Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Najstarije traperice prodane su za oko 100.000 eura - Levi's tvrdi da ih nisu oni napravili

Najstarije traperice prodane su za oko 100.000 eura - Levi's tvrdi da ih nisu oni napravili

Radničke hlače pripadale su trgovcu iz Oregona, a nađene su kao dio inventara olupine broda koji je potonuo sredinom 19. stoljeća. Aukcijska kuća veli da su Levi's, no u toj kompaniji to negiraju

VIDEO

Modni predmet ima veću vrijednost kad se zna tko ga je izradio, platio, nosio te koji je njegov životni put - iako je dosta toga poznato o najstarijim trapericama na svijetu koje su krajem prošle godine na aukciji Holabird Western Americana Collections prodane za oko 100.000 eura, ne zna se zapravo tko ih je proizveo.

Radne hlače iz doba zlatne groznice pripadale su čovjeku po imenu John Dement, trgovcu iz Oregona koji se borio u meksičko-američkom ratu koji se dogodio između 1846. i 1848. Povijesni spisi otkrivaju da je Derment bio na brodu SS. Srednja Amerika, poznatom i kao Zlatni brod, a koji je potonuo u blizini obale Sjeverne Karoline 1857. s 425 putnika i teretom zlata koje danas vrijedi oko 700 milijuna eura.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zagreb, Tekstilno tehnoloski fakultet, Korzeti reciklaza i odrzivost. 01:59

Olupina je pronađena tek 1988., a tehnički vrlo komplicirano izvlačenje blaga trajalo je donedavno. Uz zlato, pronađene su i brojne druge stvari, kao i traperice koje su se našle u fokusu rasprave. Naime, otkako je svijet ušao u potražnju za vintage draguljima, početkom milenija, ovakve stvari postižu visoke cijene te je činjenica da je dosta brodova još uvijek potopljeno - pitanje je kakva blaga kriju.

Crna je apsolutni zakon: Retro look uz kratki prsluk s gumbima
Crna je apsolutni zakon: Retro look uz kratki prsluk s gumbima

Ovih dana sve je glasnija rasprava od kuda su te traperice, za sada najstarije i najskuplje na svijetu - iako katalog prodaje aukcijske kuće ističe da su hlače jedan od prvih modela koje je proizveo Levi Strauss.

Stručnjaci su napisali da je 'dio s pet gumba gotovo identičan današnjem Levi’su, uključujući točan stil, oblik i veličinu samih gumba. Ne vjerujemo da je to slučajnost, piše nss.

Međutim, postoji jedan mali, ali ključni problem - brod S.S. Central America potonuo je 16 godina prije nego što je Levi Strauss otvorio svoju trgovinu 1873. godine. Osim toga, hlače je pregledala glavna arhivistica Levija, povjesničarka Tracey Panek, ističe da na hlačama nema oznaka, a gumbi i zakovice potpuno su drugačiji od onih koje je radio Levi.

Izjavila je da smatra da to nisu Levi Strauss traperice.

No, s njom se ne slaže povjesničar Robert D. Evans, koji zaključuje da je Levi Strauss prije otvorenja trgovine radio traperice za rudare zlata te da su ovo neke od prvih traperica koje je napravio. Naime, kad je brod poginuo, Levi se već doselio u Ameriku iz Bavarske u kojoj je rođen te je radio u obiteljskoj trgovini u New Yorku.

Moda na sudu: Kuća Hèrmes je dobila slučaj protiv digitalnog umjetnika Maisona Rothschilda
Moda na sudu: Kuća Hèrmes je dobila slučaj protiv digitalnog umjetnika Maisona Rothschilda

Ističe da su toliko slične da vjeruje da su to Levi's, no originalna kompanija i dalje ističe da to nije istina. Činjenica da je Levi's bio prvi koji je proizvodio taj odjevni predmet pod patentom, no ne možemo zapravo znati je li netko prije njega uistinu radio slične stvari.

Tko god da ih je proizveo, napravio je uistinu jedan super kvalitetan modni komad koji živi više stoljeća. Gotovo da je - neuništiv.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom
Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci