Obavijesti

Lifestyle

Komentari 50

Ruže za Valentinovo su ove godine skoro duplo skuplje, a evo koliko stoje veći buketi

Ruže za Valentinovo su ove godine skoro duplo skuplje, a evo koliko stoje veći buketi
9

Ruže su poskupjele u odnosu na prošlu godinu. Lani su za Valentinovo bile po 2,65 eura, a ove godine su 4 eura. Sve je poskupjelo, pa i cvijeće, dobavljači i uzgoj, kažu iz cvjećarne "Mali raj" u Rijeci

VIDEO

Valentinovo je za većinu parova najromantičniji dan u godini, kad svojem partneru ili partnerici posvećuju posebnu pozornost i ljubav dokazuju na razne načine, najčešće nekim darom. Tako boljoj polovici možete darovati parfem, čokoladu, bombonijeru ili klasiku - crvenu ružu. Iako bi bilo najbolje sve od navedenog u paketu, crvena ruža ipak je vječni klasik, koji ne smijete preskočiti. Ona je simbol divljenja, ljubavi i romantike. Zato samo za vas provjerili koliko koštaju crvene ruže na Dan zaljubljenih diljem Hrvatske, ali i koje se još cvijeće osim ruža najviše kupuje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Cvjećarnice 00:55

Cvjećarnica Monstera na Cvjetnom trgu u Zagrebu ove godine za Valentinovo prodaje crvene ruže po četiri eura, a ako želite da ona izgleda malo ljepše i da bude u celofanu, tad ćete izdvojiti pet eura. Imaju i bijele i ružičaste ruže.

- Osim ruža vrlo nam dobro idu tulipani, koji stoje 1,5 eura. Možete kupiti samo jedan ili napraviti buket, a izgledaju vrlo efektno ako ih uzmete u više boja - rekla nam je Đurđića Augustinović, vlasnica cvjećarnice, koja obrt vodi s kćeri Karolinom.

Na zagrebačkom Kvaternikovu trgu nalazi se cvjećarnica Fani, koja nudi ruže u crvenoj, bijeloj, ružičastoj, narančastoj i u boji ciklame. Cijena je 4-5 eura, a sve ovisi o dužini i boji cvijeta. I kod njih će ruža biti skuplja ako je u celofanu - tad stoji 5 eura.

- Prodajemo i mini ruže, koje koštaju 4 eura, super idu i zumbuli, koji su po 3 eura, a osim njih imamo tulipane, koji stoje 2 eura po komadu - rekla nam je cvjećarica Nikolina Kovačević i istaknula kako se za Valentinovo ipak najčešće kupuju klasične crvene ruže i njih najčešće kupuju mladi, a ostalo nabrojeno cvijeće više vole kupovati malo stariji ljudi.

Valentinovo do 10 €: Dar treba biti praktičan i prema bontonu
Valentinovo do 10 €: Dar treba biti praktičan i prema bontonu

U Splitu su ruže 3-4 eura

- Valentinovo više nije prigoda u kojoj se ruže daruju djevojkama ili suprugama nego za tu prigodu cvijeće kupuju i sinovi majkama ili mladići svojim prijateljicama kao znak poštovanja i naklonosti - kaže nam Desinela Grenc, vlasnica cvjećarnice Desinela u Splitu.

Split: Desinela Grenc, vlasnica cvjećarnice

Trendovi se, dodaje nam, mijenjaju, pa je tako, primjerice, dok je cvjećarnicu imala njezina majka, bilo popularno za Dan žena darivati orhideje pakirane u male plastične kutije. Danas su kutije također popularne, a riječ je o takozvanim flower box aranžmanima, kojima su muškarci za Valentinovo posebno skloni.

Gdje za Valentinovo: Isprobajte masažu sa zlatnim uljem ili se opustite uz morske valove
Gdje za Valentinovo: Isprobajte masažu sa zlatnim uljem ili se opustite uz morske valove

- Ne samo da su ove kutije lijepe nego se u njih među cvijeće mogu staviti i dodatni darovi, što izgleda fino i ne moraju misliti o dodatnom pakiranju. Često prije Valentinova imamo i narudžbe za bukete s više ruža, ali nekako je standardno da se kupuje po jedna - objašnjava nam Desinela, koja je prije nekoliko godina imala narudžbu za buket od 500 ruža, što je najveći koji je ikad napravila.

Split: Desinela Grenc, vlasnica cvjećarnice

- Cijena jedne ruže je od tri do četiri eura, poskupjele su 50 posto u proteklih nekoliko godina. Kako se nama dižu cijene u nabavi, tako moramo i mi, ne možemo ići ispod iako uvijek nastojimo kupcima izaći u susret - kaže Desinela.

