Lifestyle

Komentari 11

Ne voliš brokulu? Evo ti izlike. Za planet je štetnija od piletine

Ne voliš brokulu? Evo ti izlike. Za planet je štetnija od piletine

Kada se, naime, količinski utvrde emisije koje se oslobađaju po kalorijskoj osnovi, ispada da brokula emitira više stakleničkih plinova nego svinjetina ili piletina

Nije lak zadatak dopremiti hranu s farme do tanjura. Tu hranu treba uzgajati, zalijevati, hraniti, ubrati, zaklati, očistiti, zapakirati i transportirati. Dok dođe do trgovina, prođe mali milijun procesa.

Zbog toga je složeno napamet utvrditi koliko proizvodnja određene hrane utječe na klimatski utjecaj. Jedna od varijabli je svakako težina, npr. ekolozi se zapitaju: Koliko kilograma stakleničkih plinova se ispušta u atmosferU na svaki kilogram govedine, piletine, sira ili salate?

Životinjski proizvodi svakako su na vrhu popisa kao proizvodi koji ispuštaju najviše ugljikovog dioksida. Kod kilograma janjetine se tako, primjerice, ispušta 39 kilograma ugljikovog dioksida.

Ne postoji neko pravilo kako se emisija mjeri, ali uzmite u obzir ovo: kada se količinski utvrde emisije koje se oslobađaju po kalorijskoj osnovi, ispada da brokula emitira više stakleničkih plinova nego svinjetina ili piletina, pokazuju najnoviji podaci koje je objavio Washington Post.

via GIPHY

Tu činjenicu vrlo lako mogu iskoristiti oni koji ne vole jesti brokulu.

Iako kalorije koje dobivate od životinja uopće nisu slične onima koje dobivamo iz povrća, Washington Post navodi da, ako ste se odrekli kilograma govedine (2280 kalorija), nju trebate zamijeniti sa 6,7 kg brokule da biste ispunili isti broj kalorija.

Zašto biste to učinili? Pa zato što znanstvenici diljem svijeta upozoravaju da čovječanstvo previše konzumira proizvode životinjskog podrijetla, a premalo cjelovitih žitarica, mahunarki, voća i povrća.

Svakako biste trebali pokušati zdravije se hraniti da bi ostali zdravi - jedući brokulu ili ne.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci