Njihova prednost je brzina pripreme i bogatstvo okusa koja proizlazi iz kombinacije povrća i mesa. Donosimo recepte za tart s brokulom, špinatom, inćunima...
Jesenski tartovi s brokulom, sirom, porilukom i piletinom
Tart od brokule, sira i slanine
Sastojci: pakiranje lisnatog tijesta, 4 kriške slanine, 2 šalice brokule natrgane na cvjetove, šalica naribanog sira, 3/4 šalice mlijeka, 1/2 šalice punomasnog vrhnja, 3 jaja, 1/2 žličice soli, 1/8 žličice papra, prstohvat naribanoga muškatnog oraščića
Priprema:
Korak 1: Ugrijte pećnicu na 170°C. Prepržite slaninu u tavi desetak minuta dok ne postane hrskava. Zatim je nasjeckajte na manje komadiće i ostavite sa strane.
Korak 2: U tavu stavite brokulu pa začinite solju i paprom. Pržite je od pet do deset minuta dok ne omekša. Razvaljajte tijesto i utisnite ga u kalup.
Korak 3: Nadjenite brokulom i slaninom pa pospite naribanim sirom. Pomiješajte mlijeko, vrhnje i jaja te začinite s malo soli, papra i muškatnog oraščića. Prelijte preko nadjeva i pecite 25-30 minuta.
Minitartovi sa špinatom, mladim lukom i sirom
Sastojci: pakiranje smrznutoga lisnatog tijesta, 300 g nasjeckanog špinata, 200 g kozjeg sira, 2 šalice naribane gaude, 4 jaja, 3-4 mlada luka
Priprema:
Korak 1: Razvaljate tijesto i narežite na manje krugove. Stavite tijesto u male kalupe za muffine. Izbockajte tijesto.
Korak 2: Nasjeckajte špinat pa pomiješajte s kozjim sirom, naribanim sirom, jajima i nasjeckanim mladim lukom.
Korak 3: Time nadjenite tijesto i pecite na 160°C oko 25 minuta. Kad se malo ohladi, izvadite iz posudica i poslužite s omiljenom salatom ili umacima na bazi rajčice te kiselog vrhnja.
Tart od piletine
Sastojci: Tijesto: 200 g brašna, 100 g maslaca, jaje, 1/4 žličice praška za pecivo, 1/8 žličice soli;
nadjev: 250 g pilećih prsa, 2 luka, 2 češnja češnjaka, 3 jaja, šalica mlijeka, 250 g naribanog sira, papar, sol, 2 žlice ulja
Priprema:
Korak 1: U velikoj posudi pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i maslac pa rukama zamijesite dok ne dobijete smjesu sličnu krušnim mrvicama. Dodajte jaje i miksajte dok ne dobijete tijesto.
Korak 2: Razvaljajte tijesto i utisnite ga u okrugli kalup. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku.
Korak 3: Skuhajte piletinu s malo soli i papra. Kad se ohladi, narežite je ili natrgajte na manje komade. Ugrijte ulje u tavi i prepržite piletinu dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite je sa strane pa u tavi prepržite luk i češnjak. Vratite piletinu u tavu pa dodajte još soli i papra. Neka se smjesa prži nekoliko minuta pa je ohladite.
Korak 4: Istucite jaja i mlijeko te dodajte sir. Nadjenite tijesto i prelijte smjesom s jajima. Pospite s još papra ako želite i pecite na 200°C oko 25 minuta.
Tart sa srdelama i povrćem
Sastojci: 300 g smrznutoga lisnatog tijesta, 4 luka, poriluk, ulje za prženje, 250 g srdela, 2 jaja, 200 ml vrhnja, sol, papar, 4 cherry rajčice
Priprema:
Korak 1: Razvaljajte tijesto i stavite u kalup za pečenje.
Korak 2: Zagrijte ulje u tavi pa prepržite luk i poriluk dok ne postanu staklasti.
Korak 3: Istucite jaja i dodajte vrhnje pa začinite solju i paprom.
Korak 4: Tijesto nadjenite lukom i porilukom pa zalijte mješavinom jaja i vrhnja. Pecite na 170°C oko pet minuta. Nakon toga dodajte srdele i nasjeckane rajčice. Pecite 20 minuta i poslužite.
Povrtni tart sa šunkom
Sastojci: tikvica, 2-3 mrkve, šalica graška, češanj češnjaka, 3 krumpira, 3 jaja, 2 vrhnja, 150 g kremastog sira, 50 g šunke, 50 g pancete, sol; tijesto: 300 g brašna, 150 g maslaca, nekoliko žlica vode, 1/2 žličice soli
Korak 1: Tikvicu naribajte ili sitno narežite i posolite. Ostavite da odstoji 15 minuta. Krumpir skuhajte u posoljenoj vodi pa naribajte kad se ohladi. Mrkvu i grašak blanširajte, a šunku i pancetu narežite na manje komadiće.
Korak 2: Za tijesto umiješajte brašno, maslac, sol i vodu. Mijesite dok ne dobijete elastičnu smjesu. Stavite u hladnjak na oko 20 minuta.
Korak 3: Pomiješajte jaja, vrhnje, 70 g krem-sira, češnjak te malo soli i dodajte u pripremljeno povrće. Razvaljajte tijesto i stavite ga u nauljen lim za pečenje. Premažite ostatkom krem-sira i pospite komadićima šunke pa preko zalijte smjesom s povrćem. Nakon toga pospite pancetom pa s još smjese s povrćem i pecite na 200°C oko 20 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.
Tart od poriluka, slanine i sira
Sastojci: pakiranje lisnatog tijesta, 2 poriluka, 1,5 žličica soli, 180 g nasjeckane slanine, 4 žlice naribanog parmezana, 4 žlice maslaca, 2 šalice mlijeka, 2 jaja, 2 žumanjka, papra, prstohvat muškatnog oraščića, 120 g naribane gaude
Korak 1: Narežite poriluk. Operite ga pod mlazom hladne vode. Stavite ga u lonac i prelijte vodom te začinite žličicom soli. Kuhajte šest minuta dok ne postane mekan.
Korak 2: Ocijedite vodu i dodajte dvije žlice maslaca pa pržite dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Nasjeckajte slaninu i prepržite je dok ne postane hrskava. Premjestite je na kuhinjski papir kako bi se ocijedila od viška masnoće.
Korak 3: Ugrijte pećnicu na 170°C. Namastite lim za pečenje s dvije žlice masti. Razvaljajte lisnato tijesto pa ga utisnite u lim za pečenje. Pospite naribanim parmezanom.
Korak 4: Pomiješajte mlijeko, jaja i žumanjke pa začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Nadjenite tijesto gaudom i pospite slaninom. Preko poredajte komade poriluka i prelijte smjesom od mlijeka. Pecite 45-50 minuta.
Više recepata s jesenskim namirnicama potražite u specijalu Slasni jesenski recepti.
Čokoladni tart s kruškama, crumble i fondue
Recepti su preuzeti iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite ga svake subote na kioscima uz 24sata za samo 1,99 kn.