Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kamilica, čuvarkuća i neven su odlični za kožu nakon sunčanja

Kamilica, čuvarkuća i neven su odlični za kožu nakon sunčanja

Nakon sunčanja koristi se pripravak od nevena i lavande, a ulje s mrkvom mažite prije odlaska na plažu. Kožu čuva i čuvarkuća, u čijim listovima je sluzavi sok koji ima ljekovito svojstvo

VIDEO

Ljeti je koža osjetljivija i iziskuje dodatnu njegu. Iako mnogi posežu za skupocjenim kremama i losionima, zaboravljaju da pomoć mogu pronaći i u prirodi. Potrebno je samo pronaći pravu namirnicu, a jedna od njih je i neven. 

Neven (Calendula officinalis) stoljećima se uzgaja diljem Europe zbog svojih ukrasnih, kulinarskih i ljekovitih svojstava. Masti i kreme s nevenom mogu biti pravi spas za kožu, a upotrebljavaju se kod više vrsta rana - onih koje sporo zacjeljuju, ožiljaka nakon operacija, kod dekubitusa, kožnih bolesti, lakših opeklina i ozeblina. Pripravci od nevena također mogu pomoći kod njege osjetljive i suhe kože, raspucalih usana, suhih ekcema i za njegu dojenčadi.

Moćna kamilica liječi nadutost i bol, ali ne smije se pretjerati
Moćna kamilica liječi nadutost i bol, ali ne smije se pretjerati

Osim opeklina, koje su česte nakon sunčanja, neven može pomoći i kod uboda kukaca. Tu se koristi krema od nevena ili samo izmrvljeni cvjetovi. 

Upala vena, proširene vene i hemoroidi su također stvari koje možete ublažiti ili riješiti nevenom. Čaj od nevena koristan je kao oblog, vodica za grgljanje ili ispiranje očiju. 
Može ga se koristiti i iznutra, odnosno piti čaj od nevena u kombinaciji s drugim biljkama. Tad će pomoći kod prehlade, bolnih mjesečnica ili za detoksikaciju organizma.

Vrt za ljepotu: Posadite brezu, bršljan, kamilicu, neven i mirtu
Vrt za ljepotu: Posadite brezu, bršljan, kamilicu, neven i mirtu

Kožu čuva i čuvarkuća (Sempervivum tectorum). To je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka u pružanju prve pomoći, osobito kod kožnih oboljenja. U listovima čuvarkuće je sluzavi sok koji ima ljekovito, umirujuće i rashlađujuće djelovanje na kožu. Djeluje nešto slabije od aloe vere. Liječi ogrebotine i manje rane, a posebno one koje sporo zacjeljuju. Najčešći i najjednostavniji način je da se list razreže i stavi izravno na ranu ili problematični dio kože.

Prava kamilica (Matricaria recutita ili Chamomilla recutita) stoljećima se upotrebljavala kao ljekovita biljka, a najčešće su je koristili za liječenje probave. Što se tiče vanjske uporabe, kreme i ulja od kamilice pomažu kod ekcema, nadraženosti dječje kože, ispucalih bradavica na dojkama, ali i kod hemoroida.

Čajevi za kosu: Kamilica za plavuše, a hrast protiv prhuti
Čajevi za kosu: Kamilica za plavuše, a hrast protiv prhuti

Smilje (Helichrysum italicum) čuva kožu od bora, uvelosti i starosti, pomlađuje, potiče cirkulaciju, pomaže zarastanje rana i ožiljaka te snažno regenerira umornu i zrelu kožu izloženu vanjskom i unutarnjem stresu. Odličan je hidrolat ili cvjetna vodica smilja. On djeluje protuupalno, pojačava apsorpciju hematoma, potiče zarastanje rana i ožiljaka te reducira otekline. Također, regenerira kožu te pojačava prokrvljenost kože i ublažava podočnjake. Još u Homerovo vrijeme Grci su cijenili smilje kao odličan lijek za rane, a u posljednjih nekoliko godina opet je sve popularniji.

Hidratantna breskva

Jednu veću breskvu izmiksajte pa pomiješajte s dvije žlice jogurta i tri žličice meda. Nanesite masku na lice i ostavite da djeluje desetak minuta. Potom isperite toplom vodom.

Macerat smilja

Dwarf everlast (immortelle)

Staklenka se napuni cvjetovima ili vršnim dijelovima smilja, prelije hladno prešanim biljnim uljem i ostavi da stoji od 4 do 5 tjedana te se upotrebljava za njegu lica. Odgađa pojavu bora i dobro je za zrelu kožu.

Nevenovo ulje

Osušene nevenove latice ili cvjetne glavice (50 g) lagano istrljajte, stavite u staklenku i prelijte s 500 ml hladno prešanog maslinova ulja. Zatvorite i ostavite da odstoji dva tjedna uz svakodnevno protresanje.

Bosanska prošnja na stadionu je ganula sve, djeca 'nagovorila' mladu: Udaj se za našeg trenera
Bosanska prošnja na stadionu je ganula sve, djeca 'nagovorila' mladu: Udaj se za našeg trenera

Za opekline

Po 200 g cvjetova nevena i stolisnika staviti u staklenku i preliti s 1/2 litre maslinova ulja. Staklenku staviti u dublji lonac, učvrstiti daščicama ili krpama da se ne prevrne, uliti vodu u lonac, poklopiti i kuhati jedan sat. Pustiti da se ohladi, izvaditi staklenku i držati na toplome mjestu 2-3 dana. Ovaj melem odlična je prva pomoć.

Ulje s mrkvom

Fotolia

Sitno naribajte korijen mrkve, rasprostrite u tankom sloju i dobro osušite. Rahlo posložite naribanu i prosušenu mrkvu u staklenku, prelijte biljnim uljem tako da ono bude 3-5 cm iznad mrkve. Ostavite 3-4 tjedna na tamnijem mjestu uz povremeno lagano miješanje i ocijedite. Djeluje kao blago sredstvo za zaštitu od sunca, a odličan je i kao dodatak regeneratoru.

Ulje od kamilice

Bočicu do grla napunite svježim glavicama kamilice i prelijte maslinovim uljem. Ulje mora pokrivati cvjetove. Dobro zatvorenu bocu ostavite 14 dana na suncu. Čuvajte u hladnjaku. Oboljela mjesta mažite nekoliko puta na dan.

Čaj protiv akni

Preparing dandelion tea by pouring hot water over fresh dandelio

Potrebno vam je 10 g korijena cikorije, 10 g korijena maslačka, 10 g listova koprive, 10 g listova matičnjaka i 10 g cvjetova nevena. Pomiješajte sušeno bilje i stavite ga u staklenku. Čajnu žličicu mješavine prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte i kuhajte pet minuta. Ostavite da pokriveno stoji deset minuta i procijedite. Pijte čaj dvaput na dan.

Ispucale pete 

Pomiješajte 1/2 šalice zobenih pahuljica, 4 žlice gela aloe vere i 1/2 šalice losiona za tijelo bez mirisa te masirajte time stopala. Ostavite kao masku od 10 do 15 minuta pa isperite toplom vodom. Ponovite tretman barem jednom na tjedan.

Roditelji LGBT djece pružili ruku: Volimo vas! I tu ne postoji 'ali'
Roditelji LGBT djece pružili ruku:  Volimo vas! I tu ne postoji 'ali'

Nakon sunčanja

U 50 ml macerata nevena, spravljenog u bademovu ulju, nakapajte 25-30 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande i namažite navečer na opečenu kožu. Osjećaj peckanja će se smanjiti, a koža će se smiriti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'