Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
4 komentara

'Nakon Tai Chija smo opušteniji i smireniji, a i bolje se držimo'

Knjižnice grada Zagreba nude likovne radionice, satove informatike i dostavu knjiga na kućnu adresu, a održva i tečajeve poput tai chija. Polaznici su jako zadovoljni

4 komentara

Imam samo 63 godine te veliku želju da upoznam i vježbam tai chi. U mirovini sam, idem na engleski jezik, na radionicu za pamćenje, bolesnoj djeci u bolnici čitam priče za laku noć - kaže nam aktivna umirovljenica Željka Hellembart. Jedna je od polaznica besplatnog tečaja tai chija u Knjižnici “Ivane Brlić Mažuranić” u organizaciji Knjižnica grada Zagreba. Na tečaj su dobrodošli svi. 

Bitno je imati člansku iskaznicu za knjižnice i malo dobre volje. Nakon upoznavanja s tai chijem i prvog treninga, probali smo i sami - volja za životom raste. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Nažalost, danas nije na treningu, ali nam dolazi i gospođa od 89 godina - kaže nam Dražen Mužar, Anan-Do voditelj tai chija. 
Riječ je o drevnoj kineskoj vještini utemeljenoj na principu kineske medicine, borilaštva i filozofije, pojašnjava. To je fizičko-mentalna disciplina, meditacija u pokretu. 

- Fizički pokret koji radimo bez razmišljanja samo je - gimnastika. Kad pokret, međutim, osvijestimo, kad ga smisleno izvodimo, on postaje meditacija - kaže Mužar. Dodaje da je, zapravo, svaki svjestan čovjekov pokret meditacija, pa čak i pokreti kad peremo prozore, kuhamo, što god da radimo u svakodnevnom životu. 

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

- Ja sam se deset godina bavila jogom, ali sam imala zdravstvenih problema pa pet godina nisam ništa vježbala. Sad sam se opet odlučila aktivirati, učiniti nešto za sebe, i eto me ovdje - kaže Zvijezda Repar (62). 

S tai chijem, dodaje, još “hvata konce”, ali je jako zadovoljna s onim što je o ovoj drevnoj vještini dosad naučila. 
To nipošto nije samo “sporo mlataranje rukama”, smiju se polaznici na česti, laički komentar o tai chiju. Ma kakvi, kaže i voditelj Mužar. 

Kad se gibamo s peta na prste i obrnuto, naime, aktiviramo meridijane u tijelu i, najjednostavnije rečeno, “odčepljujemo” nastale blokade. Oslobađamo stres i njegove naslage. 

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

- Dobrobiti tai chija za starije, za sve ljude, su mnogobrojne, a potvrdila ih je i Svjetska zdravstvena organizacija. Pomaže protiv osteoporoze i osteopenije, jer ‘puni’ kosti kalcijem. Kako, nije dokučeno. Nadalje, tai chi pomaže boljoj cirkulaciji, koordinaciji, pamćenju, stabilnosti... Osjećamo svoje tijelo, da postoji i postaje bolje. Poboljšava nam disanje, smanjuje bolove, prednosti su brojne - navodi Mužar. 

CIJELOG GA JE PREPIPALA Bakica (89) iz doma za Božić je poželjela stripera - i došao je

Vježbati preporučuje ujutro, ali daje još jedan, zanimljiv savjet za trenutke nakon buđenja. 

- Kad ustanete iz kreveta, sjednite nakratko, odmorite malo, ne jurite odmah u dan - sasvim je primamljiv savjet Anan-Do majstora tai chija. 

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Vježbali smo s njim i umirovljenicima te se poslije toga, doista, čovjek osjeća lakše, opušteno, smirenije... 
Tai chi, naime, potiče cirkulaciju i regulira tlak, ispravlja i naše držanje tijela. Djeluje na fizičko stanje tijela, emocionalno također, a svakako na cjelokupno raspoloženje. 

PORNHUB OBJAVIO: 'Hrvati i Srbi najčešće gledaju porniće sa starijim ženama'

Znaju to i Željka i Zvijezda, kao i ostali umirovljenici koji Draženu dolaze na tai chi treninge. Knjižnice grada Zagreba rade na društvenoj integraciji ljudi treće životne dobi pa im se, osim tai chija, nude i likovne radionice, satovi informacijske pismenosti, radionice osnaživanja na kojima uče o svojim pravima, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti. U programu 65 plus je i besplatna dostava knjiga na kućnu adresu, doznajemo. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message