Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Kuhao je Vatrenima, a sad je šef kuhinje u KBC Osijek: 'Želim podići kvalitetu bolničke hrane'

Kuhao je Vatrenima, a sad je šef kuhinje u KBC Osijek: 'Želim podići kvalitetu bolničke hrane'

Kuhar ‘vatrenih’ Tomica Đukić prvi je chef u Hrvatskoj koji se zaposlio u kuhinji neke bolnice. Svaki mu je dan izazovan, a kaže kako su i drugi slavni kuhari, poput Jamieja Olivera i Gordona Ramsaya, radili isti zaokret

VIDEO

Kad se pojavio natječaj za glavnoga kuhara u Kliničkom bolničkom centru Osijek, Tomica nije mogao odlučiti hoće li napraviti veliki preokret u svojoj karijeri.

- Čak i kad sam došao na razgovor, nisam bio načisto o odluci, ali ipak sam na kraju donio odluku o prelasku u KBC Osijek - govori nam skromni Tomica Đukić, za kojeg je prelazak u bolničku kuhinju novi izazov jer tehnički tako još nije radio.

POGLEDAJTE VIDEO: Nakon 16 godina rada u Hotelu Osijek promijenio je teren

Pokretanje videa...

Chef Tomica Đukić 00:35

Glavni razlog bila je želja za podizanjem kvalitete bolničke hrane. U njegovu djelovanju kao ugostitelja, upravo rad u bolnici nedostaje, što je još jedan razlog zašto se nakon 16 godina rada u najboljem slavonskom hotelu - Hotelu Osijek odlučio okušati na nešto drugačijem terenu.

- Rastali smo se u prijateljskim odnosima, jedna era je završena, a sad idem u nove pobjede - priča nam Tomica i dodaje kako su svi u KBC-u Osijek bili iznenađeni kad su vidjeli njegovu kuvertu s prijavom za posao.

Zaokret u karijeri glavnog kuhara vatrenih, sada je glavni chef KBC-a Osijek

Za njega je bolnička kuhinja nešto novo, a na prijavu za posao potaknula ga je i znatiželja jer je htio vidjeti kako će se snaći u novim uvjetima i kolike su mogućnosti za novi rezultat.

- Volio bih i u ovom dijelu ostaviti trag, svaki dan mi je izazovan jer još ne znam kako neke stvari funkcioniraju pa ih moram naučiti - objašnjava Tomica, koji trenutno uči više od 40 različitih bolničkih dijeta. Ono što će za njega biti jedan od većih izazova je promijeniti jelovnike s prehrambenim tehnolozima i nutricionistima, a pohvalio nam se kako su već počele pristizati lijepe povratne reakcije pacijenata na hranu. Tomica je i prije dolazio u bolnicu. Više puta je savjetovao osoblje kuhinje, tako da je otprilike bio upoznat s činjenicom da već dvije godine traje modernizacija strojevima za nove tehnike kuhanja - nabavljene su parnokonvekcijske peći, hladnjak za brzo zamrzavanje hrane...

- Sam ravnatelj procijenio je da se treba razjačati i ulagati u kuhinju. Godinama se ništa nije radilo, a ljudi koji su radili u kuhinji radili su u težim uvjetima. Sad imamo potpunu potporu ravnatelja i ravnateljstva - govori nam Tomica, koji jedva čeka da sve promjene počnu i da se vidi rezultat. Vrlo je važno, kaže nam, educirati djelatnike o korištenju najmodernijih strojeva, odnosno digitaliziranih mašina koje pomažu kod čuvanja nutritivnog sastava namirnica.

Jedini restoran koji radi u Belgiji: Glavni kuhar poslužuje goste u kamperima
Jedini restoran koji radi u Belgiji: Glavni kuhar poslužuje goste u kamperima

Zaokret poput velikih chefova

Za svoj karijerni preokret govori kako je u Hrvatskoj možda čudan, ali da svjetski poznati kuhari rade isto.

