Lifestyle

Komentari 19

Kronotipovi spavanja: Jeste li Lav, Medvjed, Dupin ili Vuk? To otkriva i kako se debljate

Kronotipovi spavanja: Jeste li Lav, Medvjed, Dupin ili Vuk? To otkriva i kako se debljate

Vaša 'osobnost' kod spavanja bi vas mogla natjerati da se debljate, a ako saznate jeste li medvjed, vuk, lav ili dupin, to vam zapravo može pomoći kod ukupnog zdravlja, tvrdi stručnjakinja za spavanje

Olivia Arezzolo, iz Sydneya, poznata kao stručnjakinja za 'kronotipove spavanja', kaže da će vam ovi profili spavanja pomoći da shvatite jeste li biološki pripremljeni za rano ustajanje ili ste noćna ptica te u koje doba dana možete postati umorni. Vaš cirkadijalni ritam u osnovi je vaš obrazac spavanja/buđenja, a 50 posto toga diktiraju vaši geni - drugim riječima, vaš kronotip spavanja.

POGLEDAJTE VIDEO: Jeste li ranoranilac ili noćna ptica?

Na drugu polovicu utječu vaše navike, uključujući vrijeme provedeno uz plavo svjetlo, vježbanje i vaša prehrana. Olivia je rekla da poznavanje i razumijevanje vaše osobnosti spavanja znači da možete 'hakirati' svoj san 'kronotipom', što će vam pomoći povećati produktivnost, poboljšati život i održavati vitkost.

Vuk

Vukovi karakteristično najbolje funkcioniraju noću, što znači da često uživaju u snu. Vole kasne noći i 'mogu lako ostati budni do 1 sat ujutro', kaže Olivia. Ali, upozorava da moraju biti oprezni da ne jedu i ne piju previše kasno navečer, jer će to rezultirati lošim snom i nepotrebnim debljanjem.

- Ljudi koji vole jesti tešku hranu kasno navečer, što je karakteristično za vukove, probude se u prosjeku 11 puta više od onih koji jedu lagano - rekla je. Ako ste to vi, pokušajte dati svom tijelu vremena da se odmori i probavi tako što ćete odrediti vrijeme za hranu.

Dupin

Dupini su poznatiji i kao 'klasična nespavalica' od četiri kronotipa spavanja, a Olivia je rekla da nemaju 'nikakvu rutinu' kada je u pitanju njihovo spavanje. To bi moglo značiti spavanje dva sata jedne noći, a deset sljedeće, što također znači da to utječe na njihov svakodnevni rad.

- Povremeno imaju kratke navale velike energije, nakon čega slijedi iznenadni pad - rekla je Olivia. Samo iz ovog razloga, dupini moraju paziti na unos šećera jer mu mogu teško odoljeti tijekom dana kada se osjećaju slabo.

Stručnjakinja za spavanje ističe da će se od četiri kronotipa dupini najvjerojatnije boriti sa zdravstvenim problemima poput anksioznosti, depresije, nesanice, dijabetesa tipa 2 i pretilosti. Umjesto da uzmete slatku poslasticu, radije odaberite neke složene ugljikohidrate ili proteine ​​koji će vam dati potrebnu energiju.

Lav

Lav se može 'lako probuditi u 5 ili 6 sati ujutro', ali do 22 sata su 'apsolutno iznemogli', ističe Olivia. Smatra da je ovaj kronotip spavanja najproduktivniji i da su oni ujutro bude puni energije. 

Iz tog razloga, najmanje je vjerojatno da će se lavovi udebljati zbog redovitog spavanja i prehrane. Obično su 'pozitivni, optimistični i često vrlo svjesni svog zdravlja'. Ali oni su također 'organizirani, rođeni vođe' koji vole rutinu i obično su vrlo inteligentni.

Kako bi poboljšali svoj život kao Lav, Olivia predlaže da ujutro pojedete većinu kalorija i jedete manje kako dan odmiče. Objasnila je: 'Stara izreka tvrdi: doručkujte poput kralja, ručajte kao princ i večerajte poput siromaha'.

Medvjed

I na kraju, medvjed je najpopularniji kronotip spavanja i čini oko 55 posto stanovništva, a ciklus spavanja i buđenja slijedi normalan solarni ciklus. Prema riječima stručnjaka, tipični Medvjed vjerojatno će se probuditi oko 7 sati ujutro, no možda će se osjećati umorno pa će vjerojatno posegnuti za kavom da ih pokrene.

Bit će aktivniji oko 10 sati ujutro kada će njihova energija doseći vrhunac, ali često će se suočiti sa strašnim padom oko 15 sati. Poprilično je uobičajeno da medvjedi posegnu za energetskim pićem, više kave i nečim slatkim - što bi moglo uzrokovati debljanje. Ako mislite da ste Medvjed, bilo bi korisno imati pri ruci nešto zdravo što će vam pomoći da prođete kroz ostatak dana.

- Medvjedi su skromni, marljivi i vrijedni. Oni su pčele radilice našeg društva i na njih se može računati da će obaviti posao. Oni također 'uživaju raditi u timovima' i dobri su u usmjeravanju - objasnila je Olivia za The Sun.

Najčitaniji članci