Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Kuhaj jednom, jedi cijeli tjedan: Jela od mekog mesa u umaku

Kuhaj jednom, jedi cijeli tjedan: Jela od mekog mesa u umaku
4

Meso je gotovo kad se može motati oko vilice poput špageta. Kako bi bilo što mirisnije, marinira se sa senfom, balzamičkim octom, mljevenom paprikom...

VIDEO

Sendvič punjen usitnjenim mesom američki je klasik koji nadahnjuje domaćice diljem svijeta na pripremu brzih, slasnih i jednostavnih specijaliteta. Jeftina i mesnata svinjska vratina odličan je izbor za pripremu jela od mekog mesa. No poslužiti može i teletina, govedina ili pileće meso koje je najbrže gotovo. Osim u pećnici pokriveno folijom ili poklopcem, peče se u glinenim posudama ili kuha na štednjaku u ekspres-loncu, posudi s debelim dnom ili električnom kuhalu za sporo kuhanje. Koliko će se dugo peći, ovisi o tome koliko mesa želite pripremiti. U prosjeku, kilogram svinjetine peče se oko tri, četiri sata na 150°C ili dok ne omekša. Što više mesa imate, to će se dulje peći jer mora biti toliko mekano da se raspada, tj. povlači s kosti ako ga pečete s njom.

Meso je gotovo kad se može motati oko vilice poput špageta. Kako bi bilo što mirisnije, marinira se sa senfom, balzamičkim octom, mljevenom paprikom, umakom worcestershire i omiljenim začinima koji u kombinaciji sa sokovima od pečenja stvaraju aromatični umak. Višak umaka s mesom možete i zamrznuti u posudice veličine porcije. 

Sendviči s mekim mesom zaštitni su znak američkog juga. Tamo se tradicionalno poslužuje u pecivu sa salatom od kupusa ili kiselim krastavcima, ali i dodaju nadjevima za pizzu, tortille, lazanje i pečene krumpire. Uz dodatak povrća meso se lako pretvara u toplu zimsku salatu, a pripremi li se sa više umaka poslužiti se može uz rižu ili paštu.

Marinade za odličan okus

Kako bi bilo ukusnije, meso istrljajte uljem i mješavinom suhih začina (češnjakom, čilijem, paprom, cimetom itd.) i ostavite da stoji preko noći najmanje tri sata. Marinadu sačuvajte te dodajte nasjeckani luk, mrkvu i temeljac. Pokrijte alu-folijom i ispecite u pećnici. Marinada i sokovi iz mesa pružit će divan umak. 

Tortille s piletinom 

Sastojci: 500 g pilećih prsa, sol, papar, luk, 4 češnja češnjaka, 3 žlice sojina umaka, žlica balzamičkog octa, po 1/2 crvene i zelene paprike, žlica maslaca, 4 tortille, 2 šalice narezanoga polutvrdog sira

Priprema: Začinite piletinu pa je stavite u lonac s lukom, češnjakom i toliko vode da je pokrije. Dodajte balzamički ocat i sojin umak. Kuhajte na laganoj vatri - oko jedan sat. Razdvojite meso na komadiće. Paprike ispecite. Tortille premažite maslacem pa na svaku stavite po pola šalice sira, papriku i komadiće piletine. Presavijte ih i pecite pokriveno oko pet minuta sa svake strane Poslužite ih sa šalšom.

Punjeni krumpiri

Sastojci: 400 g junetine, 4 krumpira, žlica ulja, 10 dag sira, 2 žlice kiselog vrhnja, vlasac; začini za meso: češnjak u prahu, mljevena paprika, papar, sol, 1/2 šalice mesnog temeljca

Priprema: Istrljajte meso začinima. Zagrijte ulje u loncu s debelim dnom i popržite meso. Dodajte temeljac i začine prema želji. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok se meso ne počne lako odvajati vilicom (oko pet sati). Krumpire ispecite u pećnici. Zarežite ih po dužini s gornje strane pa vilicom zgnječite i promiješajte unutrašnjost. Na vrh svakoga krumpira stavite meso, narezani sir i kiselo vrhnje. Prema želji kratko zapecite da se sir otopi. Pospite sjeckanim vlascem prije posluživanja.  

Sendviči s mekanom svinjetinom

Sastojci: 1,2 kg svinjskog mesa (vratine), hambi peciva; marinada: 4 žlice senfa, žlica Worcestera, 4 žlice ulja, žličica čilija u prahu; prilozi: luk, 2 mrkve, limunov sok, maslac, 1/4 narezane glavice kupusa, 4 mlada luka

Priprema: Marinirajte meso u začinima te pecite pokriveno folijom oko tri sata na 150°C. Natrgajte ga na komadiće i poslužite s prilozima za posluživanje u pecivu.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak
Ostala bez posla pa se bacila u kreativu: 'Šalice s figuricama radim noću kada uspavam kćer'
PODUZETNICA IZ ČEPINA

Ostala bez posla pa se bacila u kreativu: 'Šalice s figuricama radim noću kada uspavam kćer'

Poduzetnica i mama Malaika Tordi Molnar iz Čepina ostala je bez posla i okrenula se kreativnosti. Nije zažalila, njezine šalice su hit, a prodaje ih po cijeloj Europi