Lifestyle

Komentari 7

Kuhao je Vatrenima, a sad je šef kuhinje u KBC Osijek: 'Želim podići kvalitetu bolničke hrane'

Kuhao je Vatrenima, a sad je šef kuhinje u KBC Osijek: 'Želim podići kvalitetu bolničke hrane'

Kuhar ‘vatrenih’ Tomica Đukić prvi je chef u Hrvatskoj koji se zaposlio u kuhinji neke bolnice. Svaki mu je dan izazovan, a kaže kako su i drugi slavni kuhari, poput Jamieja Olivera i Gordona Ramsaya, radili isti zaokret

Kad se pojavio natječaj za glavnoga kuhara u Kliničkom bolničkom centru Osijek, Tomica nije mogao odlučiti hoće li napraviti veliki preokret u svojoj karijeri.

- Čak i kad sam došao na razgovor, nisam bio načisto o odluci, ali ipak sam na kraju donio odluku o prelasku u KBC Osijek - govori nam skromni Tomica Đukić, za kojeg je prelazak u bolničku kuhinju novi izazov jer tehnički tako još nije radio.

POGLEDAJTE VIDEO: Nakon 16 godina rada u Hotelu Osijek promijenio je teren

Glavni razlog bila je želja za podizanjem kvalitete bolničke hrane. U njegovu djelovanju kao ugostitelja, upravo rad u bolnici nedostaje, što je još jedan razlog zašto se nakon 16 godina rada u najboljem slavonskom hotelu - Hotelu Osijek odlučio okušati na nešto drugačijem terenu.

- Rastali smo se u prijateljskim odnosima, jedna era je završena, a sad idem u nove pobjede - priča nam Tomica i dodaje kako su svi u KBC-u Osijek bili iznenađeni kad su vidjeli njegovu kuvertu s prijavom za posao.

Zaokret u karijeri glavnog kuhara vatrenih, sada je glavni chef KBC-a Osijek

Za njega je bolnička kuhinja nešto novo, a na prijavu za posao potaknula ga je i znatiželja jer je htio vidjeti kako će se snaći u novim uvjetima i kolike su mogućnosti za novi rezultat.

- Volio bih i u ovom dijelu ostaviti trag, svaki dan mi je izazovan jer još ne znam kako neke stvari funkcioniraju pa ih moram naučiti - objašnjava Tomica, koji trenutno uči više od 40 različitih bolničkih dijeta. Ono što će za njega biti jedan od većih izazova je promijeniti jelovnike s prehrambenim tehnolozima i nutricionistima, a pohvalio nam se kako su već počele pristizati lijepe povratne reakcije pacijenata na hranu. Tomica je i prije dolazio u bolnicu. Više puta je savjetovao osoblje kuhinje, tako da je otprilike bio upoznat s činjenicom da već dvije godine traje modernizacija strojevima za nove tehnike kuhanja - nabavljene su parnokonvekcijske peći, hladnjak za brzo zamrzavanje hrane...

- Sam ravnatelj procijenio je da se treba razjačati i ulagati u kuhinju. Godinama se ništa nije radilo, a ljudi koji su radili u kuhinji radili su u težim uvjetima. Sad imamo potpunu potporu ravnatelja i ravnateljstva - govori nam Tomica, koji jedva čeka da sve promjene počnu i da se vidi rezultat. Vrlo je važno, kaže nam, educirati djelatnike o korištenju najmodernijih strojeva, odnosno digitaliziranih mašina koje pomažu kod čuvanja nutritivnog sastava namirnica.

Zaokret poput velikih chefova

Za svoj karijerni preokret govori kako je u Hrvatskoj možda čudan, ali da svjetski poznati kuhari rade isto.

- Jamie Oliver i Gordon Ramsay isto su to učinili. Neću se hvaliti, ali mislim da sam prvi kuhar u Hrvatskoj koji se odlučio na ovakav pothvat. Nadam se da će ovo u Hrvatskoj biti jedna prekretnica, da će i ostali profesionalni chefovi slijediti moj primjer. Smatram kako svi klinički bolnički centri i poliklinike trebaju imati profesionalni tim - govori nam nasmijani chef Tomica, koji smatra kako je najvažnije ulaganje u segment prehrane i edukaciju ljudi o novim stilovima kuhanja.

U KBC-u Osijek prvenstveno se radi na podizanju kvalitete prehrane pacijenata, a kad se otvori restoran, koji je zatvoren zbog pandemijskih mjera, radit će se i na dizanju kvalitete prehrane samih djelatnika. Rezultat promjena mora se vidjeti kroz izvjesno vrijeme samo ako svaki dan uvedu neku novinu.

Poznato nam je kako je Tomica Đukić kuhar “vatrenih”, a on nam kaže kako je najvažnije da na svakome meniju naših nogometaša budu crveno meso, bijelo meso i riba.

Kvalitetna namirnica ima svoj okus

- Svaki dan moraju imati na izbor minimalno tri vrste namirnica. Mora se paziti na ugljikohidratni dio te trebaju imati velik izbor salata, povrća, voća i orašastih plodova. Kod deserta smo malo šturi, tu su pite i suhi kolači koji u sebi ne sadržavaju nezdrave masnoće. Sve se bazira na mediteranskoj kuhinji, uglavnom sol, papar, maslinovo ulje, svježe začinsko bilje, što pokušavamo sad polako uvesti i u bolničku kuhinju. Začinjavanjem hrane primarni je cilj da ona bude fina i ukusna - govori Tomica te kaže kako je bitno naglasiti da su igrači uvijek jeli svježe namirnice jer, kad je namirnica kvalitetna, onda ona ima i svoj okus.

Ovog velikog profesionalca pitali smo i kakva jela možemo skuhati kod kuće, a da nas izađu samo 15-20 kuna.

- Meso na maslinovu ulju uz malo povrća na maslacu i salata vrhunski je obrok, a potrebno je samo 15 kuna, za više novca možete napraviti čak i mali buffet stol - objašnjava Tomica.

Zaokret u karijeri glavnog kuhara vatrenih, sada je glavni chef KBC-a Osijek

Kod njega je želja za promjenama velika, no promjene su velikodušno prihvatili i ostali djelatnici bolničke kuhinje. Priznaje kako je bolnička kuhinja mnogo veća od kuhinje u kojoj je prije radio iako je kao hrvatski vojnik radio u kuhinji koja je hranila velik broj ljudi.

Velikoj promjeni raduje se i Josipa Mađarić, magistra nutricionizma, koja nam kaže kako posljednje dvije godine, od kada traje modernizacija bolničke kuhinje, Tomica Đukić bolnici rado pomaže svojim iskustvima.

Zaokret u karijeri glavnog kuhara vatrenih, sada je glavni chef KBC-a Osijek

- Kad smo dobili nove pećnice i robota za čišćenje povrća, Tomica je dolazio educirati kuhare, ali kad smo čuli da dolazi raditi u našu kuhinju, ipak smo ostali iznenađeni i bilo nam je čudno - govori Josipa Mađarić. Smatra kako je Tomica napravio plemenit čin jer svojim iskustvom želi pomoći Kliničkom bolničkom centru.

Na Tomicu Đukića i njegov pothvat iznimno je ponosno i ravnateljstvo Kliničkog bolničkog centra u Osijeku. Vjeruju da će svojim znanjem, iskustvom i motiviranošću podignuti njihovu uslugu na jednu novu razinu, a za to ima njihovu stopostotnu podršku.

Najčitaniji članci