Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Kućni trening: Vježbe za lijepe noge i čvrstu guzu do ljeta

Kućni trening: Vježbe za lijepe noge i čvrstu guzu do ljeta
10

Mršavljenje ne mora biti noćna mora - ciljane vježbe kombinirajte s omiljenim aktivnostima poput hodanja, trčanja, vožnje bicikla, plivanja, aerobika, rolanja ili plesanja, savjetuju treneri

VIDEO

Kad se odlučite na dijetu, pripazite da ne pretjerate u želji da što prije izgubite suvišne kilograme jer će se oni brzo i vratiti. 

- Dnevni kalorijski unos nikako ne bi smio biti manji od 1000 kalorija - upozorava nutricionistica Mirna Trumbetaš. Također, nije preporučljivo izgubiti puno kilograma u kratkom vremenskom razdoblju. 

- Brzi gubitak na težini jamči i brzi povratak na staro, odnosno takozvani jo-jo efekt. Stoga da bi se to izbjeglo, treba pametno mršavjeti i računati na skidanje od pola do kilograma na tjedan. U početku to ide nešto brže, a potom sporije - pojašnjava Trumbetaš.

Dijete s iznimno niskim kalorijskim unosom ne funkcioniraju dugoročno zato što se organizam stavlja u stanje mirovanja i čuva energiju, a kada je konačno dobije, tada će je pohraniti. Kada slažete jelovnik, možete ga obogatiti i namirnicama koje će ubrzati metabolizam.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Metabolizam možete ubrzati unosom više tekućine, posebice vode (i to u količini od dvije litre na dan), potom grejpom, zobi koju možete pojesti šaku, dvije u kaši za doručak, brokulom (idealno kuhanom na pari) i zelenim čajem u količini od litre na dan. Metabolizam mogu ubrzati i ljute papričice, a oni koji ih vole i podnose, neka ih jedu prema želji. Dobar su izbor i krto meso, namirnice s puno dijetalnih vlakana poput voća, povrća i cjelovitih žitarica - objašnjava nutricionistica Trumbetaš.  

Jedan od najvećih mitova kad je riječ o mršavljenju je onaj da je nužno izbjegavati večeru ili da ju je nužno pojesti do 18 sati. No vrijeme u kojem se večera pojede nije toliko važno koliko je važno ono što se pojede.

- Večernji obrok treba biti lagan i sastavljen od nešto više bjelančevina u odnosu na ugljikohidrate. Možete, dakle, u salatu bilo od zelenoga lisnatog povrća, rajčice, paprike, krastavaca ili mahunarki dodati kuhano meso, jaja ili svježi sir. Uz to pojedite pola kriške kruha ili šaku kuhanih žitarica. Večeru je dobro jesti dva sata prije spavanja, no važna je, naravno, i količina hrane koju pojedemo. Ako ne preopteretimo probavni sustav, neće se ništa dogoditi ako i kasnije večeramo - objašnjava Mirna Trumbetaš. 

Kako bi mršavljenje bilo još uspješnije, nužno je u rutinu uvesti i neki oblik rekreacije. 

No prije bilo kakvog vježbanja, a osobito vježbate li sami i bez stručnog nadzora, obvezno se savjetujte s liječnikom. Neke vježbe, primjerice, počučnji i čučnjevi u iskoraku iz današnjeg primjera vježbi za fit tijelo do ljeta nisu dopuštene osobama s akutnim ili kroničnim ozljedama koljenskog zgloba. Ciljanim vježbama, poput ovih prikazanih, učvršćujemo i oblikujemo određene mišiće na tijelu, a danas su to mišići nogu i stražnjice, no ne smanjujemo potkožno masno tkivo na tim mjestima. Ono se može reducirati jedino takozvanim aerobnim aktivnostima poput hodanja, trčanja, plivanja, rolanja, vožnje biciklom, aerobikom, plesom i sličnim aktivnostima koje provodimo najmanje 20 minuta u kontinuitetu. Ovdje pokazane vježbe je stoga potrebno kombinirati s nekom od navedenih aktivnosti, savjetuju stručnjaci. 

Umjesto zagrijavanja pet minuta plešite po kući

Prije navedenih vježbi potrebno je zagrijati se, to jest pripremiti tijelo za njihovo izvođenje kako bi se smanjila mogućnost ozljede. Tijelo možete zagrijati i kod kuće ako odlučite slijediti i ove vježbe koje su namijenjene za izvođenje kod kuće. Možete, primjerice, žustro stupati, lagano poskakivati s noge na noge u mjestu ili plesati uz omiljenu pjesmu. Neka zagrijavanje traje najmanje pet minuta. Kad radite ciljane vježbe, izbjegavajte izvođenje vježbi isključivo za jedno područje tijela, na primjer, trbuh. To može dovesti do ozbiljne neravnoteže u funkcioniranju mišića te zdravstvenih tegoba, upozoravaju treneri i kineziolozi. 

1. Čučanj u iskoraku

Stanite uspravno sa stopalima razmaknutim u širini ramena pa iskoračite jednom nogom prema natrag. Šake položite na bokove, lopatice gurnite prema natrag te zadržite prirodnu zakrivljenost donjeg dijela kralježnice. Spustite se prema dolje savijajući oba koljena. Prednje koljeno ne smije prelaziti nožne prste, a stražnje koljeno mora biti iza zdjelice. Vratite se u početni položaj. Udah kod spuštanja, a izdah kod podizanja. Ponovite dvaput po deset ponavljanja sa svakom nogom.

2. Rameni most 

Legnite na leđa povijenih nogu sa stopalima na podu postavljenim u širini kukova. Ruke su na podu ispružene uz trup. Udahnite pa s izdahom podignite stražnjicu od poda tako da trup i natkoljenicu postavite u ravninu. Zadržite nekoliko trenutaka pa vratite u početni položaj. Ponovite tri puta po 10-15 ponavljanja.

3. Zanoženje 

Kleknite oslonivši se na dlanove tako da su ruke i natkoljenice okomite na pod. Ispružite desnu nogu iza sebe tako da prstima dodirujete pod. Zadržavajući donji dio leđa stabilnim, podignite ispruženu nogu do visine stražnjice i spustite do poda. Ponovite dvaput po 10-15 ponavljanja sa svakom nogom. Udahnite za pripremu, a izdišite tijekom podizanja noge.

4. Odnoženje 

Legnite na desni bok i glavu oslonite na desni dlan. Lijevu ruku postavite dlanom na pod ispred prsa. Podižite lijevu nogu do visine na kojoj možete kontrolirati stabilnost zdjelice. Ponovite dva puta po 10-15 ponavljanja sa svakom nogom. Izdišite tijekom podizanja noge. 

5. Počučanj

Stanite uspravno sa stopalima razmaknutim u širini ramena, a šake stavite na bokove gurnuvši lopatice jednu prema drugoj. Zadržavajući prirodnu zakrivljenost donjeg dijela leđa, spustite stražnjicu toliko duboko da možete zadržati stabilnost leđa i zdjelice a da koljena ne prelaze liniju prstiju na stopalima. Vratite se u početni položaj. Udah kod spuštanja, a izdah kod podizanja. Radite tri serije od 15 do 20 ponavljanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...