Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Nedostatak empatije ili kajanja među partnerima uništava vezu

Nedostatak empatije ili kajanja među partnerima uništava vezu

Četiri najštetnija obrasca  ponašanja u vezama su često agresivno ponašanje, nedostatak empatije ili kajanja, manipulacija i prijevara te problemi s pravilima, kaže psihologinja dr. Grande

VIDEO

Koncept toksične osobnosti nije lako objasniti, no postoji niz ponašanja koja postaju štetna za partnerski odnos pogotovo ako se često ponavljaju, piše psihologinja dr. Dianne Grande, na portalu Psychology Today. Piše kako su četiri najštetnija obrasca  ponašanja u vezama često agresivno ponašanje, nedostatak empatije ili kajanja, manipulacija i prijevara te problemi s pravilima.

- To nije sveobuhvatan popis štetnih navika, već opis onih najozbiljnijih, kod kojih, nakon što ih uočite, treba podići crvenu zastavicu kako biste izbjegli nevolje u vezi - ističe autorica. Evo kako opisuje ove navike: 

POGLEDAJTE VIDEO: Sve ljubavi Kirka Douglasa

Pokretanje videa...

01:52

1. Učestalo agresivno ponašanje

Više puta ste sigurno bili svjedok agresivnog ponašanja. Ovo je vjerojatno najočitiji i ujedno i najopasniji znak toksične osobnosti. Život s ljutitom osobom čini svakodnevni život nepredvidljivim, vrlo stresnim i vjerojatno fizički nesigurnim.

Iako agresija možda neće biti usmjerena na partnera na početku veze, u nekom trenutku će vjerojatno postati usmjerena na partnera. Ta se prekretnica često događa nakon što uđete u obavezu i postaje teže razdvojiti se. 

Često čujete za ljutite osjećaje koji nisu proporcionalni događaju koji ih je pokrenuo. Slušanje ljutitih osjećaja druge osobe može postati vrlo stresno, osobito ako se to događa gotovo svakodnevno.

8 stvari koje niste znali o seksu, a koje bi vam ga mogle itekako promijeniti - i to na bolje!
8 stvari koje niste znali o seksu, a koje bi vam ga mogle itekako promijeniti - i to na bolje!

Vaš partner redovito završava rasprave prijetnjama da će otići, ili se emocionalno udaljava bez da želje da kasnije razgovarate o problemu.  Ili dopuštaju da se svađa nastavi danima, bez spremnosti na rješavanja sukoba. To su znakovi loše sposobnosti reguliranja vlastitih osjećaja, što je kritična vještina za konstruktivno rješavanje sukoba.

Ako se često osjećate kao da hodate po ljuskama jaja, bojite se ljutite reakcije na neki vaš komentar koji ne bi trebao izazvati takvu reakciju, ta nelagoda dovodi do nedostatka istinskih interakcija. Jednostavno, suzdržavat ćete se od toga da biste spriječili bijesni ispad.

Vaš partner možda stalno smišlja nove optužbe oko toga da mu uništavate život, ili vas krivi za vlastite probleme. Nemojte to dozvoliti, jer svaka osoba mora preuzeti odgovornost za svoj životni izbor.

2. Nedostatak empatije ili kajanja

Vaš partner rijetko može podijeliti tugu kad doživite razočaranje ili gubitak. Na primjer, možda neće moći prepoznati vašu tugu kad izgubite voljenu osobu.   Nije u stanju razumjeti vaše stajalište kad se ne slažete... To se naziva kognitivnom empatijom i predstavlja sposobnost da razumijemo kako se netko pored nas u određenoj situaciji osjeća, što vašem partneru nedostaje. 

Vaš se partner možda ne može ispričati i pokazati žaljenje kad vas njegovi postupci uzrujaju, bez obzira na to jesu li donijeli bilo kakvu štetu. Ne pokazuju osjećaj krivnje kad su očito nanijeli štetu vama ili drugima. To je potpuni nedostatak sposobnosti kajanja ili osjećaja krivnje, koji je ozbiljan znak otrovne osobnosti.

Odvojeno spavanje može biti dobro za vaš brak u pandemiji
Odvojeno spavanje može biti dobro za vaš brak u pandemiji

3. Manipulacija i prijevara

Partner vas često obmanjuje, bilo izravnim lažima, bilo suptilnim iskrivljavanjem istine. U osnovi komunicira površno, uz iskrivljavanje činjenica, često u svoju korist, ostavljajući vas da preispitujete vlastite osjećaje. Ovo ponašanje uništava vaše povjerenje u drugu osobu i čak vas može natjerati da preispitate vlastiti razum.

4. Problemi s pravilima

Vaš partner zahtijeva da se sve radi na način koji on ili ona smatraju prihvatljivim i ne poštuje vaše sklonosti. Često se dogodi da razviju pretjerano  kontrolirajuće i perfekcionističko ponašanje, koje je usmjereno na drugo. To je posebno štetno kad su uvjereni da sve treba raditi prema njihovim uvjerenjima i standardima. 

Ako vas partner pita ovo pitanje - vjerojatno razmišlja o preljubu
Ako vas partner pita ovo pitanje - vjerojatno razmišlja o preljubu

S druge krajnosti je osoba koja vjeruje da se na njih ne odnose nikakva pravila, osjećaju se superiorno i kao da su iznad svih pravila. Još je alarmantnije ako ste s osobom koja ima problem s potpunim nepoštivanjem pravila i zakona. Ovakav stav uobičajeno je povezan s kriminalnim ponašanjem i pravnim problemima.

Zaključak

Ovdje spomenute četiri teške osobine relevantne su za zadovoljstvo vezom, a posebno za rizik od pojave kriza u vezama. Bilo koje od ovih ponašanja (osim fizičke agresije) moglo bi se dogoditi povremeno, primjerice kad je partner pod velikim stresom ili jako iscrpljen. Ponekad će slagati da bi izbjegao da povrijedi nečije osjećaje, neće pokazati empatiju ako je iscrpljen, niti  željeti da se neke stvari rade na određeni način ako mu se to u nekom trenutku ne čini ispravnim. Sve je to normalno. 

Useljavate kod partnera: Pet savjeta da se osjećate ugodno
Useljavate kod partnera: Pet savjeta da se osjećate ugodno

No, ako živite s nekim tko redovito pokazuje neko od ovih problematičnih ponašanja, porazgovarajte s nekim u koga imate povjerenja i tko vam može pomoći tako da vam pruži podršku potrebnu za suočavanje s tim na najbolji mogući način. Ako tek započinjete vezu s nekim tko demonstrira takva ponašanja, nemojte zanemarivati te situacije, jer kasnije je puno teže riješiti problem-  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...