Lifestyle

Komentari 4

Koliko djeca trebaju drijemati?

Koliko djeca trebaju drijemati?

Drijemanje po danu je važno za malu djecu jer mozak tada obavlja važne zadatke. Stručnjakinja za spavanje Ane McMillan savjetuje da bi djeca u dobi od godine do tri trebala spavati između jedan do tri sata po danu

Kako djeca postaju starija, tako trebaju i manje sna. Ipak dok su manja, spavanje po danu važno za njihov razvoj. Djeca od godinu do tri godine trebaju između jedan do tri sata sna po danu, a najbolje vrijeme za drijemanje je sredina dana, kaže stručnjakinja za spavanje Ane McMillan

POGLEDAJTE VIDEO:

Drijemanje je ključno za malu djecu (ali nije zamjena za noćni san)

Drijemanje ima ključnu ulogu u spavanju i ponašanju mališana jer umanjuje 'pritisak na san', objašnjava McMillan. Pritisak na san je nakupljanje kemikalije u mozgu koja se naziva adenozin. Nakupljanje se događa kada smo budni i aktivni. Kada te razine postanu previsoke, postajemo preumorni. Mališani jednostavno nemaju sposobnost da budu 12 sati bez sna, pa je drijemanje tijekom dana važno za njih.

Idealna duljina drijemanja za djecu između 12 i 36 mjeseci je između jedan i tri sata

Raspored spavanja mijenja se kako bebe odrastaju. Prijelaz na jedno drijemanje je glavna prekretnica za koju McMillan kaže da se uglavnom događa u dobi od 12 do 18 mjeseci. Drijemanje je važno za njih jer mozak tada obavlja važne zadatke, pa McMillan savjetuje da bi djeca u ovoj dobi trebala drijemati između jedan i tri sata.

funny face of child sleeping on king bed

Pretjerano spavanje po danu može ometati noćno spavanje

Ako dijete previše spava preko dana, cijenu ćete vjerojatno platiti noću. McMillan upozorava da posljedice pretjeranog sna preko dana uključuju nemogućnost spavanja po noći, buđenja usred noći i nepodnošljivo rana jutra. Iako je jako teško buditi usnulo dijete, ako se drijemanje oduži, to je vjerojatno u vašem najboljem interesu.

Sredina dana je najbolje vrijeme za drijemanje

Na pitanje je li doba dana kada dijete po danu ide spavati važno, McMillan je odgovarala s 'da'. Maloj djeci je potrebno dovoljno vremena da povećaju 'pritisak na spavanje', odnosno da postanu dovoljno umorni da mogu imati dobar noćni san, dodala je, a piše PureWow.