U Rijeci se prodaju i plišanci s ružama

Iako ljudi najviše kupuju cvijeće na sam dan Valentinova, mnoge riječke cvjećarnice već su spremile razne ponude, bukete, aranžmane i nezaobilazne rezane ruže za prodaju.

Rijeka: Ponuda cvjetnih aranžmana uoči Valentinova

- Ruže su poskupjele u odnosu na prošlu godinu. Lani smo ih za Valentinovo prodavali po 2,65 eura, a ove godine su 4 eura, no nismo imali pritužbi. Sve je poskupjelo, pa i cvijeće, dobavljači, uzgoj - kažu iz cvjećarnice Mali raj na Trsatu. Za sada se najviše prodaju rezane pojedinačne ruže ili po pet u buketu, ukrašene zelenilom, koji stoji 27,50 eura.

Rijeka: Ponuda cvjetnih aranžmana uoči Valentinova

No osim toga, u ovoj cvjećarnici nude cijeli asortimani prigodnih cvjetnih darova s malim darovima, poput plišanaca, likera ili čokoladica. Mlađa populacija preferira kombinaciju plišanaca s ružama, koja stoji 46,27 eura, ili plišanog srca s tri ruže za 26,50 eura. Popularan je i buketić s plišanim medvjedićem i malim čokoladama za 48,50 eura.

Rijeka: Ponuda cvjetnih aranžmana uoči Valentinova

A stariji vole upakirane ruže u kutijama, tzv. flower boxove s čokoladicama za 25,92 ili flower box u obliku srca s ružama i čokoladicama za 43,78 eura, dok je onaj s likerom 44 eura. U ponudi su i kutijice s pojedinačnom orhidejom i čokoladicama za 24 eura ili ista takva s bočicom likera ili plišanim srcem za 27 eura.

XXL buket sa 101 ružom se nudi u Osijeku

U Osijeku u cvjećarnici Florista jedna crvena ruža košta pet eura.

Osijek: Slaven Pavlović, cvjećar Floriste

- Nekome je puno, no većini mojih klijenata nije jer sam ih razmazio ekskluzivnim aranžmanima, pa je mnogo onih koji su spremni platiti i XXL buket sa 101 ružom za 550 eura. Naravno da u ponudi imamo pojedinačne ruže, ali i u kombinaciji s medvjedićem i balonom. Za medvjedića sam osmislio majicu s imenom po želji i srcem, što se za sada najbolje prodaje - kaže Slaven Pavlović, vlasnik cvjećarnice.

Osijek: Slaven Pavlović, cvjećar Floriste

Možete naručiti i buket za 20-ak eura pa na više, kao i cvjetne boksove za 30-40 eura. 

Poznavanje 'jezika cvijeća' u 19. stoljeću smatralo se dijelom opće naobrazbe

Povezanost cvijeća s proslavom Valentinova seže u 19. stoljeće, kad su viktorijanci koristili bukete za slanje ljubavnih poruka. Te su geste nazvane "floriografija", odnosno "jezik cvijeća", i službeno su učvrstile romantični status crvene ruže, stoji u knjizi "The Language of Flowers". Slanje ruža tad je služilo kao sredstvo komunikacije za izražavanje osjećaja, a na prijelazu u 20. stoljeće u nekim se zemljama poznavanje jezika cvijeća smatralo dijelom opće naobrazbe. Zato je tad bilo potrebno znati što broj darovanih ruža poručuje.

ANKETA Slavite li Valentinovo?
ANKETA Slavite li Valentinovo?

Evo što znači svaki broj ruže koji poklonite voljenoj osobi:

  • 1 ruža - Ljubav na prvi pogled ili ti si još uvijek ta 2 ruže - Međusobna ljubav 3 ruže - Jednostavno 'volim te'
  • 6 ruža – Želim biti tvoj
  • 9 ruža – Vječna ljubav ili Želim biti s tobom zauvijek
  • 10 ruža – Ti si savršenstvo
  • 12 ruža – Ti si moja
  • 13 ruža – Imaš tajnog obožavatelja
  • 15 ruža – Žao mi je
  • 20 ruža – Vjeruj mi
  • 21 ruža – Posvećen sam ti
  • 24 ruže – Ja sam tvoj
  • 24 ruža – Čestitam (za rođendan, promaknuće, trudnoću)
  • 36 ruža – Zaljubljen sam do ušiju
  • 40 ruža - Moja ljubav je iskrena
  • 50 plus ruža – Moja ljubav ne poznaje granice

POGLEDAJTE VIDEO: RUŽE ILI TULIPANI? 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan
RAZLIČITO RAČUNANJE

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan

Zbog razlike u računanju, pravoslavni Uskrs najčešće pada tjedan dana nakon katoličkog i protestantskog, no ove godine je nakon čak pet nedjelja. Iduće godine će se računanja poklopiti