Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
31 komentara

Kesteni: 15 jesenskih recepata: čokoladni mousse, rižot, juha...

Jednako su ukusni kuhani i pečeni, no ne ograničavajte se samo na takve kestene jer postoji puno načina pripreme. Osim što se od njih prave brojne slastice, mogu se dodavati i slanim jelima

Foto: Dreamstime
31 komentara

Kesteni trebaju biti potpuno zreli, tamnosmeđe boje i čitavi. Djelomično bijeli ili zeleni kesteni, kao ni divlji kesteni, nisu jestivi, a rupe su znak da su u kestenima crvi.

1. Kesten pire

Kod pripreme kesten pirea najzahtjevnije je čišćenje kestena. Jedan od načina je da oštrim nožem zarežete polukružno kestene. Kuhajte ih u vreloj vodi oko deset minuta, a kad se kesten ohladi, skinite ljuske.

Zarezane kestene možete staviti u zdjelu s malo vruće vode i kuhati u vrućoj pećnici oko 10 minuta, pa zatim skinuti ljuske i koru. Sirovim kestenima možete oguliti vanjsku ljusku, pa kad ih skuhate, skinite im i unutarnji sloj opne. Duljina kuhanja kestena ovisi o veličini kestena, a potrebno im je najviše pola sata da omekšaju.

Među najpoznatije kestenove slastice ubraja se kesten pire, ukusna slatka krema, koja se koristi za pripremu deserata, no njome se mogu i puniti razna tijesta, poput onih za kroasane.

Od kesten pirea možete pripremiti i sladoled. Od vrhnja istucite polučvrsti šlag. U posebnoj posudi izmiješajte kiselo vrhnje, šećer u prahu i rum. U drugoj zdjeli protisnite kesten pire, dodajte slatku smjesu pa izmiješajte, dodajte šlag i ostavite u zamrzivaču dva sata.

Nasjeckane kestene možete upotrijebiti u pripremi kolača, torti i ostalih slastica umjesto lješnjaka, badema ili oraha. Od njih se pripremaju i pudinzi, a u hladnije dane ugrijte se toplim napitkom od čokolade i kestena. Nezaslađeni pire od kestena može pak biti dodatak juhama i mesnim umacima. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message