Lifestyle

Komentari 19

Kad čujete što je sve na odjeći iz teretane odmah ćete je prati

Kad čujete što je sve na odjeći iz teretane odmah ćete je prati

Iako to nikad neće priznati javno, postoje ljudi koji ne peru redovito odjeću koju koriste u teretani. Otkrivamo koje se opasnosti kriju u toj praksi te što učiniti da izbjegnete infekcije

Mislite kako nema štete ako grudnjak koji ste koristili za jutarnje trčanje ponovo odjenete za večernji odlazak u teretanu? Pa, u krivu ste, navodi Metro.

POGLEDAJTE VIDEO:

U teretani se znojimo daleko više nego tijekom dana. Ako odjeću koju nosimo u teretani ne peremo redovito nakon svakog nošenja, u tkaninu se upija znoj pomiješan s bakterijama i masnoćama. Nagomilavanje takvih tvari prouzročit će neugodan miris odjeće, no to nije jedini problem.

Što se zbiva s tijelom?

Dok vježbate, raste temperatura tijela pa znojnice otpuštaju više znoja. Zdrave bakterije koje žive na našoj koži upijaju znoj koji tako postaje plodno tlo za njihovo razmnožavanje.

- To znači da odjeća koju ponovo koristimo bez da smo je oprali, može izazvati probleme s kožom ili pogoršati već postojeća stanja. Naša koža nosi normalnu floru koja se sastoji od bezazlenih bakterija. Mokra odjeća omogućuje bujanje bakterija, a pritom nastaje neugodan miris. Bakterije se šire i na odjeću. Ako takvu odjeću ponovo nanesemo na tijelo, koža dolazi u kontakt s kolonijama bakterija. Rezultat su akne, osim, iritacije i slična stanja, pojašnjava dermatologinja dr. Aishah Iqbal.

Nastavlja kako se dodatno u područjima tijela koja su izložen vlazi mogu pojaviti gljivice, posebno u području pazuha i međunožja. 

A što ako se nismo znojili?

No postavlja se pitanje što s odjećom ako je tjelovježba bila slabijeg intenziteta. Treba li je oprati ako se nismo previše znojili jer smo u njoj samo prošetali ili smo u teretani radili lakše vježbe? Dermatologinja ističe da u tom slučaju nije nužno oprati odjeću, ali nikako je ne biste trebali rabiti i treći put bez pranja. Imajte na umu da u teretani i na javnim mjestima na vašu odjeću dospijevaju i tuđe bakterije. Studija koju je objavio International Journal of Environmental Research and Public Health u SAD-u navodi podatke analize površina u teretanama diljem Memphisa. Na spravama za vježbanje pronašli su čak 25 sojeva bakterija.

- Vrlo je važno prati odjeću jer se na njoj zadržava splet različitih mikroorganizama koji potencijalno mogu biti štetni. Dodatno, te mikroorganizme prenosimo u automobil, svoj dom i na posao, kazala je dermatologinja dr.  Asif Munaf. Siguran način za suzbijanje infekcija i drugih tegoba je tuširanje nakon odlaska u teretanu, pranje odjeće nakon svake tjelovježbe, kao i torbe za teretanu. Dermatologinja podsjeća i na važnost hidratacije.

- Najbolji način da spriječite infekcije kože, osobito zimi kad je zrak suh i hladan, jest ispijanje dovoljne količine vode. To će spriječiti da koža ispuca. Koristite ovlaživače zraka i hidratantne kreme najmanje dvaput na dan, kazala je ona. Pojasnila je i kako znoj može stvoriti dodatne tegobe je začepljuje pore, a to vodi do razvoja osipa, atletskog stopala i gljivičnih infekcija.

- Također, ako imate ogrebotinu koju niste zaštitili flasterom, bakterije s kože mogu prijeći u krvotok. Osim odjeće, morate paziti i na obuću. Naravno da nećete prati tenisice nakon svakog korištenja, no bilo bi dobro omogućiti im da se dobro osuše na zraku, te nositi drugi par dok se prvi suši, savjetovala je.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci