Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Mali kućni detox program za blistavu i zdravu kosu, kožu...

Mali kućni detox program za blistavu i zdravu kosu, kožu...
1

Zdravlje kose i kože ogledalo je zdravlja cijelog tijela. Suha koža, bore, tamni podočnjaci, akne te beživotna, krhka, oštećena kosa često su znak da je prehrana siromašna hranjivim tvarima

VIDEO

Zelena i crvena glina, soda bikarbona, maslinovo i avokadovo ulje, morska sol i eterična ulja, neki su od djelotvornih sastojaka malog, ali efikasnog kućnog detoks programa. Detoks maska od zelene gline i piling za tijelo od morske soli pomoći će koži da se razbudi iz zimskog sna, a kosa će zablistati u punom sjaju nakon četverotjednog pranja crvenom glinom, kaže aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović, Wellness manager centra Laurus SlowSpa.

Sve sastojke koji su vam potrebni za kućni detoks kože i kose možete nabaviti u dobrim prodavaonicama zdrave hrane, biljnim ljekarnama i specijaliziranim trgovinama. Da biste pripravili detoks masku za lice od zelene gline, keramičkom ili drvenom žlicom ili drvenom špatulom pomiješajte 10 g zelene gline i 5 g sode bikarbone.

Top savjeti kako prepoznati da pijete premalo vode - pripazite!
Top savjeti kako prepoznati da pijete premalo vode - pripazite!

U mješavinu dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja te lagano dolijevajte malo destilirane vode dok ne dobijete kremastu smjesu. Masku nanesite na čisto lice te ju ostavite da djeluje 5 minuta, a potom dobro isperite. Za masnu i nečistu kožu napravite 6 -7 tretmana zaredom 2-3 puta tjedno, za mješovitu 1-2 puta tjedno, a za normalnu i suhu kožu jednom tjedno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vrlo je važno, naglašava naša sugovornica, da napravite 7 tretmana zaredom, no u različitim vremenskim periodima. Zelena glina dubinski će očistiti kožu, izvući će nečistoće na površinu te lagano pilingirati kožu, kaže aromaterapeutkinja Pažin Morović.

DOMAĆI PILING ZA TIJELO

Za domaći piling za tijelo od morske soli i zelene gline potrebno vam je 50 g sitne morske soli, žlica zelene gline, 3 žlice avokadovog ili suncokretovog hladno prešanog ulja, 5 kapi eteričnog ulja čempresa ili ružmarina kemotip 1,8 cineol i 10 kapi eteričnog ulja usplođa grejpa.

Drvenom ili keramičkom žlicom pomiješajte sve sastojke i time ispilingirajte tijelo jednom tjedno. Piling će ukloniti mrtve stanice i nečistoće s površine kože te će se pospješiti stvaranje novih stanica i proces obnavljanja kože nakon kojega će ona biti baršunasta i meka, kaže Pažin Morović.

Piling kože obavezno napravite prije nanošenja detoksikacijskih ulja jer će ona tada dublje prodrijeti u kožu čime će i djelovanje ulja biti jače. Za detoksikaciju su odlična eterična ulja cedra, ružmarina, timjana, naranče, mandarine, grejpa koja toniziraju i zatežu kožu. No, oprez, citrusna ulja ne nanosite prije izlaganja suncu ili solariju.

PRANJE KOSE CRVENOM GLINOM

Pokušajte tijekom mjesec dana izbaciti klasične šampone za pranje kose te kosu perite pastom od eteričnih ulja i crvene gline. Pomiješajte 50 g crvene (ili smeđe) gline s destiliranom vodom tako da dobijete gustu pastu. Dodajte joj 1- 2 kapi eteričnog ulja limuna. Pastom, baš kao šamponom, istrljajte kosu i vlasište te potom nekoliko puta dobro isperite, savjetuje aromaterapeutkinja Pažin Morović

ANTICELULITNO ULJE

100 ml avokadovog, hladno prešanog biljnog ulja pomiješajte s 20-ak grama praha centelle. Spremite mješavinu u staklenku i dobro zatvorite te ostavite da se namače 2 tjedna. Nakon toga procijedite ulje od taloga te ga upotrebljavajte za tretiranje celulita i strija. Saveznici u borbi protiv celulita su i papar, đumbir, cimet te druga začinska ulja koja snažno pospješuju metabolizam i oslobađanje masnoća.

Fotolia

NE ZABORAVITE NA DETOKSIKACIJU UMA!

Prilikom programa detoksikacije ne zaboravite očistiti i um! Šetnje prirodom, druženje s osobama koje volite, kućni ljubimci, pospremanje nereda…sve će vas to napunit novom, svježom energijom, kaže aromaterapeutkinja Anamarija Pažin Morović. Ljepota dolazi i iznutra, stoga, osim preparatima izvana, kosu i kožu treba njegovati i zdravom prehranom obogaćenom detoks namirnicama.

ZA SJAJNU KOSU I KOŽU

- Zdravlje kose i kože ogledalo je zdravlja cijelog tijela. Suha koža, bore, tamni podočnjaci, akne te beživotna, krhka, oštećena kosa često su znak da je prehrana siromašna važnim hranjivim tvarima - upozorava, nutricionistica Kimberly Snyder koja sastavlja i jelovnike brojnim zvijezdama među kojima su Drew Barrymore i Dite Von Teese.

