Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Kupljeni smoothie u sebi može imati i do 11 kockica šećera

ŠTO MANJE SOKA - BOLJE U kašama je više vlakana koja usporavaju razgradnju šećera i porast razine u krvi. Smoothie se lako radi: Izmiksa se voće, a može mu se dodati i povrće

10 komentara

Voćne napitke ili smoothieje rade od voćnog soka. Sadrže i voćnu kašu, ponekad i vodu, te sastojke poput kokosova mlijeka.

Kaša je samo pasirano voće, a sok sadrži manje vlakana. U analiziranim smoothiejima nema dodanog šećera. Onaj naveden u deklaraciji je prirodni šećer iz voća. Kako pri proizvodnji soka uništavamo stanice voća, šećer izlazi iz njih pa je u sokovima kao slobodni koji brzo podiže razinu šećera u krvi.

Freshly blended fruit smoothies of various colors and tastes NAKON VJEŽBANJA Savršen obrok: Smoothieji za brz povrat izgubljene energije

U bočici dnevna doza

Takav šećer, iako je prirodni iz voća, može djelovati negativno na zdravlje. U svježem voću šećer je u stanicama i sporije ulazi u krvotok. Analizirani smoothieji sadrže između sedam i deset grama šećera na 100 mililitara. No bočice sadrže oko 300 mililitara pa je u njima oko 30 grama šećera. U nekim zemljama EU-a, poput Velike Britanije, to je dnevna preporuka šećera za ljude koji dnevno unesu oko 2000 kalorija.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Svježe voće je zdravije

Energetska vrijednost analiziranih smoothieja je između 120 i 230 kalorija po pakiranju. Sokovi, pa tako i smoothieji, nemaju istu količinu vlakna kao svježe voće. Prehrambena vlakna usporavaju razgradnju šećera i porast njegove razine u krvi što je dobro. Pospješuju probavu i štite crijeva. Što je više cijelog voća, a manje soka, smoothie je kvalitetniji. Osim voća, neki sadrže dodanu vodu i kokosovo mlijeko, u kojem nema laktoze, ali ima zasićenih masnih kiselina koje mogu štetiti srcu unese li ih se previše u organizam.

S mlijekom je shake

Iako smoothieji sadrže voće u obliku sokova, pulpe ili kaše, bolji izbor je svježe voće. Na deklaraciji bismo trebali paziti na udio soka, jer što je njega više, više je i slobodnog šećera. Ako je smoothie pasteriziran, zagrijavanjem na oko 70 stupnjeva uništene su bakterije, ali i dio vitamina iz voća.

Želimo li sami napraviti smoothie, trebamo samo izmiksati razno voće, a možemo dodati i povrće. Jabuka je dobra baza, a uvijek je ima. Shake se razlikuje od smoothieja po tome što sadrži mlijeko i kremastiji je. Ako želimo shake s manje kalorija, možemo odabrati mlijeko s niskim udjelom mliječne masti.

Jogurt s voćem slađi je od 'pravih' smoothieja

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Dukatov b-aktiv smoothie s borovnicom i bananom je jogurt, iako mu u nazivu piše i smoothie, pa ga nismo uspoređivali s pravim smoothiejima. No ovaj jogurt sadrži više šećera od smoothieja. U bočici s 330 grama jogurta čak je 43,23 grama šećera, odnosno 10,8 kockica.

Najviše kalorija ima K Classic od ananasa i banane, čak 205 na 250 mililitara. To je kao u kečapu, a više nego u pola litre Coca-Cole.

250 ML - 19,99 KN
SPAR RED JUICE IMA 24 GRAMA ŠEĆERA I 125 KALORIJA. SADRŽI SOK NARANČE I JABUKE, KAŠU MALINE I BRUSNICE.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

330 ML - 8,99 KN
ENJOY ANANAS/BANANA IMA 33 GRAMA ŠEĆERA I 170 KALORIJA. SADRŽI SOK ANANASA, NARANČE I JABUKE TE KAŠU BANANE.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

250 ML - 7,99 KN
K CLASSIC JAGODA/BANANA IMA 30 GRAMA ŠEĆERA I 135 KALORIJA. SADRŽI KAŠE JAGODE I BANANA, SOK LIMUNA, NARANČE I GROŽĐA TE PULPU NARANČE.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

250 ML - 7,99 KN
SOLEVITA ANANAS IMA 29 GRAMA ŠEĆERA I 205 KALORIJA. SADRŽI SOK ANANASA I LIMUNA, KAŠE BANANA I MANGA TE KOKOSOVO MLIJEKO.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

250 ML - 7,99 KN
SOLEVITA JAGODA IMA 29 GRAMA ŠEĆERA I 136 KALORIJA. SADRŽI KAŠU JAGODE I BANANA. SOK I PULPU NARANČE TE SOK GROŽĐA.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

250 ML - 7,99 KN
K CLASSIC ANANAS/BANANA IMA 27,5 GRAMA ŠEĆERA I 205 KALORIJA. SADRŽI SOK ANANASA, KAŠE BANANA I MANGA TE KOKOSOVO MLIJEKO.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message