Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

'Nakon Tai Chija smo opušteniji i smireniji, a i bolje se držimo'

Knjižnice grada Zagreba nude likovne radionice, satove informatike i dostavu knjiga na kućnu adresu, a održva i tečajeve poput tai chija. Polaznici su jako zadovoljni

VIDEO

Imam samo 63 godine te veliku želju da upoznam i vježbam tai chi. U mirovini sam, idem na engleski jezik, na radionicu za pamćenje, bolesnoj djeci u bolnici čitam priče za laku noć - kaže nam aktivna umirovljenica Željka Hellembart. Jedna je od polaznica besplatnog tečaja tai chija u Knjižnici “Ivane Brlić Mažuranić” u organizaciji Knjižnica grada Zagreba. Na tečaj su dobrodošli svi. 

Bitno je imati člansku iskaznicu za knjižnice i malo dobre volje. Nakon upoznavanja s tai chijem i prvog treninga, probali smo i sami - volja za životom raste. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

tai chi, vježbanje 04:15

- Nažalost, danas nije na treningu, ali nam dolazi i gospođa od 89 godina - kaže nam Dražen Mužar, Anan-Do voditelj tai chija. 
Riječ je o drevnoj kineskoj vještini utemeljenoj na principu kineske medicine, borilaštva i filozofije, pojašnjava. To je fizičko-mentalna disciplina, meditacija u pokretu. 

- Fizički pokret koji radimo bez razmišljanja samo je - gimnastika. Kad pokret, međutim, osvijestimo, kad ga smisleno izvodimo, on postaje meditacija - kaže Mužar. Dodaje da je, zapravo, svaki svjestan čovjekov pokret meditacija, pa čak i pokreti kad peremo prozore, kuhamo, što god da radimo u svakodnevnom životu. 

- Ja sam se deset godina bavila jogom, ali sam imala zdravstvenih problema pa pet godina nisam ništa vježbala. Sad sam se opet odlučila aktivirati, učiniti nešto za sebe, i eto me ovdje - kaže Zvijezda Repar (62). 

S tai chijem, dodaje, još “hvata konce”, ali je jako zadovoljna s onim što je o ovoj drevnoj vještini dosad naučila. 
To nipošto nije samo “sporo mlataranje rukama”, smiju se polaznici na česti, laički komentar o tai chiju. Ma kakvi, kaže i voditelj Mužar. 

Kad se gibamo s peta na prste i obrnuto, naime, aktiviramo meridijane u tijelu i, najjednostavnije rečeno, “odčepljujemo” nastale blokade. Oslobađamo stres i njegove naslage. 

- Dobrobiti tai chija za starije, za sve ljude, su mnogobrojne, a potvrdila ih je i Svjetska zdravstvena organizacija. Pomaže protiv osteoporoze i osteopenije, jer ‘puni’ kosti kalcijem. Kako, nije dokučeno. Nadalje, tai chi pomaže boljoj cirkulaciji, koordinaciji, pamćenju, stabilnosti... Osjećamo svoje tijelo, da postoji i postaje bolje. Poboljšava nam disanje, smanjuje bolove, prednosti su brojne - navodi Mužar. 

Bakica (89) iz doma za Božić je poželjela stripera - i došao je
Bakica (89) iz doma za Božić je poželjela stripera - i došao je

Vježbati preporučuje ujutro, ali daje još jedan, zanimljiv savjet za trenutke nakon buđenja. 

- Kad ustanete iz kreveta, sjednite nakratko, odmorite malo, ne jurite odmah u dan - sasvim je primamljiv savjet Anan-Do majstora tai chija. 

Vježbali smo s njim i umirovljenicima te se poslije toga, doista, čovjek osjeća lakše, opušteno, smirenije... 
Tai chi, naime, potiče cirkulaciju i regulira tlak, ispravlja i naše držanje tijela. Djeluje na fizičko stanje tijela, emocionalno također, a svakako na cjelokupno raspoloženje. 

'Hrvati i Srbi najčešće gledaju porniće sa starijim ženama'
'Hrvati i Srbi najčešće gledaju porniće sa starijim ženama'

Znaju to i Željka i Zvijezda, kao i ostali umirovljenici koji Draženu dolaze na tai chi treninge. Knjižnice grada Zagreba rade na društvenoj integraciji ljudi treće životne dobi pa im se, osim tai chija, nude i likovne radionice, satovi informacijske pismenosti, radionice osnaživanja na kojima uče o svojim pravima, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti. U programu 65 plus je i besplatna dostava knjiga na kućnu adresu, doznajemo. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:06

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja