Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Kako biti bolja osoba: Kvalitete kojima bismo svi trebali težiti

Istinska znatiželja o drugima i svijetu oko nas privlači nova iskustva, koja bismo inače mogli propustiti, a svatko kog upoznamo ima neku svoju jedinstvenu priču iz koje možemo učiti

Angel of love, beautiful girl with great white feather wings in
Foto: Anna Omelchenko
13 komentara

Često se kaže da je ono što vidimo u drugima odraz nas samih; ali kako to može biti istina ako nekog vidimo kao discipliniranog i upornog, a mi se ipak svaki dan trudimo samo da bi ustali iz kreveta u isto vrijeme?

Iako se na prvi pogled čini proturječjem, treba uzeti u obzir osobine koje prepoznajemo u drugima, a mislimo da kod nas leže uspavane i čekamo da ih napokon aktiviramo, objasnio je motivacijski govornik, autor i životni trener Tom Crawshaw. "Ako ste sebe navikli da svako jutro odgađate 'biti bolji', usvajate lijenost, a ne disciplinu", upozorava Crawshaw.

- Isto tako,priča, ako se naljutite svaki put kad vas netko npr. pretekne na autocesti, tada svjesno odabirete ljutnju, a ne suosjećanje - kaže Crawshaw i dodaje da takve situacije možemo spriječiti ako promislimo o sljedećim ljudskim kvalitetama koje bismo svi trebali razvijati i njegovati.

POGLEDAJTE VIDEO (o pet stvari koje ne biste smjeli raditi čim se probudite):

1. Integritet

Najvažnija kvaliteta koju bi mnogi trebali tražiti u drugima kad razvijaju nove odnose jest integritet, kaže Crawshaw. "Nečiji nam integritet govori može li osoba i napraviti sve ono što kaže i naumi, a oni koji uvijek postupaju kako su obećali kod drugih potiču osjećaj da su iskreni i sigurnost da se svi mogu pouzdati u njihovu riječ", objasnio je Crawshaw koji kaže kako sigurno svi znamo ljude koji vole puno pričati, ali ništa ne poduzimaju. Njima, tvrdi on, ego stoji na putu, prisiljavajući ih tako da kažu ono zbog čega će pred drugima ispasti bolji. No, u stvarnosti oni s postupcima ne mogu poduprijeti izrečene tvrdnje. 

2. Znatiželja

Istinska znatiželja o drugima i svijetu oko nas privlači nova iskustva koja bismo inače mogli propustiti, podsjeća Crawshaw i kaže:  

- Svi oko nas imaju jedinstvene priče i iskustva koja nam mogu ponuditi, ali mi često to ignoriramo. Jedan od preduvjeta za razvijanje dubljeg osjećaja znatiželje je spremnost da se oslobodimo straha da će nas netko osuđivati ako kažemo ili učinimo nešto neobično.ili 'drugačije'.

Drugi je preduvjet komunikacija s drugima, čak i kad ih ne poznajemo (zamislite da npr. s nekim u punom autobusu započnete razgovor).

"Takvo će ponašanje neki smatrati preotvorenim, ali njime zapravo nikom ne činimo štetu i na kraju može rezultirati novim poznanstvima i spoznajama", objasnio je Crawshaw. 

DA NE ZAVRŠITE SA KRIVIM 5 pitanja za partnera: Odgovori otkrivaju je li srodna duša ili ne

3. Zahvalnost

Epidemija depresije koja zahvaća svijet prije svega dolazi iz nepriznavanja vrijednosti u sadašnjem trenutku i nedostatka zahvalnosti za sve u životu, a zbog toga je zahvalnost presudna za sretan život i za stalnu težnju da postanemo 'najbolja verzija samih sebe', objašnjava Crawshaw koji kaže i da, u trenutku kad počnemo stvari poput hrane, skloništa i odjeće uzimati zdravo za gotovo, sebe počinjemo shvaćati previše ozbiljno.

- Zahvalnost nam pomaže da lakše usmjerimo svoju pažnju na neke nevjerojatne ljude, stvari i iskustva oko nas, a iskrena zahvalnost ima moć da promijeni cijelo 'stanje uma', pa počinjemo više cijeniti život, dodaje.

POGLEDAJTE VIDEO:

4. Suosjećanje

Dalaj Lama je napisao otprilike ovako: 'Suosjećanje je težnja, stanje uma, koji želi da drugi budu slobodni od patnje. Ono nije pasivno - riječ je o altruizmu koji aktivno nastoji druge osloboditi od patnje. Istinsko suosjećanje zato mora sadržavati mudrost i ljubav", podsjeća Crawshaw koji njegovu misao ovako tumači:

young asian woman running and jumping with colored balloons | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Čovjek mora razumjeti prirodu patnje od koje želi osloboditi druge (to je mudrost), i mora iskusiti duboku, intimnu povezanost i empatiju s drugim osjetilnim bićima (to je ljubav)".

5. Iskrenost

Iskrenost treba primjenjivati ​​u svim područjima života, i to tako da za početak, kao najvažnije, budemo iskreni prema sebi. Biti iskren ključno je za razvoj karaktera, a svi odnosi, osobito oni intimniju, zahtijevaju iskrenost kao čvrst temelj.

Fotolia 'ZABRANJENE' MAŠTARIJE Top 9 stvari koje muškarci žele u krevetu, ali strah ih je pitati

- Ako počnete govoriti laži ili prikrivati ​​istinu, na kraju ćete uništiti povjerenje koje ste već razvili ili ga tek pokušavate izgraditi, a jednom narušeno povjerenje je teško vratiti - objašnjava Crawshaw i kaže da "biti potpuno iskren cijelo vrijeme u početku može biti teško jer se bojimo osude ili odbijanja, a i jer nemamo kontrolu nad tim kako će tko na istinu reagirati. A s onim tko ne može podnijeti istinu možemo samo suosjećati", zaključuje.

6. Hrabrost

Velika je hrabrost potrebna da izađemo iz svoje zone udobnosti i da se počnemo boriti protiv svojih strahova, objašnjava sugovornik koji kaže kako ipak 'svi posjedujemo tu hrabrost potrebnu za djelovanje, unatoč svim našim strahovima'. Naravno, dodaje, strah će se pojaviti s vremena na vrijeme, ali s dovoljno hrabrosti, bez obzira na njega možemo sigurno krenuti naprijed, piše portal consciousreminder.com.

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi ne idu zajedno i ne podnose se

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message