Meso je gotovo kad se može motati oko vilice poput špageta. Kako bi bilo što mirisnije, marinira se sa senfom, balzamičkim octom, mljevenom paprikom...
Kuhaj jednom, jedi cijeli tjedan: Jela od mekog mesa u umaku
Sendvič punjen usitnjenim mesom američki je klasik koji nadahnjuje domaćice diljem svijeta na pripremu brzih, slasnih i jednostavnih specijaliteta. Jeftina i mesnata svinjska vratina odličan je izbor za pripremu jela od mekog mesa. No poslužiti može i teletina, govedina ili pileće meso koje je najbrže gotovo. Osim u pećnici pokriveno folijom ili poklopcem, peče se u glinenim posudama ili kuha na štednjaku u ekspres-loncu, posudi s debelim dnom ili električnom kuhalu za sporo kuhanje. Koliko će se dugo peći, ovisi o tome koliko mesa želite pripremiti. U prosjeku, kilogram svinjetine peče se oko tri, četiri sata na 150°C ili dok ne omekša. Što više mesa imate, to će se dulje peći jer mora biti toliko mekano da se raspada, tj. povlači s kosti ako ga pečete s njom.
Meso je gotovo kad se može motati oko vilice poput špageta. Kako bi bilo što mirisnije, marinira se sa senfom, balzamičkim octom, mljevenom paprikom, umakom worcestershire i omiljenim začinima koji u kombinaciji sa sokovima od pečenja stvaraju aromatični umak. Višak umaka s mesom možete i zamrznuti u posudice veličine porcije.
Sendviči s mekim mesom zaštitni su znak američkog juga. Tamo se tradicionalno poslužuje u pecivu sa salatom od kupusa ili kiselim krastavcima, ali i dodaju nadjevima za pizzu, tortille, lazanje i pečene krumpire. Uz dodatak povrća meso se lako pretvara u toplu zimsku salatu, a pripremi li se sa više umaka poslužiti se može uz rižu ili paštu.
Marinade za odličan okus
Kako bi bilo ukusnije, meso istrljajte uljem i mješavinom suhih začina (češnjakom, čilijem, paprom, cimetom itd.) i ostavite da stoji preko noći najmanje tri sata. Marinadu sačuvajte te dodajte nasjeckani luk, mrkvu i temeljac. Pokrijte alu-folijom i ispecite u pećnici. Marinada i sokovi iz mesa pružit će divan umak.
Tortille s piletinom
Sastojci: 500 g pilećih prsa, sol, papar, luk, 4 češnja češnjaka, 3 žlice sojina umaka, žlica balzamičkog octa, po 1/2 crvene i zelene paprike, žlica maslaca, 4 tortille, 2 šalice narezanoga polutvrdog sira
Priprema: Začinite piletinu pa je stavite u lonac s lukom, češnjakom i toliko vode da je pokrije. Dodajte balzamički ocat i sojin umak. Kuhajte na laganoj vatri - oko jedan sat. Razdvojite meso na komadiće. Paprike ispecite. Tortille premažite maslacem pa na svaku stavite po pola šalice sira, papriku i komadiće piletine. Presavijte ih i pecite pokriveno oko pet minuta sa svake strane Poslužite ih sa šalšom.
Punjeni krumpiri
Sastojci: 400 g junetine, 4 krumpira, žlica ulja, 10 dag sira, 2 žlice kiselog vrhnja, vlasac; začini za meso: češnjak u prahu, mljevena paprika, papar, sol, 1/2 šalice mesnog temeljca
Priprema: Istrljajte meso začinima. Zagrijte ulje u loncu s debelim dnom i popržite meso. Dodajte temeljac i začine prema želji. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok se meso ne počne lako odvajati vilicom (oko pet sati). Krumpire ispecite u pećnici. Zarežite ih po dužini s gornje strane pa vilicom zgnječite i promiješajte unutrašnjost. Na vrh svakoga krumpira stavite meso, narezani sir i kiselo vrhnje. Prema želji kratko zapecite da se sir otopi. Pospite sjeckanim vlascem prije posluživanja.
Sendviči s mekanom svinjetinom
Sastojci: 1,2 kg svinjskog mesa (vratine), hambi peciva; marinada: 4 žlice senfa, žlica Worcestera, 4 žlice ulja, žličica čilija u prahu; prilozi: luk, 2 mrkve, limunov sok, maslac, 1/4 narezane glavice kupusa, 4 mlada luka
Priprema: Marinirajte meso u začinima te pecite pokriveno folijom oko tri sata na 150°C. Natrgajte ga na komadiće i poslužite s prilozima za posluživanje u pecivu.