i očiste ih. Odrežite im glavu i kroz rez na trbušnoj strani izvadite kost, te raširite ribu kao odrezak. Posolite i pokapajte srdele limunovim sokom. Češnjak, peršin i kapare nasjeckajte vrlo sitno i dodajte ih naribanom siru. 

2. Dodajte kap do dvije maslinova ulja i sve dobro promiješajte.  Tom mješavinom punite  srdele i čvrsto ih zarolajte. Učvrstite ih čačkalicom. Od brašna, jaja i mlijeka umutite mješavinu kao za palačinke. Svaku srdelu primite za čačkalicu, umočite je u tijesto te pržite u dubokom ulju. 

3. Kad poprime zlatno žutu boju, izvadite ih, te ostavite da se kratko ocijede od viška masnoće na kuhinjskom papiru. Prije posluživanja izvadite čačkalice i lagano ih pokapajte limunovim sokom.

SuperMilu potražite u srijedu, 24. travnja besplatno ekskluzivno uz 24sata. Požurite jer količine su ograničene.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'