Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Kako pravilno i sigurno istisnuti prištić, bez da si ozlijedite kožu

Kako pravilno i sigurno istisnuti prištić, bez da si ozlijedite kožu
5

Iako se preporučuje da ih ne dirate, ako ste ipak odlučni to učiniti, prvo trebate točno znati kako sigurno istisnuti prištić i izbjeći neželjene posljedice poput ožiljaka i infekcija

VIDEO

Malo je stvari primamljivije od istiskanja novog prištića koji se upravo pojavio, a čini se da se uvijek pojavljuju u najnezgodnije vrijeme, primjerice neposredno prije spoja i često se čini kao da im treba i vječnost da nestanu.

Iako većina stručnjaka preporučuje da ih ne dirate sami, ako ste ipak odlučni to učiniti, prvo biste trebali točno znati kako sigurno izbušiti prištić za najbolje rezultate i izbjegavanje posljedica poput ožiljaka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bizarni anti-age tretmani 01:29

- Općenito, preporučujemo da ne istiskujete prištić. On obično nestane nakon nekoliko dana - napominje liječnik Kevin Sharghi, asistent profesora dermatologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns Hopkins u Americi.

Moć hrane: Evo koje namirnice jesti, a koje je bolje izbjegavati za osip, rozaceu ili protiv bora
Moć hrane: Evo koje namirnice jesti, a koje je bolje izbjegavati za osip, rozaceu ili protiv bora

Saniranje prištića, iako je primamljivo i trenutno zadovoljavajuće, nosi visok rizik od krvarenja, ožiljaka, pa čak i infekcije.

Iako ovi rizici i nuspojave nisu nimalo neuobičajeni, ipak istiskivanje, kada se radi sigurno i pravilno, zapravo može pomoći u uklanjanju bakterija koje se nalaze u sadržaju prištića i pomažu da mrlja brže nestane, prema kozmetičkom dermatologu Karanu Lalu.

Ako ste ga odlučili sami ukloniti, postoji nekoliko savjeta kako to učiniti na siguran način. 

Prvo i najvažnije - znajte da ako odlučite sanirati prištić kod kuće, ulazite u opasnu zonu riskirajući gore navedene posljedice poput ožiljaka, hiperpigmentacije i infekcije.

Međutim, ako želite znati kako to uraditi na najsigurniji mogući način, svakako slijedite ove savjete dr. Lala:

1. Prištići sigurni za istiskivanje

Prištići za koje dr. Lal kaže da ih je najsigurnije istisnuti su oni koji imaju malu bijelu gnojnu kvržicu u sredini. Oni se lakše izbijaju blagim pritiskom, što je neophodno radi sigurnosti. Crveni pak prištići koji su čvrsti ne bi se trebali dirati, oni se nalaze puno dublje u koži, a njihovo stiskanje nosi mnogo veći rizik od nuspojava poput ožiljaka i hiperpigmentacije.

Dr. Lal također upozorava na prištiće oko nosa i intermedijalnog područja obraza, budući da istiskanje na tom području nosi rizike, ali i opasne nuspojave koje mogu uzrokovati razne komplikacije.

2. Budite nježni

Lagani pritisak ključan je kada sami izbijate prištić, kako biste izbjegli ožiljke i hiperpigmentaciju. On predlaže korištenje dva štapića za uho za nježno stiskanje akne sa svake strane dok ne počnete vidjeti kako izlazi gnoj.

Izbjegavajte istiskivanje prištića do kraja - želite se riješiti gnoja i ničega drugog, pa ako vidite krv, otišli ste predaleko.

3. Čistoća

Uz blagi pritisak, ključan je rad s čistom i dezinficiranom kožom, prstima i instrumentima. Iako Lal ne predlaže korištenje alkohola za trljanje prištića nakon pucanja, kaže da je sasvim u redu koristiti ga prije kako biste nježno očistili područje i izbjegli unošenje bakterija u kožu.

Dreamstime

4. Nastavite s odgovarajućom naknadnom njegom

Stručnjak napominje da svaki put kada izbacite sadržaj iz akne, 'stvarate otvorenu ranu, a kada napravite ranu, potrebno je da ista pravilno zacijeli'.

Tu naknadna njega igra važnu ulogu.

Primjena bilo kakvog aktivnog sastojka poput benzoil peroksida, salicilne kiseline ili retinoida je loša ideja jer će ti sastojci izazvati jaku iritaciju, crvenilo i povećati rizik od hiperpigmentacije. Možete nastaviti koristiti ove sastojke nakon što prištić zacijeli.

