Obavijesti

Lifestyle

Ne možete zaspati? Nesanicu tjeraju ulje lavande i matičnjak

Ne možete zaspati? Nesanicu tjeraju ulje lavande i matičnjak
1

Za bolji san: Ako ne možete spavati, ustanite i radite nešto, veselite se sljedećem danu te si pomognite kapima valerijane ili matičnjaka, savjetuju stručnjaci

VIDEO

Osim prolazne akutne nesanice, koju uzrokuju stresne situacije poput smrti bliskog člana obitelji, teške bolesti, gubitka posla ili nadolazećeg ispita, kronična nesanica ozbiljan je problem koji traje tri dana u tjednu barem tri mjeseca. 

Različiti su uzroci - loše navike spavanja, različito vrijeme odlaska na spavanje i buđenja, smjenski rad, ali i redovito uzimanje lijekova za, primjerice, povišen tlak, bolesti štitnjače, alergije, astmu, depresiju. I neka hrana i pića mogu poremetiti san i potaknuti pojavu nesanice. Alkohol je dobar sedativ no dovodi do učestalih buđenja u kasnijim fazama noći dok kofein i nikotin potiču budnost. 

- Nesanicom se mogu nazvati i poremećaji spavanja poput sindroma nemirnih nogu od kojeg pati deset posto ljudi. Znatno češći poremećaj je opstrukcijska apneja (zastoj disanja koji dovodi do snižene razine kisika u tijelu) od koje pati 24 posto muškaraca i devet posto žena, a može biti ometajuća kod dijagnoze - objašnjava predsjednik Hrvatskog somnološkog društva i voditelj splitskog Centra za medicinu spavanja prof. dr. sc. Zoran Đogaš. 

Dodaje da i brojne organske bolesti mogu biti praćene nesanicom, primjerice alergijski rinitis, gastrointestinalne bolesti poput žgaravice, pojačan rad štitnjače, artritis, astma te Parkinsonova bolest. Među psihičkim bolestima koje uzrokuju nesanicu prednjači depresija, iako nesanica može biti i njen okidač, ali i tjeskoba koja se može izliječiti psihoterapijom. Jedna neprospavana noć neće odmah izazvati loše posljedice za zdravlje, no ako se radi o dva dana nespavanja, razdražljivost se povećava kao i mogućnost pogrešaka u radu, a kod tri i više dana nespavanja postoji mogućnost neracionalnog odlučivanja.  

- Kronični ‘dug’ spavanja, kada otkidamo po pola sata ili sat od normalnog spavanja, mnogo je pogubniji za zdravlje od akutne deprivacije spavanja i može zbunjivati liječnike u postavljanju dijagnoze jer simptomi nalikuju na one kod promjena raspoloženja i sličnih psihičkih poremećaja, kroničnog umora - objašnjava dr. sc. Renata Pecotić koja dodaje da ćete lakše usnuti i spavati “u komadu” ako se držite praktičnih savjeta.

- Držite ritam spavanja te navečer liježite i ujutro ustajte u isto vrijeme, čak i neradnim danima. Izbjegavajte obilne obroke začinjene i teške hrane, alkohol i cigarete, te usnivanje uz televiziju i računala jer ometaju lučenje melatonina i prirodnu regulaciju ciklusa budnosti i spavanja. Sobu uredite da vam je u njoj ugodno, ni pretoplo ni prehladno. Popodne ne spavajte dulje od 30 minuta. Vježbajte, ali izbjegavajte teže treninge prije spavanja. I veselite se sljedećem danu u koji ćete ući odmorni - nabraja Pecotić. 

Nemojte od nespavanja praviti veliki problem jer ćete tako ući u začarani krug - zbog brige ćete teže zaspati, a zbog manjka spavanja više se brinuti. Ponašajte se kao da vam spavanje ne treba, dignite se i radite nešto umjesto noćnog prevrtanja po krevetu. 

Mirisna sinergija ulja vetivera i gorke naranče briše stres

Uljnu mješavinu napravite od 5 ml vetivera, 5 ml gorke naranče, 5 ml ljekovite lavande, te dopunite do 100 ml biljnim uljem makadamije. Ova sinergija ulja duboko umiruje i uravnotežuje osjećaje. Koristeći je prije spavanja brže ćete se umiriti i zaspati. Dovoljno je u tankom sloju namazati prsa, a preporučuje se umasirati i na tabane. U svim situacijama napetosti i nervoze, kapnite nekoliko kapi na zapešće ili na solarni pleksus (područje između prsa i trbuha), te duboko dišite. 

Top 5 biljaka koje pomažu u borbi protiv nesanice

  • Hmelj i matičnjak: Eterična ulja ovih biljaka smiruju i uspavljuju pa ih stavite u aromatičnu svjetiljku, uz dodatak ulja lavande. Obje biljke mogu se piti i kao čaj ili kao biljne kapi (tinkturu) koje se nakapaju u vodu ili čaj uvečer. 
  • Gospina trava: Čaj smiruje, opušta i uspavljuje. U svom ulju sadržava aktivne tvari hipericin i hiperforin. Tinkturu možete trošiti i kroz dan ako ste nervozni i pod psihickim opterećenjem, a navečer dva sata prije spavanja.
  • Lavanda: Bogata esterima, smiruje i olakšava san, a što je bogatija linalil acetatom imat će jače djelovanje. Poprskajte posteljinu kombinacijom izmiješanih 90 ml alkohola etanola i 10 ml et. ulja ljekovite lavande. 
  • Vetiver: Naziva se još i “uljem mira” zbog učinka na središnji živčani sustav. Kapnemo li jednu kapljicu eteričnog ulja vetivera na dlan te nježno protrljamo i potom udahnemo, olfaktornim procesima eliminirat ćete nervozu. 
  • Valerijana: Čaj ili tinktura valerijane s valepotrijatima smiruje, uspavljuje i usporava lupanje srca, te otklanja nervozu koja dovodi do nesanice. Tinktura se za brže djelovanje uzima pod jezik, 10-20 kapi. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju