Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Naučite prepoznati lošu hranu: Ona vam isisava dobru energiju

Naučite prepoznati lošu hranu: Ona vam isisava dobru energiju
1

Redovito prekomjerno jedenje hrane s visokim udjelom masti i šećera može negativno utjecati na energiju i na raspoloženje, a ključna je umjerenost

VIDEO

Ljudi koji imaju problema s kilogramima često za hranom posežu nesvjesno, tražeći svojevrsni osjećaj ugode i utjehe. Hrana koja nas 'tješi' i koja aktivira osjećaj nagrađivanja u našem mozgu nikad naravno nije zdrava hrana, a psihologinja i savjetnica Lee Chambers kaže da nam takva hrana pruža 'dopaminski šut' koji izaziva zadovoljstvo, ali kratkoročno.

- Emocionalno prejedanje ciklički je proces u kojem loše raspoloženje uzrokuje posezanje za hranom koja će vjerojatno povećati razinu šećera u krvi i dopamin. Ipak, dok šećer ostaje, dopamin brzo počinje opadati  - kaže Chambers i dodaje da 'zbog toga često osjećamo manjak kontrole i osjećaje krivice, srama i žaljenja'.

- S vremenom, velika konzumacija takve ukusne hrane može dovesti i do smanjenja osjetljivosti u mjestu za nagradu u mozgu, pa moramo jesti sve više da bismo doživjeli isti učinak - dodaje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ključna je umjerenost - kaže dijetetičarka Tai Ibitoy.

Ove namirnice spadaju u 'utješnu' hranu, a konačno proizvode loše raspoloženje, pad energije i gomilanje kilograma.

Alkohol

Male količine alkohola mogu čak poboljšati raspoloženje ali redovito ili prekomjerno pijenje ga pogoršava, kaže Ibitoy.

Trikovi s vinom

Studije pokazuju da alkohol ima dugotrajne posljedice na zdravlje, a stručnjaci iz Mayo klinike preporučuju jedno piće dnevno - ekvivalent jednoj manjoj pivi ili jednoj čaši vina.

Gazirani sokovi

Gazirani sokovi sadrže takozvane jednostavne šećere koje tijelo brzo apsorbira, što dovodi do 'predoziranja' koje često prati i naša smanjena reakcija i odgovori na podražaje.

Zamjena gaziranih sokova njihovom 'dijetnom' inačicom također nije dobro rješenje jer su zaslađivači, koji se u njih stavljaju, povezani s anksioznošću i depresijom. Voda i čaj najbolja su alternativa gaziranim sokovima.

Kako se nositi s koronom oko nas: 'Na plaži nećete nositi masku, ali izbjegavajte gužvu'
Kako se nositi s koronom oko nas: 'Na plaži nećete nositi masku, ali izbjegavajte gužvu'

Kofein

Ibitoye preporučuje i ograničavanje kave i čaja ili zamjenu beskofeinskom verzijom. Pića s kofeinom naime potiču oslobađanje dopamina i serotonina, što je dobro u malim dozama dok u velikim može dovesti do razdražljivosti, uznemirenosti i tjeskobe.

Preporuke oko kofeina stalno se mijenjaju, a Mayo klinika preporučuje do četiri šalice kave dnevno.

Bijeli kruh i peciva

Kruh i i peciva puni su sastojaka poput šećera koji pogoršavaju raspoloženje, kaže Ibitoye i dodaje kako smanjenje tih namirnica može brzo podići raspoloženje.

- Pokušajte smanjiti unos šećera tako da se na par dana odreknete kolača, keksa, slatkih pića i zaslađivača - kaže Ibitoye. Korisni učinci često se vrlo brzo osjete, već za nekoliko dana.

Pomfrit

Pomfrit je pun zasićenih masti, rafiniranih ugljikohidrata i viška soli. Sve to uzrokuje jaki pad energije, loše raspoloženje i iscrpljenost.

Sporo oslobađajući ili složeni ugljikohidrati poput cjelovitih žitarica, smeđe riže i kvinoje sporije podižu razinu glukoze u krvi, kaže Ibitoye, no mozgu pomaže da ima ujednačeni 'protok goriva' za bolje funkcioniranje", rekla je.

Sve opasnosti velikog trbuha, a ni jedna nije vezana uz izgled
Sve opasnosti velikog trbuha, a ni jedna nije vezana uz izgled

Prerađena gotova hrana

Gotova prerađena hrana isto može izazvati loše raspoloženje jer gotovi proizvodi sadrže velike količine rafiniranih šećera, zasićenih masti i konzervansa.

Ti sastojci uzrokuju pad energije nakon čega slijedi umor i smanjena motivacija.

- To ne znači da ih nikada ne biste trebali jesti - kažu nutricionisti koji ističu da ako se uglavnom hranimo zdravo, pokoja poslastica tu i tamo neće nam naštetiti.

Pakirano meso i naresci

Premda su proteini sastavni dio zdrave prehrane, neki su bolji od drugih. Pakirano meso i naresci puni su konzervansa koji 'usisavaju' našu energiju i aditivima koji uzrokuju promjene raspoloženja i nadimanje. Alternative su nemasno meso, perad, riba, jaja, grah i domaći naresci jer su bogati proteinima i mogu poboljšati raspoloženje i nivo energije.

- Proteini su nam potrebni za razne procese, uključujući proizvodnju neurotransmitera kao što je serotonin - rekla je nutricionistica za Huff Post, pa ih pokušajte dodati ​​u sve obroke kako biste uravnotežili reakciju na šećer.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje