Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Malim obrocima pobijedite neugodne simptome žgaravice

Malim obrocima pobijedite neugodne simptome žgaravice
1

Stop žarenju! Simptome će ublažiti gorke biljke poput potočarki i artičoka, a čak i čokolada može pogoršati osjećaj žarenja, a najbolja obrana su jogurt i kim

VIDEO

Šaka badema kratkotrajno ublažava simptome žgaravice, a za neutralizaciju želučanih kiselina pomoći će i samo jedna banana na dan, tvrdi nutricionistica Sandra Marić Bulat. Neugodno žarenje, što se iz želuca širi prema prsima i vratu, izazvano je prekomjernim izlučivanjem želučanih kiselina, a namirnice koje se teže probavljaju lako mogu pogoršati simptome žgaravice. 

Tako će problem pogoršati začinjena hrana (curry, čili, papar), paprena metvica, kava, alkohol, umak od rajčice, ukiseljeno povrće, ocat, senf i čokolada. Također, trebalo bi izbjegavati citrusno voće te sokove od naranče. Muči li vas žgaravica, izbjegavajte salate od sirovog povrća (krastavac, luk, rotkvica, paprika), a ako ih pripremate, umjesto octa upotrebljavajte limun. Valja pripaziti i s masnom te prženom hranom, koja potiče izlučivanje kiselina i zadržava hranu u želucu.

- Patite li od čestih žgaravica, nastojte izbjegavati obilne i teške obroke, osobito prije spavanja. Radije jedite pomalo, više puta na dan, te izbjegavajte ležanje nakon jela - savjetuje S. Marić Bulat. Prije obroka popijte vodu s peršinom, čičkom ili maslačkom s dodatkom hmelja i matičnjaka ili bez. 

Sirevi i nezrelo voće otežavaju probavu

Kava i jaki čajevi, kao i alkohol, nadražuju želudac te ometaju probavu, posebno ako se piju uz obrok, ističe S. Marić Bulat. Gazirana pića uzrokuju vjetrove, a nezrelo voće otežava probavu.

- Sirevi, osobito oni masniji, zbog visokog udjela masnoća usporavaju probavu, pa ih se ne preporučuje jesti kasno navečer - napominje.

Lakše je uz koromač i kim

Za smanjenje simptoma tijekom dana pijte mješavinu 1 i 1/2 l vode te nekoliko žlica kima. Uz anis i komorač djelovat će još bolje. Koromač i kim čak je poželjno žvakati nakon obroka, ističe S. Marić.

Minerali u borbi protiv žgaravice

Kalcij neutralizira želučanu kiselinu, pa je preporučljivo piti jogurte, koji sadrže i korisne bakterije nužne za pravilnu probavu. I magnezij uklanja višak kiseline, a vrlo je bitan i unos cinka, tvrdi Sandra Marić.

Olakšanje uz jabuke i zelje

Odlična je kombinacija klinčića, cimeta i đumbira s vodom. Pije se triput na dan. Žgaravicu će uspješno smiriti i ružmarin, kadulja, metvica, kopar, estragon, jabuke, zelje, mrkva, maslinovo ulje, jaja te peršin.

Anis i med za manju kiselost

Čajevi se preporučuju piti mlaki. Vrući će pogoršati simptome. Žgaravicu će ublažiti bosiljak, kao i kućna mješavina od šalice vode, žlice anisa te žlice meda. Kako bi se smanjila kiselost, preporučuje se piti triput na dan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci