Lifestyle

Komentari 16

Nakon 10 godina: Pande su se parile kad su zatvorili zoološki!

Nakon 10 godina: Pande su se parile kad su zatvorili zoološki!

Beba panda možda je začeta u Ocean Park zoološkom vrtu u Hong Kongu nakon što su se ovaj tjedan pande Ying Ying i Le Le parile i to tek kad su dobili privatnost od posjetitelja

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Hank u izolaciji svaki dan ima novi outfit i dobro se zabavlja

U zoološkom vrtu Ocean Park u Hong Kongu zaposlenici su 10 godina iščekivali, pa i pokušali potaknuti pande na parenja. Pripadnici te ugrožene vrste nisu previše doživljavali njihove napore, no situacija se odjednom okrenula - i to s epidemijom korona virusa.

Naime, zoološki se baš poput brojnih drugih ustanova zatvorio za javnost, a pande Ying Ying i Le Le pokazale su da im je samo trebalo malo privatnost. Naime, zaposlenici su ih u ponedjeljak vidjeli kako se uspješno pare te su ostali u čudu, piše BBC.

Michael Boos, izvršni direktor zaštite okoliša u Ocean Parku, kaže da zaposlenici u parku uzbuđeni zbog mogućnosti prinove koju su tako dugo čekali.

Krajem ožujka počeli su koketirati na način na koji to pande rade i inače u proljeće, no obično nikad u ovih 10 godina nisu otišli 'korak dalje'.

Ugrožena vrsta

- Šansa za trudnoću prirodnim parenjem veća je nego umjetnom oplodnjom kod ove ranjive vrste - istaknuli su iz zoološkog.

Trudnoća pande može se otkriti samo ultrazvukom oko 14 do 17 dana prije rođenja.

Preslatke pande

Trudnoća može trajati i do 10 mjeseci, tako da može proći neko vrijeme dok osoblje u zoološkom vrtu ne sazna rezultate ovog pokušaja.

Konzervacijski centri žele ohrabriti pande na parenje, no čini se da njima zapravo odgovara to da ih se ostavi na miru, što je demonstrirala i situacija sa zatvaranjem zoološkog.

Među neobične načine poticanja pandi na parenje spada i puštanje 'panda pornića' tim životinjama, odnosno videa koji prikazuju druge pande kako se pare, no ni to nije urodilo plodom za sada.

Preslatke pande

Stručnjaci smatraju kako je problem s razmnožavanjem pandi taj što oni moraju osjećati privlačnost kako bi se parili, odnosno izbirljiviji su nego druge životinje. Zoološki vrtovi se obično odlučuju za umjetnu oplodnju da bi prebrodili te probleme.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Zašto nas psi ližu? Stručnjaci dekodirali što nam time govore

POGLEDAJTE VIDEO Robert Knjaz #ZAJEDNO24SATA:

Najčitaniji članci