Autorica knjige „Beauty Detox namirnice“ tvrdi da upravo kosa plaća vrlo visoku cijenu loše prehrane. Naime, kosa nije na VIP popisu organa neophodnih za preživljavanje te stoga tijelo na njoj „štedi“ i ona, ukoliko je prehrana siromašna hranjivim tvarima, postaje beživotna, tanka i lomljiva. No dobra je vijest što je kosa organ koji se najbrže obnavlja te jedini organ koji se može ciklički obnavljati tijekom čitavog života.

7-dnevni detoks tijela: Mungo grah i riža za povratak energije
7-dnevni detoks tijela: Mungo grah i riža za povratak energije

Na popisu namirnice koje će nakon zimskih mjeseci kosi brzo vratiti zdrav sjaj su sjemenke bundeve i mrkva. Sjemenke bundeve su odličan izvor cinka, sumpora i vitamina A, a kada se uzimaju zajedno, ta tri sastojka igraju važnu ulogu u izgradnji jake kose. Bundevine sjemenke sadrže i vitamine B skupine, uključujući biotin koji je ključan za jačanje tanke i krhke kose te pospješuje rast kose.

U jelovnik ubacite i mrkvu koja je bogata beta-karotenom kojeg tijelo pretvara u vitamin A neophodan za sjajnu kosu i dobro hidratizirano vlasište koje je temelj za rast zdrave kose, kaže slavna nutricionistica. Sivkasta koža bez sjaja nije samo posljedica hladnih, zimskih mjeseci, već nerijetko i znak da su debelo crijevo ili žučni mjehur zagušeni toksinima te im treba detoksifikacija.

POSPJEŠITE PROBAVU!

To može biti posljedica prehrane koja obiluje mliječnim proizvodima ili hranom prženom na ulju životinjskog ili biljnog podrijetla. No, koža može postati beživotna čak i ako se hranite zdravo, ali vaše se tijelo ne pročišćava dovoljno učinkovito uslijed čega se u organizmu nakupljaju toksini. Da biste to spriječili pospješite probavu! Idealna namirnica za to je ananasom jer obiluje vitaminom C koji ima važnu ulogu u stvaranju kolagena te proteinima koji su važni u procesu obnavljanja kože.

Kao jak digestiv i jabučni ocat pospješuje probavu, djeluje protiv zatvora te stimulira proizvodnju želučane kiseline te pospješuje izbacivanje toksina. U proljetnom čišćenju tijela koje je nužno za zdravu kosu i kožu, pomoći će i luk. Sadrži flavonoide koji stimuliraju proizvodnju glutationa, najvažnijeg antioksidansa koji čisti jetra od toksina.

Da biste beživotnoj koži vratili zdrav sjaj, dnevnu prehranu obogatite voćnim sokovima ili frapeima koji sadrže špinat, celer, jabuke banane i zelenu salatu. Umjesto prženja na ulju, čak i maslinovom, meso pecite na roštilju, ili još bolje kuhajte te jedite što više juha od povrća, a smanjite ili potpuno izbacite mliječne proizvode.

Dobrim se mastima možete opskrbiti iz avokada i ostalih cjelovitih biljnih namirnica. U prehranu ubacite i sjemenke lana koje sadrže značajnu količinu omega 3 masnih kiselina te doprinose pravilnom omjeru esencijalnih masnih kiselina u organizmu što je preduvjet za njegovo normalno funkcioniranje. Omega-3 masne kiseline sprečavaju i upale koje za posljedicu mogu imati suhu i oštećenu kožu.

Jetra filtrira toksine te otpadne tvari odlaze u debelo crijevo. No, kada je taj važan organ prezagušen otrovima i otpadnim tvarima, toksini se iz tijela moraju izbaciti kroz kožu kao eliminacijski organ te tada nerijetko nastaju bubuljice, prištići i akne. Beauty namirnica koja to može učinkovito spriječiti je kokosov jogurt koji sadrži korisne bakterije (probiotike), a ne sadrži mlijeko koje je mnogima teško probavljivo te može biti okidač za akne.

KOKOSOV JOGURT

Možete ga napraviti sami kod kuće. U blender stavite 2 kokosa, šalicu bademovog mlijeka ili kokosove vode, malo nerafinirane soli, žlicu prirodnog zaslađivača i dvije žlice svježeg soka od limuna te miješajte 2 minute.

Za čišćenje organizma posebno je djelotvorno ulje borovice koje tonificira bubrege, drenira i potiče izlučivanje tekućine iz organizma. Ulje čempresa jača stijenke krvnih žila i kapilare te poboljšava cirkulaciju i ubrzava detoksikaciju.

Kokosovim uljem njegujte kosu, skinite šminku i obnovite kožu
Kokosovim uljem njegujte kosu, skinite šminku i obnovite kožu

CELER I BANANE BRIŠU PODOČNJAKE

Celer je vrlo moćna detoks namirnica koja pospješuje zdravlje kože, uravnotežuje razinu kalija i natrija te pridonosi izbacivanju viška tjelesne tekućine, što pomaže da se smanji natečenosti u cijelom tijelu, a posebno podbuhlost osjetljivog područja oko očiju. U borbi protiv podočnjaka pomažu i banane. Bogate su vitaminom B6 i magnezijem koji djeluju protiv nesanice te poboljšavaju kvalitetu sna.

Pročitajte još i ovo: Kako prestati biti ovisna o shoppingu?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...