Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Naopake kolače krase kolutovi ananasa, kriške jabuka ili šljive

Naopake kolače krase kolutovi ananasa, kriške jabuka ili šljive
4

Naopaki kolači ime duguju načinu pripreme - na dno posude za pečenje stavlja se voće, na koje se ulijeva smjesa za biskvit. Obogatiti ih možete i s malo čokolade

VIDEO

Kolač s narančama

Sastojci: 2 žlice maslaca, 2 žlice smeđeg šećera, 2 velike naranče, 1,5 šalica brašna, 1,5 žličica praška za pecivo, 1/8 žličice soli, 3/4 šalice šećera, 1/2 šalice čvrstog jogurta, 1/4 šalice soka od naranče, 2 žlice korice od naranče, 1/2 šalice ulja, 3 jaja

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Otopite maslac u tavi pa dodajte smeđi šećer i kuhajte dok se ne otopi. Maknite s vatre pa time premažite okrugli kalup za kolače. Narežite naranče i poredajte po dnu kalupa. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi pomiješajte šećer, jogurt, sok od naranče, koricu od naranče i ulje. Dodajte istučena jaja. Prelijte smjesu preko naranči. Pecite 30 minuta i ostavite deset minuta da odstoji prije posluživanja.

Čokoladni naopaki kolač

Sastojci: 150 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 8 šljiva, 3 jaja, 100 g brašna, 40 g instant palente, 10 g kakaa, 50 g tamne čokolade 

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Otopite 100 g maslaca u dubokoj tavi pa dodajte 100 g šećera i malo vode. Kuhajte pet minuta dok se šećer ne otopi. Dodajte šljive i promiješajte pa maknite s vatre. Istucite ostatak maslaca i šećera te dodajte žumanjke pa brašno, palentu i kakao. Istucite bjelanjke i dodajte ih u smjesu s brašnom pa sve prelijte preko šljiva koje ste poredali u lim za pečenje. Pospite komadićima čokolade i pecite 40 minuta. Kad je kolač gotov, izvrnite ga na tanjur i poslužite.

Naopaki kolač od jabuka

Sastojci: Ulje, 3/4 šalice šećera, 1/4 šalice vode, 3 šalice jabuka narezanih na tanke ploške, 1/4 šalice nasjeckanih oraha; biskvit: 200 g brašna, 1,5 žličica praška za pecivo, 1/4 žličice soli, 2/3 šalice šećera, 3 žlice maslaca, 2 žumanjka, žličica ekstrakta vanilije, 1/2 šalice mlijeka, 3 bjelanjka

Priprema: Ugrijte pećnicu na 170°C pa namastite okrugli kalup za tortu. Pomiješajte tri četvrtine šalice šećera s četvrtinom šalice vode i ugrijte na umjereno jakoj vatri. Miješajte dok se šećer ne otopi. Ulijte u lim za pečenje. Preko toga u krug poredajte kriške jabuka. Pospite orasima i ostavite sa strane. Pripremite biskvit. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa promiješajte. Mikserom istucite dvije trećine šalice šećera i maslac. Dodajte žumanjke i vaniliju pa još izmiksajte. Umiješajte brašno i mlijeko. Istucite bjelanjke i dodajte ih u smjesu za biskvit. Premažite preko jabuka i pecite 35 minuta. Kad je kolač gotov, izokrenite ga na tanjur i poslužite.

Naopaki kolač od višanja

Sastojci: Ulje za pečenje, 2 žlice maslaca, 1/3 šalice smeđeg šećera, 4 šalice otkoštenih višanja, 200 g brašna, 2 žličice praška za pecivo, 1/4 žličice soli, 1/4 žličice sode bikarbone, 3/4 šalice šećera, 6 žlica maslaca, 3 žlice ulja, 1,5 žličica ekstrakta vanilije, 2 jaja, šalica mlaćenice, šaka brusnica za ukras

Priprema: Ugrijte pećnicu na 170°C. Namastite lim za pečenje uljem pa obložite masnim papirom. Otopite maslac i prelijte preko papira za pečenje pa pospite smeđim šećerom. Preko pospite višnje. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu te izmiksajte. Pomiješajte šećer, maslac i malo ulja u posudi i istucite mikserom. Dodajte vaniliju pa jedno po jedno jaje. Zatim umiješajte smjesu s brašnom i mlaćenicu. Smjesom premažite višnje i pecite na 170°C 30 minuta. Smanjite temperaturu na 160°C pa pecite još pola sata. Ukrasite brusnicama i poslužite.

Recepti preuzeti iz subotnjeg izdanja gastromagazina Skuhatćute.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač
'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'
BURNA RASPRAVA

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'

Muškarac je izazvao burnu raspravu nakon što je priznao da je radi nedostatka intimnosti sa suprugom odlučio potražiti nešto 'sa strane'. Kaže da mu je brak 'neodrživ', ali ne želi razvod