Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Na mobitelu ćemo moći vidjeti kako 'prdac' putuje kroz nas

Australski znanstvenici razvili su elektroničku kapsulu koja očitava razinu plinova u crijevima. Spojena je s prijamnikom i aplikacijom na mobitelu i daje rezultate u stvarnom vremenu

Foto: Peter Clarke/RMIT University
0 komentara

Australski znanstvenici prije otprilike dvije godine razvili su elektroničku kapsulu koja se može progutati, pa očitava razinu plinova u ljudskim crijevima, a sada su dovršena i prva klinička ispitivanja njene efikasnosti. Kapsula se spaja s prijamnikom i aplikacijom na mobitelu, putem koje se očitava razina plinova od želuca do crijeva u stvarnom vremenu, što omogućava dijagnostiku problema u probavnom sustavu, odnosno može pomoći da se utvrdi zbog čega pacijent osjeća nadutost, ili ima problema s vjetrovima. 

Tim stručnjaka vode dr. Kourosh Kalantar-Zadeh iz RMIT University i dr. Peter Gibson iz Monash University, objavljeno je ovih dana u časopisu Nature Electronics

POGLEDAJTE VIDEO: 

Autori izvješća vrlo su optimistični oko toga kako očitanje plinova preko  kapsuli može pomoći u tome da se razjasne promjene u svakom dijelu crijeva, djelovanje mikroba te problemi koje mogu izazvati u probavnom sustavu, što je dosad bio veliki izazov. Pregledi su dosad podrazumijevali pretragu invazivnim cijevima koje su se provlačile kroz crijeva, što je za pacijente neugodno.

S druge strane, već i rana ispitivanja kapsule pokazala su da ona može osigurati vrlo kvalitetne informacije o tome kako nastaju crijevni plinovi i vjetrovi te kako na to utječu različite namirnice. 

SUPERHRANA Saveznik probave: Ova hrana čuva crijeva i sprječava rak

Kapsula je dugačka oko 26 milimetara i ima vanjski promjer od 9,8 milimetara, što je veličina veće kapsule vitamina, a prvotno je testirana na svinjama. Plastični omotač sadržava senzore na nekoliko vrsta plina. Najprije je testirana na zdravim ljudima, Trebalo je otprilike 20 sati da prođe od usta do izlaza iz crijeva, s tim da se oko 4,5 sati zadržala u želucu, oko 2,5 sata u tankom crijevu, a onda je oko 13 sati putovala kroz debelo crijevo. Cijelo to vrijeme, kapsula je 'slala' mjerenja razine plina u pojedinim dijelovima probavnog sustava, prenosi portal Ars Tehnica

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

U sljedećem pokusu, ispitanik je pilulu progutao dva puta. Prvi puta nakon što je dva dana jeo namirnice s visokim udjelom vlakana (50 grama na dan), a onda dva tjedna kasnije, nakon što je dva dana jeo hranu s niskim udjelom vlakana (15 grama dnevno). 

ZA BOLJE SUTRA Hrana koja čuva vaša crijeva: Mahunarke, kelj, plava riba...

U prvom slučaju, pilula je kroz sustav putovala oko 23 sata, no nije bilo ugodno. Zbog povećanog udjela vlakana pacijent je osjećao abdominalnu bol, a tijekom prvih 4 sata pilule u crijevima je zabilježen je porast udjela CO2, što upućuje na razvoj loših mikroba. Štoviše, analiza fekalnih bakterija u ovoj fazi pokazala je da postoji povećani udio mikroba koji loše utječu na zdravlje crijeva. 

Problema je bilo i kod scenarija s niskim udjelom vlakana. Piluli je trebalo čak nešto više od tri dana da izađe iz organizma,  nakon 13 sati u želucu, 5,5 sati u tankom crijevu i čak 54 sata 'mučenja' po crijevima.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Štoviše, nakon 34 sata stručnjaci su pacijentu dali obrok s visokim udjelom vlakana, s ciljem da ubrzaju izbacivanje. Značajan pad razine plina H2 ukazao je na  zaustavljanje fermentacije u crijevima, a ponovo se počela uspostavljati oko 12 sati nakon što je pacijent pojeo hranu bogatu vlaknima.

Na kraju su pilulu testirala još četiri zdrava pacijenta, od kojih su dva jela hranu bogatu vlaknima, a druga dvojica onu s niskom razinom vlakana. Rezultati su bili vrlo slični kao i kod prethodnog istraživanja na jednome pacijentu. 

SUHE ŠLJIVE, RIŽA... 15 namirnica koje će pomoći da vam crijeva stalno dobro rade

Inženjer strojarstva Benjamin Terry, sa Sveučilišta Nebraska zaključuje da kapsule imaju izuzetan potencijal za to da nam pomognu rasvijetliti funkcionalne aspekte mikrobioma u crijevima te to na koji način reagiraju na određene vrste hrane. Kaže kako vjerojatno neće trebati dugo prije nego takva pilula postane dio rutinskih posjeta liječniku radi dijagnostike.    

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message