Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Koronakriza prolazi ali što će biti s rukovanjem, vraća li se?

Koronakriza prolazi ali što će biti s rukovanjem, vraća li se?
1

Kao društvo trebamo zaboraviti na rukovanje, rekao je dr. Anthony Fauci i poručio kako je rukovanje jedan od najčešćih načina prijenosa zaraznih bolesti

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:  'Ipak neću dobiti kaznu, ali iskreno nisam se ni brinula'

Sa smirivanjem epidemije koronavirusne bolesti život se počinje polako vraćati u normalu, no što s nekadašnjim navikama poput rukovanja?

- Nismo bili svjesni koliku moć ima rukovanje - kaže Michelle Ngome, stručnjakinja za marketing iz udruženja African American Marketing Association za USA Today. 

- Rukovanje znači kontakt, suglasnost, suradnju, pozdrav. To je znak pristojnosti. No u skoroj budućnost rukovanje je mrtvo. A možda se neće nikad ni vratiti - rekao je.

Rukovanje je za sada, uz pravila o socijalnom distanciranju, arhivirano.

Prema nedavnoj anketi Business Insidera više od polovice Amerikanaca želi trajno izbaciti rukovanje kao način pozdrava, čak i nakon završetka pandemije COVID -19, a samo 11 posto sklono je zadržati rukovanje. Preostali ispitanici nisu bili sigurni što učiniti s problemom rukovanja.

Rukovanje laktovima

Njih 22 posto predložilo je da se rukovanje zamijeni mahanjem rukom, iako je malo neobično zamisliti američkog predsjednika Donalda Trumpa i njemačku kancelarku Angelu Merkel kako mašu jedan drugome.

Oko 15 posto je za to da verbalni pozdrav zamijeni rukovanje,14 posto je za klimanje glavom, a osam posto je za naklon gornjim dijelom tijela.

Europska agencija za lijekove: Cjepivo za koronu bit će 2021.
Europska agencija za lijekove: Cjepivo za koronu bit će 2021.

Nešto manje od 4 posto sugeriralo je pozdrav dodirom zatvorenih šaka.

Neki su pod dojmom filmske industrije bili za pozdrav iz filma "Black Panther" s rukama prekriženim na prsima poput mumija egipatskih faraona ili za 'vulkanski pozdrav' iz "Zvjezdanih staza" s dlanom okrenutim osobi koju se pozdravlja s razmakom između trećeg i četvrtog prsta ruke.

Čak je i dr. Anthony Fauci, ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, koji vodi američke napore u borbi protiv koronavirusa, sugerirao kako bi trebalo trajno izbaciti rukovanje kao način pozdrava.

U.S. President Donald Trump meets with Ireland

- Kao društvo trebamo zaboraviti na rukovanje - kazao je Fauci u travnju. 'Ne trebamo se rukovati, trebamo prestati s tim običajem', poručio je objašnjavajući da je to jedan od važnih načina prijenosa bolesti.

Rukovanje postoji tisućama godina, prema stranici History.com.

Rita Wilson o raku i koroni: Ne uzimam tijelo zdravo za gotovo
Rita Wilson o raku i koroni: Ne uzimam tijelo zdravo za gotovo

Vjerojatno se prvi put pojavilo kao način pozdravljanja kojim se pokazuje da osoba koja pozdravlja nema u rukama skriveno oružje.

Povjesničari vjeruju da rukovanje u današnjem obliku nije postojalo do kraja 17. stoljeća kad su to kvekeri počeli koristiti kao pozdrav koji je egalitarniji od naklona tijelom ili šeširom. Do 19. stoljeća rukovanje se proširilo svijetom kao uobičajeni način pozdrava.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Zatvorene kemijske čistionice: Kad otvore, vratit će odjeću

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:

Pokretanje videa...

00:47
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa