Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
0 komentara

Mame diljem svijeta, udahnite i riješite se društvenog pritiska

S jedne strane dobra žena voljna je žrtvovati sebe za dobrobit svoje obitelji. S druge strane, američke žene su naučene da slijede svoje snove i osobno se ističu i grade

Foto: Dreamstime
0 komentara

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: MAMIN MOZAK - FASCINANTNA JE PRILAGODBA NA POVJERENI ŽIVOT

Često se majke prije poroda ili nakon poroda osjećaju tjeskobno. Muče ih misli hoće li sve biti kako treba, hoće li uspjeti u svemu, kako će se ponašati i slično. Sve što naprave i što rade predstavlja im veliku odgovornost, piše NY Times.

POGLEDAJTE VIDEO: Majka hrabrosti: pomognimo njenoj kćeri

Godine 1996. dr. Sc. Sharon Hays, sociologinja, skovala je termin 'intenzivno majčinstvo' kako bi opisala roditeljstvo koje je usmjereno na dijete, emocionalno upijajuće, naporno i financijski skupo. Još uvijek živimo u svijetu u kojem većina majki, čak i dok radi izvan kuće, trpi glavni teret kućanskih poslova. Čini se da pandemija koronavirusa samo pojačava taj pritisak.

Martha Beck, doktorica znanosti, sociologinja i životna trenerica, provela je više od 20 godina podučavajući žene kako se oslobađati društvenih pritisaka. 

U svojoj knjizi 'Slomljena točka: zašto se žene raspadaju i kako mogu ponovno stvoriti svoj život', dr. Beck je napisala da patnja koju neke žene osjećaju se svodi na kontradiktorne i nepomirljive vrijednosti. Doktor Beck je napisao da je s jedne strane dobra žena voljna žrtvovati sebe za dobrobit svoje obitelji. S druge strane, američke žene su naučene da slijede svoje snove i osobno se ističu i grade.

Često se majke znaju osjećati kao da ne rade ništa kako treba, te smatraju da je na njima veliki teret. S jedne strane biti 'mučenik' znači doživljavati bol i uništiti sebe radi drugih. 

Što možete učiniti?

Dajte sve od sebe

Novinarka New York Timesa razgovarala je s dr. Beckom o 'mučeništvu' majki, a ona je rekla da majke danas imaju svako pravo osjećati se ljuto, ali držanje te patnje u sebi je 'recept za očaj.' 

Što više dajete svom poslu, više krivnje osjećate kod kuće. Što se više ističete kod kuće, više se osjećate zaostalo na poslu. Mame se mogu stisnuti u sve manji i manji kutak, sve dok ne ponestane mjesta. Nažalost za ljutnju i bespomoćnost uvijek će biti mjesta. Ovdje rješenje nije za žene da rade više ili da budu 'nešto više'.

Foto: dreamstime

Čak i ako ne podlegnete pritisku intenzivnog majčinstva i dalje osjećate mentalno opterećenje potpomognuto nedostatkom dobrih opcija za skrb o djeci.

Mentalni stres življenja sprječava mnoge majke da budu u potpunosti prisutne sa svojim obiteljima. To dovodi do osjećaja nepovezanosti i besmislenosti.

Da biste u potpunosti shvatili kako majčinsko 'mučeništvo' utječe na vaš život, vodite evidenciju o određenim situacijama u kojima ste krenuli neumjereno i olakšali život svojoj djeci ili partneru. Zatim pratite kako ste se osjećali prema sebi nakon tog događaja i pratite promjene u ponašanju prema obitelji. 

Pomirite se s krivnjom

Kad se svjesno ili nesvjesno identificirate kao mučenik, žrtvujete svoju sposobnost osjećaja punog raspona emocija. Krivnja nije izbor koji je pred vama. To je jednostavno poznato mjesto vašem mozgu. Krivnja ne mora biti vaš kompas. To može biti samo osjećaj koji je tu.

Foto: Dreamstime

Donesite odluke koje će vas dovesti do osjećaja olakšanja u vašem tijelu. Na primjer, kad se suočite s tim peći kolačiće za izlet ili večer provesti gledajući omiljeni Netflixov show, odvojite malo vremena i obratite pažnju na svoje tijelo. Koja opcija vodi do oslobađanja napetosti u vašim ramenima? Odaberite opciju koja čini da se vaše tijelo osjeća opuštenije. Svi se ti mali koraci grade jedan na drugom. Što se više povezujete sa svojim tijelom, to je lakše donositi veće odluke iz mjesta jasnoće.

Recite ne 

Postavite granice i vratite stvari u normalu. Ne očekujte da će vam netko drugi dati dopuštenje za to. Gledajući u svoj raspored pronađite jednu situaciju, ma koliko malu, u kojoj možete vršiti kontrolu i komunicirati svoje granice.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak:

MAMA FOTOGRAFKINJA I LOLA (5) OŽIVLJAVAJU KULTNE NASLOVNICE

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message