- Jamie Oliver i Gordon Ramsay isto su to učinili. Neću se hvaliti, ali mislim da sam prvi kuhar u Hrvatskoj koji se odlučio na ovakav pothvat. Nadam se da će ovo u Hrvatskoj biti jedna prekretnica, da će i ostali profesionalni chefovi slijediti moj primjer. Smatram kako svi klinički bolnički centri i poliklinike trebaju imati profesionalni tim - govori nam nasmijani chef Tomica, koji smatra kako je najvažnije ulaganje u segment prehrane i edukaciju ljudi o novim stilovima kuhanja.

U KBC-u Osijek prvenstveno se radi na podizanju kvalitete prehrane pacijenata, a kad se otvori restoran, koji je zatvoren zbog pandemijskih mjera, radit će se i na dizanju kvalitete prehrane samih djelatnika. Rezultat promjena mora se vidjeti kroz izvjesno vrijeme samo ako svaki dan uvedu neku novinu.

Poznato nam je kako je Tomica Đukić kuhar “vatrenih”, a on nam kaže kako je najvažnije da na svakome meniju naših nogometaša budu crveno meso, bijelo meso i riba.

Kvalitetna namirnica ima svoj okus

- Svaki dan moraju imati na izbor minimalno tri vrste namirnica. Mora se paziti na ugljikohidratni dio te trebaju imati velik izbor salata, povrća, voća i orašastih plodova. Kod deserta smo malo šturi, tu su pite i suhi kolači koji u sebi ne sadržavaju nezdrave masnoće. Sve se bazira na mediteranskoj kuhinji, uglavnom sol, papar, maslinovo ulje, svježe začinsko bilje, što pokušavamo sad polako uvesti i u bolničku kuhinju. Začinjavanjem hrane primarni je cilj da ona bude fina i ukusna - govori Tomica te kaže kako je bitno naglasiti da su igrači uvijek jeli svježe namirnice jer, kad je namirnica kvalitetna, onda ona ima i svoj okus.

Ovog velikog profesionalca pitali smo i kakva jela možemo skuhati kod kuće, a da nas izađu samo 15-20 kuna.

- Meso na maslinovu ulju uz malo povrća na maslacu i salata vrhunski je obrok, a potrebno je samo 15 kuna, za više novca možete napraviti čak i mali buffet stol - objašnjava Tomica.

Rent a chef Domagoj: Dolazim na zabave i kuham po željama
Rent a chef Domagoj: Dolazim na zabave i kuham po željama
Zaokret u karijeri glavnog kuhara vatrenih, sada je glavni chef KBC-a Osijek

Kod njega je želja za promjenama velika, no promjene su velikodušno prihvatili i ostali djelatnici bolničke kuhinje. Priznaje kako je bolnička kuhinja mnogo veća od kuhinje u kojoj je prije radio iako je kao hrvatski vojnik radio u kuhinji koja je hranila velik broj ljudi.

Velikoj promjeni raduje se i Josipa Mađarić, magistra nutricionizma, koja nam kaže kako posljednje dvije godine, od kada traje modernizacija bolničke kuhinje, Tomica Đukić bolnici rado pomaže svojim iskustvima.

Zaokret u karijeri glavnog kuhara vatrenih, sada je glavni chef KBC-a Osijek

- Kad smo dobili nove pećnice i robota za čišćenje povrća, Tomica je dolazio educirati kuhare, ali kad smo čuli da dolazi raditi u našu kuhinju, ipak smo ostali iznenađeni i bilo nam je čudno - govori Josipa Mađarić. Smatra kako je Tomica napravio plemenit čin jer svojim iskustvom želi pomoći Kliničkom bolničkom centru.

Na Tomicu Đukića i njegov pothvat iznimno je ponosno i ravnateljstvo Kliničkog bolničkog centra u Osijeku. Vjeruju da će svojim znanjem, iskustvom i motiviranošću podignuti njihovu uslugu na jednu novu razinu, a za to ima njihovu stopostotnu podršku.

Chefa Ramseya je raspametila hrana u Puli: Uživao je u ribi
Chefa Ramseya je raspametila hrana u Puli: Uživao je u ribi
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'