Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ljudski kostur: Znate li koja je kost najjača, a koja nepotrebna

Ljudski kostur: Znate li koja je kost najjača, a koja nepotrebna

ZANIMLJIVOSTI Tijekom deset godina svi su oštećeni dijelovi na kostima zamijenjeni novima. Građa kostiju je poput armiranog betona. Zbog kalcija su snažne, a zbog vlakana kolagena fleksibilne

VIDEO

Iako sam često glavni glumac u horor-filmovima, moja uloga u tijelu je itekako pozitivna. Nije da se hvalim, ali ja sam živo arhitektonsko čudo. Jedini imam kralježnicu, stoga meni pripadaju zasluge što svijetom hodate uspravno i uzdignute glave. Bez mene, vašega kostura, tijelo bi bilo tek “mesna okruglica”, odnosno hrpa organa, žila i kože. Protežem se od glave do pete i prstiju. Imam 206 kostiju te 230 pokretnih i polupokretnih zglobova koji u suradnji s mišićima omogućuju tijelu da se pokreće.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:49

Tijekom odrastanja nestaje mi 90 kostiju

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kad ste bili beba, imali ste manje kilograma, manje centimetara, manje kose, ali više kostiju - njih čak 300. Pitate se gdje je u međuvremenu nestalo više od 90 kostiju. Ne, nije me nitko opljačkao, samo sam pronašao praktičnije rješenje te su neke moje kosti tijekom rasta i razvoja udružile snage pa se spojile. Bez obzira na broj cipela, u svakom stopalu “stanuje” 26 kostiju, u ruci (uključujući i zglob) njih je 54, a 14 kosti tvori lice. Ako niste znali, broj kostiju u vratu čovjeka i dugom vratu žirafe je isti. Moja najduža kost je bedrena kost - femur.

Duga je otprilike četvrtinu visine. Kad je u uspravnom položaju, kost snagatorica može nositi težinu od čak jedne tone. Pri svakom vašem koraku kosti nose težinu koja je triput veća od težine vašeg tijela. Kad skakač s motkom pada na zemlju, svaki četvorni centimetar karlice izložen je pritisku od čak 1400 kilograma. Najjača kost je ipak donja vilica, koja može izdržati teret od 1600 kilograma. Najmanja kost u mojoj kolekciji nije veća od zrna riže. Ta se palčica među kostima zove stremen. Duga je oko tri milimetra, a nalazi se u srednjem uhu. Među mojim kostima ima i neslavnih rekordera - to su kosti ruku koje odrasli najčešće lome te ključne kosti koje najčešće lome mališani.

Tijelo ima kosti jače od čelika, a živci su dugi 72 kilometara
Tijelo ima kosti jače od čelika, a živci su dugi 72 kilometara

Moje kosti rade kao tim, ali imamo i mi crnu ovcu

Osim tvrdih kostiju, član moje koštane obitelji je i mekša hrskavica koja pomaže da se zglobovi pokreću glatko pa djeluje kao amortizer koji smanjuje trenje i trošenje kostiju. Sve moje kosti udružene su u tim, toč nije sve osim jedne. Jedina “solistica” koja se “duri” i prekinula je sve veze s drugima je hioidna, jezična kost. Ima oblik potkove, jedina je kost bez zgloba, a smještena je na bazi jezika, između brade i štitnjače. Iako vam se zbog suhonjavih kostura u muzejima možda čini da sam tek neživa armatura tijela, to nije istina.

Itekako sam žIv! Nadam se da to nećete i provjeriti

Pitajte bilo koga tko je slomio neku kost. Imam vlastitu mrežu živaca i krvnih žila koje opskrbljuju koštane stanice, osteocite. Osim toga, kosti se čitav život razgrađuju i ponovno izgrađuju, a najjače su i najgušće u 20-godišnjaka. Kad se kost slomi, njezine stanice odmah kreću na posao te je popravljaju. Kad vi prolazite kroz ludu fazu puberteta, ja izlazim iz faze rasta. Točnije, moje kosti tad prestaju rasti u dužinu, a njihova se gustoća i čvrstoća nastavljaju mijenjati do kraja života. U kostima kao tim rade dva tipa stanica. Osteoklasti koji razgradnjom stare tvore mjesto za novu koštanu tvar te osteoblasti koji su zaduženi za obnovu i izgradnju novih kostiju.

Fotolia

Građen sam poput armiranog betona

Tijekom deset godina svi su oštećeni dijelovi na kostima zamijenjeni novima. Građa mojih kostiju je poput armiranog betona. Izgrađene su od kvalitetnoga “građevinskog materijala” - kalcija, fosfora, natrija i drugih minerala te kolagenih vlakana. Zbog kalcija su snažne, a zbog vlakana kolagena fleksibilne te sam ujedno i jak, ali i vrlo lagan te fleksibilan. Kosti su ispunjene crvenom i žutom tvari koja se zove koštana srž te ima funkciju elektrane. Starija, žuta srž je skladište rezervi masti, a crvena srž je tvornica bijelih i crvenih krvnih zrnaca.

Nedostatak sna u menopauzi povezano s krhkijim kostima
Nedostatak sna u menopauzi povezano s krhkijim kostima

Anđeo sam čuvar svih organa

Moje kosti su i okvir koji štiti nježne unutarnje organe tijela. Lubanja tako štiti mozak, kralježnica, odnosno moždina, čuva složeni snop živaca, a srce i pluća zaštićeni su kostima prsnoga koša. Kosti mogu i čuti, odnosno imaju važnu ulogu u mehanizmu sluha. Tri minijaturne kosti smještene u uhu - čekić, nakovanj i stremen, pomažu vam da čujete zvukove iz okoline. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:31
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru