Lifestyle

Komentari 9

Napravite zobeno mlijeko sami - daleko je jeftinije od kupovnog

Napravite zobeno mlijeko sami - daleko je jeftinije od kupovnog

Zobeno mlijeko u trgovini stoji oko 14 kuna, iako se cijena za litru zna penjati i preko 20 kuna. Ukoliko ga pripremate sami kod kuće, stajat će vas dvije do tri kune

Računicu možete napraviti i sami. Pola kilograma zobenih pahuljica stoji od otprilike 5 do 10 kuna, ovisno gdje ih kupujete. Za recept kojim dobivate 750 ml napitka potrebno vam je 100 grama, odnosno petina pakiranja - to bi bio trošak od jedne do dvije kune.

POGLEDAJTE VIDEO Superhrana budućnosti:

Ukoliko se radi o litri domaćeg zobenog mlijeka, trošak je nešto veći jer je potrebno malo više zobenih pahuljica. No, sve u svemu, dobit ćete litru napitka za nekih dvije do tri kune što je puno jeftinije nego kad ga kupujete u trgovini.

Sastojci: 

Postupak:

Stavite zobene pahuljice u posudu i prekrijte vodom. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na hladnijem mjestu 4 sata ili čak preko noći, ali ne stavljate u hladnjak.

Nakon toga ih procijedite i isperite pod slavinom nekoliko sekundi. Vodu u kojoj su stajale bacite.

Potom ih stavite u blender, dodajte 750 ml vode i sol te izblendajte tako da dobijete glatku tekućinu. Što je smjesa finija, mlijeko će biti kremastije. Prije upotrebe mlijeko procijedite kroz fino cjedilo ili kroz gazu. Čuvati ga možete u hladnjaku do tri dana, a prije upotrebe ga svakako promućkajte.

Napomena: Od taloga koji ostane u cjedilu ili gazi napravite fini piling za tijelo - samo ostatke zobenih pahuljica pomiješajte s talogom od kave, prenosi bbcgoodfood.com.

 

Najčitaniji članci