Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Kokosovo mlijeko i voda: Koja je razlika i što je za nas dobro?

Kokosovo mlijeko i voda: Koja je razlika i što je za nas dobro?

Kokosovo mlijeko moglo bi pomoći i u smanjenju razine LDL kolesterola (lošeg kolesterola), ali ako ga redovito konzumirate u malim količinama, a može imati pozitivan učinak i na kolesterol

VIDEO

Kokosove ljuske SE mogu spaliti da tjeraju komarce, a kokosovo je mlijeko bogata riznica mnogih vitamina. No postoje još neka korisna svojstva te tvrde voćke koja nam mogu olakšati (i poboljšati) život.

POGLEDAJTE VIDEO: Novi trendovi u prehrani

Pokretanje videa...

01:12

Razlika između kokosove vode i kokosovog mlijeka 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Često ljudi misle da su kokosovo mlijeko i kokosova voda ista stvar, no potpuno su različite. Kokosova voda je prozirna tekućina koja nastaje u kokosu - ako kokos nježno protresete možete čuti kokosovu vodu u njemu, a može je se i piti čim se razbije tvrda ljuska voćke.

Kokosovo mlijeko proizvodi se od unutrašnjosti, bijelog 'mesa' kokosa koje treba izrezati, samljeti i isfiltrirati - da dobijete gustu bijelu tekućinu skoro pa kremaste teksture. Kokosovo se mlijeko koristi u mnogim kuhinjama, naravno najviše u područjima gdje je lako dostupan, za izradu juha, glavnih jela i pića.

Kokosova voda je sjajan izvor hidratacije

Kokosova voda odlična je za žeđ, a sadrži C vitamin, magnezij, kalij i natrij. Drugim riječima, ona je zdrava, hranjiva i osvježavajuća alternativa 'običnoj' vodi.

Kokosova voda vs. kokosovo mlijeko

Budući da kokosova voda ima i brojna protuupalna svojstva, primjena direktno na kožu može pomoći u uklanjanju akni, smanjenju crvenila i liječenju blažih upala. Ona kožu vlaži i tonizira, zbog čega se ekstrakt kokosa često i dodaje u kozmetičke proizvode.

Kokosova voda je 'slična tekućini unutar crvenih krvnih zrnaca'

Australski liječnik i znanstvenik Karl Kruszelnicki kaže kako je kokosova voda slična našoj krvnoj plazmi, jer baš poput tekućine u crvenim krvnim zrncima sadrži mnogo natrija i kalija.Uz to, sadrži i mnogo kalcija i magnezija, što znači da je savršena kao podrška tijelu i pojačivač energije. Konzumacija kokosove vode tijekom dana ipak ne bi trebala biti neograničena, piše Bright Side, posebno za ljude koji pate od bubrežnih problema.

Kokosova voda olakšava probavu

Osim vitamina, ona sadrži i mnogo vlakana koja pomažu u normalizaciji crijevne aktivnosti i metabolizma, te poboljšavaju imunološki sustav i sprečavanju zatvor.

Kokosova voda snižava krvni tlak

Budući da sadrži puno kalija, istraživanja pokazuju da kokosova voda ima sjajan učinak na uravnoteženje krvnog tlaka i da pomaže u smanjenju rizika od stvaranja krvnih ugrušaka u arterijama.

Kokosovo mlijeko djeluje protuupalno

Studije kažu da kokosovo mlijeko ima antimikrobna i protuupalna svojstva pa može smanjiti upalu i otekline kod ozljeda. Također može pomoći kod autoimunih upalnih bolesti, poput reumatoidnog artritisa.

Kokosovo mlijeko može pomoći u prevenciji srčanih bolesti

Kokosovo mlijeko moglo bi pomoći i u smanjenju razine LDL kolesterola (lošeg kolesterola), ali ako ga redovito konzumirate u malim količinama. Istraživači su otkrili da kokosovo mlijeko zasićeno masnoćom može imati pozitivan učinak na kolesterol, što bi moglo pomoći u sprečavanju srčanih bolesti, moždanog udara i visokog krvnog tlaka.

Kokosovo mlijeko dobro je za zdravlje kose i kože

Kosovo je mlijeko savršen lijek za suhu kosu - s obzirom da ima puno masnoće pomaže u održavanju hidratiziranog vlasišta i uklanjanju peruti i svrbeža. Kad se pak nanosi na kožu, održava je elastičnom i glatkom.

Kokosovo mlijeko može spriječiti anemiju

Manjak željeza najčešći je nedostatak hranjivih sastojaka i često izaziva anemiju. Među ostalim vitaminima, kokosovo mlijeko sadrži i značajnu količinu željeza, pa samo jedna šalica kokosovog mlijeka s visokim udjelom masti opskrbljuje tijelo s gotovo četvrtinom preporučenog dnevnog unosa željeza.

5 razloga zašto je kokos dobar i zašto ga trebamo unositi više
5 razloga zašto je kokos dobar   i zašto ga trebamo unositi više

Kokosovo mlijeko može ojačati imunološki sustav i podići energiju

Laurinska kiselina koja se u njemu nalazi nadaleko je poznata po antiseptičkim svojstvima, a bori se protiv bakterija, virusa i gljivica. Prema jednoj studiji provedenoj na Filipinima, djeca s upalom pluća koja su uzimala antibiotik i kokosovo mlijeko oporavila su se brže od one liječene samo antibioticima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru