Lifestyle

Komentari 0

Možemo li se odmoriti dok traje rad od kuće? Ipak postoje načini

Možemo li se odmoriti dok traje rad od kuće? Ipak postoje načini

Ako radite od kuće imate mogućnost nakratko zadrijemati, kaže Utz Niklas Walter iz njemačkog Instituta za profesionalno zdravstveno savjetovanje. No nemojte zaspati na zaspati dulje od 15 minuta

Rad od kuće tijekom pandemije koronavirusa postao je svakodnevica za mnoge. Nije nam se izmijenio samo način rada, već i način na koji se odmaramo. Umjesto da ručak pojedemo u restoranu s kolegama, sada 'progutamo' sendvič, istodobno provjeravajući e-mailove. Kako to izmijeniti?

POGLEDAJTE VIDEO (majka tjednima nije vidjela djecu zbog korone):

- Iznimno je važno isključiti se, pokušati se odmaknuti od posla u pauzi za ručak - kaže Utz Niklas Walter iz njemačkog Instituta za profesionalno zdravstveno savjetovanje (IFBG).

Dobra je zamisao na pametnom telefonu aktivirati funkciju "letenja".

- Da sam u vrijeme pauze za ručak bio u kantini s kolegama, vjerojatno ne bih odgovarao na telefonske pozive. Ako ni to ne pomogne, spremite mobitel u manji sef ili ladicu radnog stola koju možete zaključati. To je odličan način da vam pogled ne bude neprestano usmjeren prema ekranu - kaže Walter.

Osobe koje žive same i nedostaje im razgovor s drugim osobama, za vrijeme pauze mogu dogovoriti ručak s njima. U idealnom slučaju trebalo bi voditi računa i o tome da, kada radeći od kuće dogovorite ručak izvan doma, ne otiđete predaleko jer biste i na taj način mogli biti izloženi nepotrebnom stresu. No Walter kaže da i ta odluka ovisi o pojedincu i o tome želi li pauzu provesti s drugim osobama. Dodaje da će introverti vjerojatno radije i pauzu za ručak provesti u restoranu bez tuđeg društva. 

Osim pauze za ručak, svi koji rade od kuće trebali bi pokušati uvesti još nekoliko kratkih pauza u svoj dnevni raspored. Ako radite od kuće "imate mogućnost nakratko zadrijemati", kaže Walter. Možete leći na sofu, no važno je ne zaspati dulje od petnaestak minuta.

- Namjestite alarm budilice na 17 do 20 minuta kako biste bili sigurni da nećete utonuti u duboki san - savjetuje.

Zbog pandemije koronavirusa i praznici će ove godine biti drukčiji, a dulja su putovanja još uvijek vrlo neizvjesna. No Walter u svakom slučaju preporučuje promjenu sredine, osobito ako se vaš dom pretvorio i u ured.

- Ako ste u mogućnosti, pokušajte 'pobjeći' od kuće i promijeniti sredinu na nekoliko dana - savjetuje. 

I posljednje, ali ne i najmanje važno: u vrijeme odmora isključite kompjutor i ostalu opremu iz 'kućnog ureda' čim završite s poslom predviđenim za taj dan ili dok ste na odmoru, osobito ako se ona nalazi u kuhinji ili u spavaćoj sobi.

Najčitaniji članci