Umjesto toga, liječnik preporučuje korištenje hidrokoloidnih flastera ili flastera za prištiće kako bi se spriječio ulazak bakterija u kožu te pomoglo bržem zacjeljivanju mrlje i potencijalno smanjio rizik od ožiljaka i hiperpigmentacije.

10 najčešćih posljedica stresa na zdravlje - prehlade, glavobolja
10 najčešćih posljedica stresa na zdravlje - prehlade, glavobolja

Alternative za istiskivanje prištića:

Želite očistiti kožu, ali ne želite riskirati s diranjem prištića. Postoji mnogo načina da se riješite akni bez stiskanja, kod kuće.

- Uostalom, ako ne želite istisnuti prištić i nervozni ste, najbolje je da to ne činite - kaže dr. Lal.

Umjesto toga, isprobajte ove načine za uklanjanje mrlja koje su odobrili dermatolozi:

1. Posjetite stručnjaka

Posjet dermatologu često je najmudriji izbor kada imate problema s aknama. Ako stručnjak odluči sanirati, on koristi sterilne i osjetljive instrumente za uklanjanje mitesera i bijelih prištića, objašnjava dr. Sharghi. Oni mogu i ubrizgati blagi steroid u mrlje ili ciste kako bi pomogli u bržem zacjeljivanju.

Profesionalne metode puno su bolja alternativa s obzirom na rizike i nuspojave koje su moguće kod izvođenja sličnih postupaka kod kuće. Dermatolog također može raditi s vama kako bi optimizirao vaš režim njege kože i ponuditi različite metode liječenja koje su najprikladnije za vas i probleme s kožom.

2. Isprobajte ove tretmane

- Razmislite o odabiru benzoil peroksidnog gela koji se prodaje u slobodnoj prodaji kao tretman za prištiće - predlaže dr. Sharghi dodajući kako se on za borbu protiv akni koristi već mnogo godina s velikim uspjehom. Imajte na umu, ovaj lijek također može iritirati kožu kod nekih, pa čak i izbijeliti tkanine.

 Uz benzoil peroksid i druge tretmane za mrlje, poput glikolne kiseline, koji mogu pomoći u smanjenju izbijanja, dr. Lal također preporučuje da isprobate kremu s 1% hidrokortizona, jer protuupalna svojstva mogu pomoći u smanjivanju prištića.

3. Koristite hladan ili topao oblog

Neke vrste akni, poput cističnih, mogu biti prilično bolne, napominje dr. Sharghi, tako da 'ponekad ledeni oblog može pomoći da se rashlade i umiri bol'.

Alternativno, ako imate jako veliki prištić koji se pretvara u čir, topli oblog može biti od pomoći.

Međutim, Lal napominje da će toplina povećati upalu pa će mrlja postati još crvenija prije nego što se poboljša.

Dreamstime

Kako ukloniti miteser?

Poput bijelih prištića, uklanjanje mitesera kod kuće predstavlja određeni rizik. Međutim, dr. Lal napominje da je to općenito sigurno činiti pod uvjetom da poduzmete odgovarajuće sigurnosne mjere koje on navodi u nastavku:

1. Omekšajte kožu

Uklanjanje mitesera najlakše je kada je koža mekana. Stoga se pokušajte otuširati toplom vodom prije uklanjanja kako biste pomogli oslobađanju sadržaja pora uz manje napora.

2. Očistite područje

Čistoća je ključna kod bilo koje vrste ekstrakcije, uključujući mitesere. Očistite i dezinficirajte područje s malom količinom alkohola prije nego počnete kako biste izbjegli rizik od infekcije.

3. Koristite ekstraktor 

Ekstraktori su mali metalni alati s dvije rupe na oba kraja koji se mogu koristiti za uklanjanje mitesera i bijelih prištića. Jednostavno postavite rupicu na miteser i pritisnite ga čvrsto, ali nježno, kako biste ga uklonili. Obavezno dezinficirajte alat alkoholom prije i nakon svake uporabe, kako biste izbjegli infekciju. I nemojte previše pritiskati kako biste izbjegli ožiljke, donosi MSN.

Formule za njegu na vrućinama trebale bi biti - nekomedogene
Formule za njegu na vrućinama trebale bi biti - nekomedogene
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Usvojite ove navike i imat ćete puno manji rizik za depresiju
NIJE TEŠKO

Usvojite ove navike i imat ćete puno manji rizik za depresiju

Iako u obzir dolaze brojni elementi, ipak postoje neki zdravi koraci koje je lako poduzeti kako bismo smanjili rizik od ulaska u taj začarani krug tuge, koji s vremenom može postati sve dublji